Jag är så glad över att kunna presentera en nyhet för er läsare! Tillsammans med ett gäng kära bloggkollegor lanserar jag idag en vegetarisk matlagningsutmaning – Månadens gröna.
Vi som står bakom det här initiativet är Annelie, Lovisa, Maria, Sylwia, Ulrica och Åsa. Vi vill främja matglädje och inspiration till vegetariskt matlagning bland våra läsare genom att lyfta fram råvaror som är i säsong.
En ordentlig presentation av initiativet är på sin plats!
Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning.
Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank!
Såhär går det till:
1. Den 5:e varje månad presenteras en råvara som är i säsong genom att månadens bloggvärd delar med sig av ett recept som den har skapat kring råvaran.
2. Låt dig inspireras och laga en egen rätt med råvaran och lägg upp receptet på din blogg eller din instagram under hashtaggen #månadensgröna.
3. Lämna ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens bloggvärd senast den 25:e. Om du inte har en blogg går det bra att mejla värden.
4. Den 28:e publicerar värden ett samlingsinlägg med länkar till alla recept.
Månadens gröna är inspirerat av skaparutmaningen Monthly Makers.
Jag är den första värden – och den första råvaran är rabarber!
Jag lagade en sötsyrlig chutney med sting som jag parade ihop med mild och mjuk halloumi och en salt, fettig och frasig nachopanering som fick en subtil ton av popcorn. Inte så knasigt som det låter!
Jag och min kille glufsade i oss två burgare var, och hade nog gärna klämt en tredje om det hade funnits. Kombinationen var absolut annorlunda, men smakerna kompletterade varandra på ett liknande sätt som i ett av mina mest populära recept: tacos med pankopanerad halloumi och ananassalsa. Jag kommer garanterat att laga det här igen.
Ingredienser till 4 hamburgare:
nachopanerad halloumi
rabarberchutney
4 hamburgerbröd
1 avokado
jalapeñomajonnäs (= 1 dl majonnäs, 1 klyfta vitlök, inlagda japaleños efter smak)
Rabarberchutney
300 g rabarber
1/2 dl socker
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 msk rödvinsvinäger
Nachopanerad halloumi
200 g halloumi
1/2 liten påse nachos med chilismak
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl öl eller bubbbelvatten
Chutneyn: skala och finhacka rabarbern. Finhacka lök, vitlök och chili och stek allt lite olja. Tillsätt socker och vinäger. Låt det stå och småputtra i runt 15 minuter eller tills rabarbern är helt mjuk. Smaka av och justera sötman och hettan.
Majonnäs: finhacka några jalapeños och blanda i en skål med majo och vitlök. Ta en jalapeño-skiva åt gången och smaka av för att kontrollera att det inte blir för starkt.
Panerad halloumi: Skär halloumin i centimetertjocka skivor. Krossa nachos genom att lägga dem i en påse och massera med händerna tills det bara är smulor kvar – alternativ använd en mortel. Häll upp smulorna på en platt tallrik. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och tillsätt försiktigt vätska. Justera mjöl/vätska efter hur tjock du vill ha paneringen. Doppa halloumin i smeten och rulla det sen i smulorna.
Hetta upp en panna och häll i ett centimeterdjupt lager olja. Lägg försiktigt i 4-5 skivor åt gången och vänd när det börjar ta färg, efter runt en minut. Låt skivorna rinna av på lite hushållspapper. Servera genast i hamburgerbröd med alla tillbehör.
Det ska bli så spännande att se vad ni hittar på i köket med rabarber! Bara fantasin sätter gränserna. Jag är övertygad om att ni har en massa välsmakande vegetariska recept på lager <3
-Annie
Följ mig på bloglovin, pinterest, instagram och facebook
108 kommentarer
Men vilket roligt initiativ!
Och jädrar vad fantastiskt gott det där låter, you had me at nachopanerad halloumi och allt annat blev ju bara en fet bonus 😍
Haha åhh härligt! Haka GÄRNA på. Är orimligt taggad på en massa rabarberrecept 😀
Men åh! Om jag bara hittar rabarber här i Italien så är jag med!!
Jaaa hoppas!
Men va! Rabarberchutney! Så genialt! x
Tack 😀
Vilket kul initiativ! Och rabarber <3
Jaa! Haka på vetja!
Vilken rolig grej! Sjukt bra initiativ! Nu måste jag bara finurla lite på ett recept med rabarber….
Jaa vad kul! Det blir säkert något gott!
