Under färskpotatissäsongen brukar jag alltid försöka hitta nya enkla sätt att få in mer färskpotatis i mitt liv. Den här rätten som jag gjorde igår blev en äkta snabbmiddag som jag garanterat kommer att laga fler gånger.
Den innehåller bara sex ingredienser och kräver minimalt med hackande, samtidigt som den får massor av smak från bland annat brynt citronsmör och mynta.
Grön färskpotatistallrik med brynt citronsmör
2 portioner
500-600 g färskpotatis
50 g smör
1 liten citron
några kvistar mynta
1 boll burrata á 125-150 g
125-250 g edamame
Gör så här
Börja med att följa min instruktion för perfekt kokt färskpotatis. Fortsätt med resten av maten under tiden.
Ta fram en liten kastrull och bryn smör på hög till medelhög värme under lätt vispning tills det börjar bilda bruna partiklar och dofta kola. Det tar runt 4 minuter. Häll av smöret i en djup tallrik. Låt svalna lite. Riv sen i citronzest och pressa i saften från en halv citron i smöret. Skär den andra citronhalvan i 2-4 delar.
Plocka myntablad och hacka grovt. Ställ åt sidan. Riv sönder en burrata med händerna och lägg i en liten skål.
Koka upp 5 dl vatten och 1 msk salt i en liten kastrull (jag torkar ur och diskar smörkastrullen snabbt). Häll i frusna gröna sojabönor precis innan potatisen är redo att serveras. Låt bönorna ligga i vattnet i 3 minuter, bara så att dom blir varma. Häll sen av vattnet.
Lägg upp potatis på respektive tallrik (eller ett stort fat). Strö över sojabönor och ringla över citronsmör och burrata. Toppa med mynta och färskmalen svartpeppar. Pressa över extra citron om du vill.