Midsommar om mindre än några dagar, så låt oss snacka lite midsommarkäk! Midsommarmaten är ju som bekant inte direkt skitannorlunda från julmaten och påskmaten, men det som faktiskt är en viktig skillnad är att färskpotatis och färska örter är i säsong. Det här tycker jag att man bör utnyttja till max.
Alltså: lägga lite krut på att ge färskpotatisen den kärleken den behöver och att ha så mycket jävla färsk dill och gräslök på buffébordet som budgeten bara tillåter.
Det fina med det här är att man inte behöver krångla till det så himla mycket mer än så. Har man välkokt färskpotatis, schysst knäckebröd, dill, gräslök, gräddfil (eller veganalternativ), rödlök och något alternativ till sillen så är man hemma tycker jag.
Självklart kan man lyxa till det med någon paj, sallad och kanske någon nice röra, men det är egentligen bara en bonus.
Ok, då kanske det är lite motsägelsefullt att tipsa om 8 recept till midsommar, men jag tänker förstås inte att ni ska laga rubbet. På riktigt – gör inte det. Nä, jag tycker att det är rimligt att kanske välja 1-2 recept och att lägga resten av fokuset på umgänget.
Själv kommer jag i vanlig ordning att göra 2 feta ugnsplåtar med min bakfria västerbottenpaj med färskpotatis, dill/timjan och kantareller från frysen. Till kvällen när det blir grill kommer jag att göra det enkelt för mig: tzay-spett eller oumph salt&smoky + majskolvar. Det kommer att bli kanon tror jag.
Hoppas nu bara att du inte blir hagel och minusgrader! Och glad midsommar på er!
För att komma till mina vegetariska midsommarrecept är det bara att klicka på bildrubrikerna. Mina tips på hur man kokar färskpotatis hittar ni sen längst ner. Fler högtidsrecept finns i mitt receptindex.
Veganska midsommarrecept
Färskpotatispizza
Om ni inte har testat potatispizza måste ni fan göra det! Gör ni det inte på midsommar så tycker jag att ni ska göra det någon annan dag.
Skagencheesecake
Det här blev mitt mest besökt recept förra midsommar. Har fått så himla mycket fina kommentarer om det i mina olika kanaler. Trots att det kanske är en av mina fulaste bilder ever, hehe.
Veganskagen
Ingen högtid är väl komplett utan att jag tipsar om den här gamla räven?
Smörgåstårta
Vissa tyckte att jag var mkt knäpp som tipsade om det här somriga receptet i julas, men nu när det är sommar och allt borde väl smörgåstårta vara mer accepterat? Jag har iaf gjort min med 3 enkla fyllningar som passar svenska högtider.
Vill man köra mer italienskt tänker jag att man exempelvis kan fylla en tårta med citronig kronärtskocksröra, grön pesto som blandas med vegansk färskost och en bruschettaröra. I länken finns både recept + receptfilm.
3 sorters sill
Auberginesill betraktar jag som en riktigt vegoklassiker! Här är en löjligt enkel senapssill, en supergod skärgårssill och en spännande saffranssill (som nog är mer jul än midsommar). Recept + filmrecept i länken.
Vegetariska midsommarrecept (lakto-ovo)
Tortilla-langos
Kommer ihåg att dom här fick sjukt lite likes på insta när jag la upp dessa, men det måste vara för att folk inte fattade hur beroendeframkallande dom är??
Det är liksom bröd som penslas med vitlökssmör och toppas med creme fraiche, smakrik ost, dill, karamelliserad rödlök och tångkaviar. Så mycket nice! Brukar vara många som vill ha recept när jag serverar dom.
Bakfri, maxad västerbottenspaj
Lagar som sagt den här pajen alla högtider. Den går verkligen hem i alla läger och den är dessutom sjukt enkel att göra på en stor ugnsplåt.
Sillfri gubbröra
Den här blir bara ännu göttigare att göra dagen innan och jag tycker att den är ungefär det bästa (och fulaste) på hela midsommarbordet/julbordet/påskbordet.
