Då var det dags för min vegovariant på “steak & ale pie” som jag improviserade ihop i helgen efter att jag fick ett otroligt akut sug efter en äkta engelsk söndagsmiddag.
Jag såg att en av mina favroitkonton Matmejlet hade ätit sån här engelsk paj ute på restaurang och jag kände genast att jag behövde göra en egen version.
Och det blev så otroligt lyckat: höstigt, frasigt, smörigt, mjukt, tröstande, mustigt.
Jag serverade den med alla tillbehör: potatispuré, gravy (Jamie Olivers recept) & gröna ärtor, och det blev ju en ganska så jävla fantastisk söndagsmiddag, men ja, sen tillbringade jag också hela dagen i köket och mängden disk slog något slags rekord. Mättnadsnivån var HÖG.
Vill man ha en snäppet rimligare arbetsbörda kan man också servera pajen med en sallad helt enkelt! Potatis i valfri form om man pallar och vill.
Man kan också dela ut arbetsbördan över några dagar. Fyllningen får gärna stå till sig några dagar i kylen. Vill man ha gravy till så fungerar den att frysa.
Pajen kommer i två versioner – en vegansk och en lakto-ovo-vegetarisk. Skillnaden är knappast enorm, men den veganska versionen innehåller fibriga och mättande linser och lakto-ovo-varianten blir snäppet mer umamirik tack vare smakrik ost.
Man kan också göra en kombo av dessa såklart!
Vill man se en lite mer utförlig videoinstruktion av pajen så finns det på min Instagram. Där lägger jag också upp vegoinspiration i princip dagligen.
Engelsk höstpaj med svamp, karamelliserad lök & öl
5-6 portioner
6 gula lökar
750 g skogschampinjoner (jag bytte ut en del mot ostronskivling)
50 g smör – animaliskt eller veganskt
1 stor morot
100 g rotselleri
20 g torkad Karl-Johansvamp
1 tsk socker
2 msk vetemjöl
1 dl svampvätska + 2 dl vatten
2 dl Guinness/mörk ale
1 msk mörk grönsaksfond/svampbuljongtärning
2 kvistar timjan/1 tsk torkad
1 kvist rosmarin/1 tsk torkad
3 lagerblad
För vegan: 1 dl korall-/belugalinser + 2 dl vatten
För lakto-ovo-veg: 4 dl skotsk cheddar/lagrad ost
2*250 g smördeg (smördeg är oftast veganskt)
1 ägg/lite rapsolja att pensla med
salt
Gör så här
1. Skiva lök och stek i 25 g smör på låg värme länge. Minst 30 min, men gärna 45-60 min. Rör runt då och då och höj värmen lite mot slutet. När det börjar se lite bränt ut i botten kan man hälla på en skvätt vatten i omgångar. Löken ska bli brun och helt mjuk. Salta!
2. Finhacka svamp under tiden. Stek ur på vätska. Ha i 25 g smör och stek på högre värme tills dom får fin färg. Det tar totalt runt 20 min. Salta detta också!
3. Koka upp den torkade svampen i några dl vatten.
4. Tärna morot och rotselleri i 0,5 cm stora tärningar. Hacka den torkade svampen.
5. Ha i all svamp och rotsakerna i lökgrytan. Strö över socker och pudra över mjöl och rör runt. Ha i öl, svampvätska, vatten, fond, timjan, rosmarin & lagerblad. Ha i linser om du använder det. Koka i ca 20 min.
Grönsakerna ska vara mjuka, men konsistensen på själva grytan ska vara ganska fast och inte innehålla en massa vätska eftersom pajen blir soggig då. Smaka av med salt. Låt svalna helt. Så här långt kan man förbereda, fyllningen håller minst i några dagar i kylen.
6. Sätt ugnen på 180 g varmluft. Klä en/flera formar med smördeg i botten (jag använde 2 st 5 dl aluminiumformar + en liten matlåda). Plocka bort örtkvistar från grytan och fyll formarna med fyllning. Ha i riven ost om du använder det.
Ha på ett lock av smördeg. Gör några håll för att släppa ut luft. Försegla kanterna med en gaffel. Pensla med ägg eller olja. Kör i ugnen ca 20 min eller tills dom får fin färg.
/Annie