Sen oumph kom in i mitt matliv har det sannerligen inte varit sig likt. Det har satt igång min kreativitet och utökat min receptbank. Jag har tidigare i stort sett helt avstått från fuskkött, men oumph är faktiskt för bra för att skippa. Smaken i sig är inte mycket att hurra för – då den är helt neutral, men konsistensen är helt unikt trådig, fibrig och tuggig. Kött är inget jag saknar efter många många år som vego, men jag kan bli avis på konstellationen protein-sås-potatis ibland ändå. Tur då att det går att laga sånt här!
Det här består rätten av:
- oumph souvlaki
- tzatziki
- grekisk sallad (tomat, gurka, oliver, feta)
- ugnsrostad potatis i valfri form
Oumph souvlaki
2 port
1 påse naturell oumph
1 citron, saften + skalet
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
2 msk soja
½ dl olivolja
½ tsk paprika eller smoked paprika
färskmalen svartpeppar
Gör såhär: Tina oumph och riv av det yttersta skalet på citronen och pressa ur saften i en skål. Blanda det tillsammans med resten av ingredienserna förutom din oumph. Lägg oumphen i en plastpåse där du också häller i marinaden. Låt det stå i kylen i minst en timme, gärna längre.
Häll av och spara marinaden. Stek i rikligt med olja tills oumphen får en ordentlig stekyta – det tar runt 10 minuter. Rör runt hela tiden så att det inte bränner fast. När det är klart kan du lägga oumphen på ett serveringsfat och sen hälla i marinaden i stekpannan, som du tar av värmen. Det tar någon minut för marinaden att bli varm och sen kan du hälla den över oumphen, för extra mycket smak.
Servera med sallad, ugnsrostad potatis och tzatziki!
Har du något bra recept med oumph?
-Annie
Följ mig på bloglovin’, instagram, facebook och pinterest
FLER RECEPT MED OUMPH:
Burgare med pulled oumph och mango-coleslaw
Veganska sötpotatisvåfflor med pulled oumph
Pulled oumph tacos med veganskt creamed corn
5 kommentarer
Åh det såg himla najs ut, och enkelt. Det här ska jag se till att testa i sommar!
Gör det! En riktig favorit är det här hemma måste jag säga!
[…] KANSKE OCKSÅ GILLAR: Oumph souvlaki med tzatziki och grekisk sallad Frasiga halloumi- eller tofutacos med ananassalsa, inlagd kål och jalapeñomajonnäs Burgare med […]
Det här är den absolut godaste marinaden jag någonsin gjord. Dock alldeles för mycket syra så från citronen tar vi ytterst lite saft och inget skal eftersom vinägern i sig redan är syrlig.
[…] tångrom, belugalinser, edamamebönor, ugnsrostade kikärtor, friterad tofu, gröna ärtor, marinerad oumph och smakrik ost för den som är […]