Att koka perfekt färskpotatis
Att lyckas med färskpotatis är verkligen så himla inte svårt. Men gör man fel blir det trååååk. Så, här är mina tips för hur man får till det. I både en kort version och en längre version där jag förklarar noga hur man gör och varför varje steg är viktigt.
Koka färskpotatis steg för steg – den korta versionen
Skrubba ordentligt, dela potatisar som är större än dom andra, koka upp potatis i rejält(!!!) saltat vatten tillsammans med dill, låt sjuda på medellåg värme under lock, häll av vattnet när en sticka precis går igenom, ha en ren kökshandduk/hushållspapper mellan lock och kastrull för att fånga upp ångan och servera med exempelvis finhackad dill och smör.
Den längre versionen
Skrubba
Först och främst så ska potatisen skrubbas. Här tycker jag att det är viktigt att inte bara skölja av potatisen, utan att faktiskt skrubba så att lösa skaldelar åker av. Ingen blir glad av lösa skalslamsor! Saltet tränger inte heller ner ordentligt i potatisen om man inte skrubbar ordentligt. Jag brukar använda en helt ny disksvamp till det här.
Koka
Sen ska potatisen kokas. Här säger typ alla recept att vattnet ska koka först, men jag märker ärligt ingen skillnad på att ha potatisen i från början och jag tycker att det är dumt att slösa på tid och energi, så jag slänger i potatisen i vattnet dirr. Men gör som puristerna om det känns mer safe. När det väl kokar iaf så ska vattnet sjuda (koka lugnt) – inte stormkoka.
Tänk på att alla potatisar bör ha ungefär samma storlek (dela dom som är för stora) för att bli klara samtidigt. Potatisen är klar när en potatissticka (mkt bättre än att använda gaffel) går igenom enkelt. Att ange en tid är svårt, det beror mycket på storleken på knölarna. Men någonstans runt 10-15 minuter tycker jag att det brukar ligga på.
Häll efter det av vattnet direkt (bränn er inte på ångan!) och lägg en helt ren kökshandduk eller hushållspapper mellan kastrullen och locket för att fånga upp all ånga som bildas, som annars gör potatisen blöt och tråkig.
Salta
Det absolut viktigaste!! Kan inte nog betona hur viktigt det är!! I med rejält med salt i kokvattnet. Här snackar vi alltså minst 1 msk till 1 liter vatten. Det är svårt som fan att salta för mycket. I veckan hade jag exempelvis i 1,5 msk salt i en kastrull med 12 färskpotatisar som jag precis täckte med vatten. Det blev asgott.
Smaksätt
Dill är ju också nice att ha i! Särskilt på midsommar. Langa i 4-5 rejäla dillkvistar i kokvattnet och finhacka upp lite dill som folk själva får strö över till servering. Sen tycker jag att man alltid ska ställa fram en bytta smör till nykokt färskpotatis. Den nya favoriten är Bregott brynt smör, som har en subtil kolasmak. Som vanligt Bregott, men strået vassare.
Vill man att det ska vara veganskt har jag hört att många tycker att Naturli Bredbart är det godaste alternativet. En schysst olivolja fungerar också, men karaktären blir då mer italiensk än svensk tycker jag. Också bra förstås, men annorlunda.
Ok, tror att jag har fått med allt viktigt nu! Avslutar med den här gulliga midsommarbilden på min kille <3
– Annie
🍝Följ mig på Instagram för daglig vardagsmatlagning i stories, klimatpepp och rants om hälsohets
🍝Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med göttig vegoinspiration
🍝Prenumerera på Vegokäk på YouTube för mina enkla filmrecept
🍝Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg
1 kommentar
Åhhhh alltså jäklar Annie, det börjar vattnas i munnen redan!! Italiensk smörgåstårta lät ju för övrigt sjuuukt intressant – kanske får bli en sådan på fredag!