Jag vill inte trissa upp förväntningarna för mycket, men jag måste ändå säga det: här ser ni enligt mig jordens godaste macka! Ok, kanske inte just precis detta exemplar (även om det här var +++++++), men bánh mí som koncept är bland det bästa jag vet.
Låt oss gå igenom innehållet: ett härligt fluffigt vitt bröd utan en gnutta fiber i sig, ett generöst lager med fettig majonnäs, sriracha och skivor av jalapeños för hetta, gurka för krispighet och friskhet, saltig och umamipackad tofu och sen det som binder ihop mackan: picklad rättika och morot.
G-e-n-i-a-l-t. Och ni som älskar koriander kan bomba med det också för ännu mera smak.
Varje gång jag och min snubbe käkar detta brukar vi ta två tuggor och sen unisont utbrista: åhhhh så GOOOTT, varför käkar vi inte detta jämt?! Sen glufsar vi oss två mackor var under total tystnad.
LÄS OCKSÅ:
Mina samlade recept i februari
Har du fattat att du måste laga det här? Jag vill verkligen att du ska känna det, för vissa personer blir lite avskräckta när dom förstår att dom då måste orka pickla morot och rättika själva.
Ja, det är lite motigt är att stå och skära moroten och rättikan som små tändstickor (rättika brukar för övrigt finnas i dom flesta stora affärerna i grönsaksdisken nuförtiden), men lösningen på detta är att du gör en fet batch som sen håller aslänge.
Viktigt här att du förvarar dina pickles i en lufttät burk (jag använder en gammal lingonsyltburk), eftersom rättikan luktar pruttigt – typ som surkål. Smaken i mackan är dock 0 % prutt och 100 % skitgod.
Då går vi över på receptet som jag helt har kopierat från det här. Det var en läsare som ville ha det översatt till svenska mått, så här har jag fixat det.
Några ord om brödet: du som är brödsnobb kan såklart ställa dig och baka själv, men du som inte pallar med sånt där tjafs kan allt gott köpa sådana där småbaguetter i plastförpackning som kommer i 4-pack på brödavdelningen. 2 bröd per person är ungefär lagom. Du kan också köpa butiksbaguette.
Missa inte nya recept genom att följa mig på Instagram!
Bánh mí
2 port + extra pickles
4 småbaguetter
1/2 gurka i skivor
jalapeños (färsk eller inlagd eller inte alls om du inte gillar starkt)
majonnäs
sriracha
ev. koriander
Tofu
200 g fast tofu
3 msk kinesisk soja (mörk mushroom soy)
1 msk vegetabilisk olja
2 vitlöksklyftor
1 msk sesamolja
vårlök är trevligt också, men inte obligatoriskt
Pickles
2,5 dl morötter skurna i tändsticksstorlek (enklast är att jobba med stora morötter)
2,5 dl rättika skuren i tändsticksstorlek
2,5 dl vatten
1,25 dl vitvinsvinäger eller ättikssprit 12%
0,75 dl socker (eller lite mindre)
1/2 tsk salt
1. Pickles: blanda socker, ättika, vatten och salt i en stor skål och rör runt tills sockret löser upp sig. Skär sen upp morötterna och rättikan och häll i skålen. Häll ner i en ren, stor burk med tätslutande lock och förvara i kylen minst 15 min, gärna längre.
2. Tofun: skär upp tofun i tunna, tunna skivor. Pressa ut skivorna på vätska med hushållspapper. Blanda ingredienserna i marinaden och ställ den åt sidan. Stek de naturella bitarna på hög värme i olja i en stekpanna tills dom får rejält med stekyta (jag brukar få göra det i två omgångar eftersom alla bitar inte får plats samtidigt).
Ta bort tofun från värmen och se till att all tofu är i pannan samtidigt och häll i marinaden. Se till att alla bitar får marinad på sig. Tofun kommer att stå och puttra på eftervärmen ett tag. Lägg av tofun på en tallrik och skeda över eventuell återstående marinad på tofuskivorna.
3. Kör brödet i ugnen enligt instruktionerna på paketet och skär sen en skåra i varje bröd och montera din macka med majonnäs, gurka, jalapeños, pickles, tofu, sriracha och eventuellt koriander. Ät och känn hur livet ler mot dig!
