Det finns väl ändå få rätter som är så billiga, men som ändå känns så lyxiga som fransk löksoppa. Om man gratinerar soppan med gruyère så är osten förstås inte gratis, men ärligt talat så är det ändå själva soppan som är huvudnumret. Man måste inte ens gratinera soppan, själva lyxen ligger främst i att behandla löken rätt.
Och det är genom att låta den steka riktigt jävla länge på låg värme.
Nu är jag ingen kemist, men som jag har fattat det är det inte fysiskt möjligt att karamellisera löken på enbart en halvtimme, utan den måste gå betydligt längre för att den ska få den där djupa underbara sötman. Gärna 1-2 timmar.
Jag har testat med en kortare tillagningstid och ja, det blev ganska så rejält mycket sämre.
Man ställer sig knappast vid spisen uppåt 2 timmar efter jobbet en vardag, men fransk löksoppa är en ultimat rätt att bjuda folk på en kall lördag. Om man inte blir lycklig av en skål rykande löksoppa måste man ha kass smak/grov IBS.
När man ändå är i farten kan man också göra hemmagjord grönsaksfond. Även det gör stor skillnad för smaken.
Men ja, teoretisk så går det förstås att ersätta med någon färdig buljongtärning/flaskfond. Kanske brynt schalottenlöksfond kan vara värt att testa i så fall.
Följ mig på Instagram och TikTok för daglig matinspiration.
Fransk löksoppa
4 portioner
8 stora stora gula lökar
2-3 msk smör
2 dl vitt vin
1,5 l hemmagjord grönsaksfond, se recept nedan
0,5-1 msk vinäger (jag använde sherryvinäger)
salt efter smak
4 brödskivor, gärna surdeg
några msk valfri olja
4 dl lagrad ost, gärna gruyère
lite finhackad gräslök
Gör så här
Skala och skiva lök tunt. Smält smör, det kan behövas 2 olika större kastruller för att få plats med all lök sen. Stek löken på medelhög värme tills den blir mjuk. Sänk sen temperaturen till låg värme. Rör runt hyfsat ofta.
Löken ska vara ljusbrun snarare än mörkbrun när det är klar. Om den skulle börja få lite för mycket färg kan man ha i några msk vatten och skrapa loss fastbrända bitar från botten med en slev. Låt löken gå minst en timme, gärna uppåt 1,5-2 timmar.
Gör under tiden krutonger i ugn genom att riva brödet i grova bitar med händerna, ringla över olja, salta lätt och kör i ugnen på runt 200 grader tills de får lite färg och blir krispiga. Det tar runt 5 minuter.
När löken är klar, salta lätt och fyll på med vin och låt alkoholen koka bort under 3-4 minuter på medelhög värme. Häll i grönsaksfond. Koka upp och låt puttra på låg värme runt 15 minuter. Sätt ugnen på grilleffekt/hög värme under tiden. Riv ost.
Smaka av soppan med vinäger och salt. Använder man sig av osaltad hemmagjord grönsaksfond behövs mycket extra salt.
Häll upp soppan i ugnssäkra skålar. Eller ha kvar soppan i kastrullen om den är ugnssäker. Toppa med krutonger och ost. Kör i ugnen i några få minuter tills osten har fått lite färg. Toppa med gräslök. Ät!!
Rostad grönsakfond
Det viktigaste är att få med morot, rotselleri, lök, vitlök och torkad svamp. Resten av ingredienserna är valfria, men de tillför mycket umami och smak.
1 stor morot
200 g rotselleri
1 gul lök
1 hel vitlök
1,5 l vatten
2 torkade shiitakesvampar eller 30 g torkad karl-johan
valfritt:
2 parmesankanter (jag har alltid några i frysen)
1 msk marmite
1 msk svartvinbärsgelé
2 msk japansk soja
5 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Skär morot, rotselleri och gul lök i grova bitar. Halvera vitlöken över “midjan”. Lägg allt på en plåt (vitlöken med platta sidan ned). Rosta i ugen 30-45 minuter eller tills rotsakerna är mjuka.
Häll ner innehåller från ugnsplåten i en stor kastrull och fyll på med vatten, svamp, parmesankanter, marmite, svartvinbärsgelé, soja, timjan och rosmarin. Låt koka lugnt under lock runt 30 minuter. Sila av och pressa ut all vätska ur grönsakerna, där sitter mycket smak.
Fler sopprecept
/Annie