Soppa är en sån där grej som jag inte gör så ofta men som jag alltid tycker är mycket godare än vad jag hade tänkt när jag väl gör det. Billigt är det ju för det mesta också! Den här palsternacksoppan gjorde jag exempelvis på palsternackor som hade legat i kylen sen jul (jag veeet, skitdåligt), så det kändes nästan som att den var gratis.
På soppan har jag ringlat en asenkel dillolja som är en schysst kontrast mot den något söta palsternackan. Ett bröd till det bara här är så är är man hemma!
Det här är förresten mitt sista recept för utmaningen #tasteorwaste – som är en kampanj som går ut på att få oss att smaka på maten innan vi slänger den eftersom den ofta har längre hållbarhet än bäste före-märkningen. Skitviktig grej att uppmärksamma med tanke på att 1/3 av all mat som produceras slängs!
Palsternacksoppa
4 portioner
400-500 g palsternacka
1 gul lök
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2-3 dl grädde
1 tsk torkad rosmarin
olja
bröd att doppa eller krutonger (jag toppade m rostade + saltade solrosfrön)
Dillolja
0,5 frp frusen dill
0,5 dl olivolja
1 tsk vitvinsvinäger eller färskpressad citron
flingsalt
Skala palsternacka och skär i någon cm tjocka skivor. Finhacka gul lök.
Fräs i olja i en kastrull utan att löken tar färg tillsammans med rosmarin i ungefär 4 minuter. Låt palsternackorna fräsa med någon min. Slå på vatten och smula i grönsaksbuljong. Koka upp under lock och koka tills palsternackorna är helt mjuka efter ca 15 min.
Gör under tiden örtolja genom att blanda dill, olivolja, vinäger och salt. Mixa om du pallar, men det blir ingen megaskillnad, så skit i det annars.
Mixa ihop soppan med en stavmixer. Dra i grädde (mer=godare) och smaka av. Kanske lite extra örtsalt/grönsaksbuljong?
Servera med örtolja och bröd/krutonger/solrosfrön/vad ni nu känner för!
Mina andra #tasteorwaste-recept
Ugnsomelett med cheddar och potatis
Fried rice med tofu
Brorsans supersnabba spenatpasta
– Annie
🍝Följ mig på Instagram för daglig vardagsmatlagning i stories, klimatpepp och rants om hälsohets
🍝Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med göttig vegoinspiration
🍝Prenumerera på Vegokäk på YouTube för mina enkla filmrecept
🍝Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg
1 kommentar
jamen perfekt! sitter ju med en halv förpackning fryst dill i frysen sedan jag lagade din saffranspasta med dill (https://vegokak.se/recept/kramig-vegansk-tomat-saffranspasta-med-belugalinser/). nu vet jag vad det ska bli av den!