-Annie
30 kommentarer
Hörrudu det där såg ju himla smaskens ut och inte heller jättesvårt! Kanske borde våga mig på…
Alltså gör det, plz! För min skull, det är verkligen SÅ jävla gott. Fett bra mat att imponera med också 🙂
Förresten tänkte på en grej angående det du skrev om en ikon! Om jag var du skulle jag välja ut en av tomaterna eller jordgubbarna i headern och vektorisera den till en ikon. 🙂
Jaa, åå tack! Jag ska snacka med Saskia (illustratören) också och se vad vi kan få ihop. Högst upp på listan just nu är att skaffa self-hostad wordpress. Var så mkt nytt där i början och fattade inte att det var någon skillnad mellan com/org.
Ja det är mycket med det där men såååå värt att köra org!
Ja, alltså har helt klart förstått det nu! Min snubbe är systemutvecklare, så vi ska köra en session tillsammans när vi fixar till det 😀
Jag älskar bánh mí och borde ju verkligen prova att göra själv. Förresten, har du ätit den på Saigon Baguette i Stockholm? Det ligger på gamla brogatan och ser inte mycket ut för världen, men den är så himla god! Jag jobbar i närheten och det är verkligen den perfekta lunchen.
Nej, det vill jag verkligen testa!! Första gången jag testa banh mi var i bun bun-foodtrucken. Kärlek vid första tuggan 😀 Tack för tipset!
[…] kanske också gillar: – Vietnamesiska mackor, bánh mí – Mina samlade recept i februari – Enkel […]
[…] GODA RECEPT: – Avokado eggs Benedict på våfflor – Bánh mí, vietnamesiska mackor – Vegansk misosoppa med pasta, svamp och […]
[…] GOD MAT: – Vietnamesiska mackor, bánh mí – Våfflor med veganskagen – Mina samlade recept i […]
[…] maträtt tycker du att fler borde upptäcka? Bánh mí! Det har ju synts lite överallt på bloggar och pinterest de senaste åren, men ändå är det […]
[…] Bánh mí Har du inte testat att laga detta ännu? Gör det bara – så värt det! Perfekt om du vill impa på någon/dig själv. […]
Åh herre jäklar vad jag har cravings efter banh mi! Åt det på ett ställe i Malmö i höstas och blev HELT fast. Helt sjukt otippad men sjukt god kombination av tusen smaker PLUS vitt bröd. Om nom nom nom. Ska tillaga dessa efter ditt recept. Tack. <3
Ahh alltså GÖR DET <3 Hoppas att det smakar <3
Åhhh vad impad jag blir! Du har till och med stavat macka rätt 😉
[…] hälsohets ✔ Att mitt sätt och prata på tydligt ska lysa igenom (= min personliga mix av slang + svordomar + akademiskt […]
[…] GILLAR KANSKE OCKSÅ: Lyxig vegansk citronpasta med kronärtskocka och belugalinser Bánh mí – vietnamesiska mackor Vegansk misosoppa med pasta, svamp och […]
[…] med basilikafärskost Ons – citronrisotto med belugalinser och pistagenötter Tor – banh mí Fre – […]
[…] DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: banh mí – vietnamesiska mackor […]
[…] blev så sugen på att göra en fusion av några favoriträtter: vietnamesiska mackor, umamibomben och friterad tofu i ölsmet. Resulatet blev en sjukt maxad maxad korv med bröd! […]
[…] – bánh mí Tis – ostig polenta med gremolata och confiterade tomater Ons – shepherd’s pie […]
Haha älskar hur du beskriver hur gott det var! Känner att jag borde gå och köpa ingredienserna och testa själv!! Blev så himla sugen
Haha fint! Alltså JA, snälla gör det! Känner passionerat för dessa mackor 😀
[…] MER INSPIRATION: Bánh mí – vietnamesiska mackor […]
[…] Rispappersrullar – Bánh mí – vietnamesiska mackor – Ramen med svamp- och ingefärsbuljong med 4 sorters […]
[…] fyllde mina med bánh mì-tofu, sesammarinerad rödkål, torrostade jordnötter och sambal oelek-majonnäs. Måste äta det här […]
[…] 5. Bánh mí […]
MAJGAD vad detta var gott!! Har drömt om mackor som dessa, men inte trott att det finns ett bra vegoalternativ. Det gör det! Svårast var att steka tofun lagom, men man får väl in snitsen. Blir garanterat fler gånger! Tack också för introduktion av såsen med outtalbart namn 🙂🙂
Åhh fan vad roligt att höra!! TACK!