Kul initiativ och spännande kombo! Jag skall försöka hitta på något men tipsar redan här om att jag precis har torkat rabarber och äppel för att kunna ätas med vaniljsås på fjället. Inte mycket till recept (tre ingredienser…) men det blev gott och är väldigt enkelt att laga som friluftsmat!
Det där lät ju grymt! Haka på, det blir kul! 🙂
Nej men så spännande, undra om jag kan få ihop något med rabarber 😀 Kanske blir det bara rabarberkräm 😀
Jaa, det är klart du kan det! Rabarberkräm låter supergott!
Det både ser ut – och låter gott 🙂
Tack 😀
[…] ser du här nedan och vill du delta i maj månads utmaning så ska du titta över till Annie på Vegokäk. Det är hon som håller i första utmaningen och det är passande nog […]
Kul! Vad oväntat med rabarerchutney i burgare, men blev lite sugen på att prova! Ska man alltså länka sitt bidrag i det här inlägget sen eller vilket som helst i din blogg? Det växer lite rabarber precis utanför mitt hus som inte verkar tillhöra någon så kanske är med 😀
Du kan länka det i vilket inlägg du vill! Jag läser alla kommentarer och samlar det sen på samma stället. Kul! Testa 😀
Åh, vad roligt och spännande det här ska bli! Vet att rabarber ska passa grymt bra som chutney men har faktiskt aldrig gjort det själv så det här receptet måste jag ju spara 🙂 Undrade precis som Mikaela var en ska kommentera sitt bidrag men ser nu att du redan svarat på det. Så jag lassar väl in receptet jag la upp idag eftersom rabarber rules!
http://atilio.metromode.se/2016/05/06/recept-vegansk-kokospannacotta-med-rabarber-och-jordgubbskompott/
Åhhh detta låter så VANSINNIGT gott! Jag ska förtydliga hur inlämning går till, men som sagt, det går bra att kommentera på valfritt inlägg!
Åh vad kul gillar utmaningar:)
Ska se vad jag kan hitta på
Kram Milla
Ja, vad roligt! Kör hårt 🙂
Det är så roligt det där att höras på mail/fejjan och ha ett namn men inte riktigt något sammanhang – och sen inse att jag pratar med dig vars blogg jag kollat SÅ många gånger för inspiration och som är överrepresenterad i min bokmärkeshanterare 😉 Det här känns så kul och proffsigt skött och jag som älskar rabarber kommer antagligen dregla ner tangentbordet i slutet av månaden när recepten rullar in…. Har dåligt med just rabarber i min lilla balkongodling, men ska se om de börjat växa ute i morsans trädgård. Det vore kul att vara med eller i alla fall följa något av recepten senare 🙂 Ha det gott!!
Men verkligen! Det där har hänt mig också! Dina ord värmer något enormt <3 <3 <3
Hoppas verkligen att du vill vara med med något recept. The more the merrier 🙂
[…] in hos Annie på Vegokäk som är månadens värd och har gjort en fantastiskt god […]
Det här är ju superkul! Så glad att ni tog tag i detta. Det behövs verkligen mer vegetariska recept! 😀 Och den här burgaren verkar ju supergod.
Jaaa jag är också glad över det! Hoppas att du vill haka på 🙂 Det ska bli så spännande att se alla recept!
Jag hoppas att jag mäktar med det denna månad. Blir jag frisk snart så är det nog inte problem. 🙂 Så inspirerande!
Alltså HERRE GUD vad gott det låter!! Och Månadens Gröna är ett fantastiskt bra initiativ som jag verkligen ser fram emot att följa. Klart att jag kommer att bidra med ett rabarberrecept också! =)
Åh vad kul! Det ser jag verkligen fram emot!
[…] Initiativet Månadens gröna (inspirerat av Monthly Makers) som vill fylla bloggvärlden med härliga vegetariska recept varje månad! Haka på vetja! Först ut som värd är Annie. […]
Så finfin idé det här!
Här kommer mitt bidrag: http://yttersttrivsamt.blogg.se/2016/may/rabarberpaj-med-hallon-vit-choklad-2.html
En klassisk paj blev det helt enkelt.
Jag är så jäkla peppad på denna utmaning. Kommer blir svårt men jag ser det som ett tillfälle att steppa upp mitt matkreatörs-game. =)
Rabarber är långt utanför även min komfortzon. Vete fasiken vad jag ska hitta på. Roligt att du gjorde något lite oväntat med den ändå. Rabarberchutney låter supergott!
Ja vad kul! Jag tänker också att det är enda sättet att utvecklas på! Att ta en råvara i taget är ändå ganska överkomligt. Ser mycket fram emot ditt bidrag <3
[…] bunch of inspirational Swedish bloggers have started this vegetarian food challenge. Each month a host blog picks a produce in season for anyone to participate and create new […]
Voila, här kommer mitt bidrag! Ingen måltid direkt men det går minsann att käka rabarberstjälkarna om en så önskar! 🙂
https://peasandunderstanding.wordpress.com/2016/05/10/manadens-grona-rhubarb-mojitos-with-ginger-beer/
Åhh kul! Tack!
[…] det är Annie som är värd. Gå in och lämna ditt bidrag med en länk i hennes recept på nachopanerad halloumiburgare med rabarberchutney för att vara med. Din deadline är den […]
Även jag kör med halloumi i mitt rabarberrecept och det hittar du här: http://www.kriiskitchen.se/couscoussallad-med-halloumi-och-rabarbervinagrett/
Härligt att vi äntligen är igång och vilka hejarop du har fått här i kommentarerna. Kul!
/Ulrica
Fyfan vad grymt 😀 😀
[…] foton, på jakt efter en bild på en speciell rabarberdessert jag gör, som jag tänkte delta i Månadens gröna med. Hittade den inte, men medan jag zoomade ut i Bilder så ser jag det. Livet. Mitt liv. Och ett […]
vilka lysande recept du har fått i kommentarerna! fullträff! här är mitt rabarberbidrag, lite asiatiskt tema. vem är förvånad…. ehehehe. puss! http://polichinelle.se/2016/may/manadens-grona-maj-sommarrullar-med-picklade-rabarber.html
Så himmela gott verkar det! Älskar ju allt picklat + asiatiskt <3 <3
[…] och Ulrica har redan postat sina bidrag till Månadens Gröna-utmaningen och min prestationsångest är total. Har knappt rört en rabarberstjälk i mitt liv. […]
Vilket kul initiativ! Mitt bidrag blev en paj med rabarber och jordgubb, en för mig ny smakkombination men jisses så gott. http://jesskarlsson.blogg.se/2016/may/rabarberpaj-med-jordgubbar-2.html
Åh vad härligt det låter! Toppen <3
[…] månad, den första i den nystartade utmaningen, är det dags för rabarber och det är Annie på Vegokäk som startat igång detta. Mitt bidrag blev en […]
Kul utmaning :). Här kommer mitt bidrag.
http://hus30.se/manadens-grona-rabarber/
Superfint! Tack <3
Här kommer mitt bidrag för maj 🙂 Blev osäker på om det kunde läggas i en kommentar till vilket inlägg som helst eller här så jag tog det säkra före det osäkra 😉
Många hälsningar Linnea i Bayern
http://www.lanclin.com/lanclins-enkla-rabarbersmulpaj/
Tack! Vilket fint bidrag <3
Vilken rolig utmaning! Supersugen att laga din rabarberchutney och kanske tom prova hela receptet? En av mina döttrar älskar halloumi och båda har funderingar kring djurhållning och mat.
Jag kanske bidrar med två recept ifall det skulle vara ok? Jag kan börja med den här, som redan är postad. Jordgubbssylt med rabarber. Så enkelt men såå gott 🙂
https://marcarblogg.wordpress.com/2016/05/11/hemmagjord-sylt/
Härligt och underbart gott låter det! Tack!
Jag har nämnt det tidigare, men det tål verkligen att upprepas hur läckert ditt recept ser ut! =) Kommer helt klart att prova det!
Äntligen är jag färdig med mitt bidrag också. Det är en supersaftig rabarberkaka efter min farmors paradrecept: http://www.hungryheart.se/2016/05/16/recept-pa-godaste-rabarberkakan/
Åh tack! Det låter fullkomligen helt underbart <3
Åh, vilket härligt initiativ! Måste omedelbart tänka ut en god rabarberpannkaka…
Men jaaa vilken bra idé! Ser fram emot detta 🙂
[…] Månadens gröna är i full fart och råvaran för maj är rabarber. Jag har precis fått hem några stjälkar och hoppas kunna få till något innan deadline. […]
[…] Receptet är mitt bidrag till Månadens Gröna. Läs mer om Månadens Gröna hos Annie här! […]
Hej!
Nu finns ett rabarberrecept uppe på bloggen:) Glutenfria muffins med rabarber och jordgubbar.
http://evelinasekologiska.femina.se/recept-muffins-med-rabarber-jordgubbar-glutenfria/
Jag skriver mer om Månadens gröna i ett eget inlägg med bloggtips i helgen:)
Ha det fint!
/Evelina
Men ÅH så himla superjättefint! Tack för ditt bidrag och tack för det kommande bloggtipset <3
Här kommer mitt bidrag för månaden ^^
http://momentswithme.blogg.se/2016/may/manadens-grona-maj.html
Super! Jättekul att du vill vara med!
Vad härligt att scrolla igenom alla kommentarer – detta blir så bra! Nu är jag klar med mitt bidrag: http://blomsterochbakverk.se/2016/may/manadens-grona-somrig-sallad-med-rostad-rabarber-sparris-och-getost.html
Verkligen!! Åh det ser ju bara så himmela gott ut <3
Så himla bra idé! Här är mitt bidrag 🙂
http://hungrygosling.se/2016/may/forsommartacos-med-rabarber.html
Ohh vad spännande! Tack <3 <3
Hej!
Här är mitt bidrag 🙂 En rabarberjuice.
http://rainbowcreativity.blogspot.se/2016/05/manadens-grona-maj-rabarber.html
men oj vad kul att jag hittade hit av en slump! rabarber är ju en stor favorit hos mig. jag vill dela med mig av detta recept: http://johannamontell.se/2016/may/recept-rabarbermarmelad.html
[…] Gröna (där månadens råvara är rabarber). Läs mer om initiativet hos månadens bloggvärd Annie […]
Här är mitt bidrag! 🙂 https://cashew-kitchen.com/2016/05/23/frilansmandag-vaniljpocherad-rabarber-med-yoghurt-pistagesmul-freelance-monday-vanilla-poached-rhubarb-with-yoghurt-pistachio-crumble/
[…] Annie (Vegokäk.se) skriver om ”Månadens Gröna” och delar med sig av ett recept på halloumiburgare med rabarberchutney! ”Månadens gröna är en vegetarisk matlagningsutmaning. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är såklart öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank!”. […]
[…] nu till saken. Månadens gröna är ett initiativ som inspirerats av Monthly Makers. Det är ett fint gäng bloggare som vill […]
[…] Nacho Panned Halloumi Burger with Rhubarb Chutney, Avocado and Jalapeno Mayo Rhubarb Slush with lime and Elderflower Summer Sallad with Roasted Rhubarb, Asparagus, Goats Cheese and Quinoa Vegan Summer Rolls with Pickled Rhubarb Roasted Fennel, Rhubarb, Radish & Feta Bruschetta Rhubarb- Strawberry Cheesecake (milk free) Couscous Sallad with Halloumi and Rhubarb Vinaigrette […]
Hej Annie!
Ååå, vilket roligt initiativ 🙂 Din burgare ser supergod ut! Är riktigt sugen på att testa den. Jag har ett recept på rabarberchutney med friterad Manchego, pinjenötter och småbladig sallad som jag gärna delar med mig av. Här kommer adressen till receptet: http://tinglingtaste.com/rhubarb-chutney-with-fried-manchego-salt-roasted-pine-nuts-and-baby-leaf-lettuce/
Hälsningar Emilia på Tingling Taste
Men åååå vad gott! Är ju tokig i manchego! <3 <3 TACK för ditt bidrag
[…] gäng bloggare inspirerats av Monthly Makers och dragit igång en vegetarisk matlagningsutmaning, Månandens Gröna, och månadens råvara var just rabarber kunde jag ju såklart inte annat än hänga […]
Så smarrigt! Jag sitter just nu och mumsar i mig mitt bidrag till frukost – chiapudding med rabarberkompott 🙂 http://stinastillvaro.se/2016/05/25/chiapudding-med-rabarberkompott/
Alla är så grymma och påhittiga! <3 Tack
[…] här är alltså mitt bidrag till Månadens Gröna. Vill du också vara med, läs mer här inne hos Annie på Vegokäk som är […]
Så kul med Månadens Gröna. Här kommer mitt bidrag. En enkel röra-ihop-kaka med rabarber och ingefära. http://annamarialarsson.se/blogg/2016/05/ror-ihop-kaka-med-rabarber-och-ingefara/
Så gott med ingefära! Tack för ditt bidrag <3
Så roligt att så många är med redan nu. Kul att se rabarberrecepten ploppa upp på bloggar lite varstans. Här kommer mitt enkla bidrag: http://reaktionista.wordpress.com/2016/05/24/recept-rabarberkram/
Åh jaa, underbart! Så kul med alla bidrag! Tack <3
Här kommer mitt andra bidrag på temat Rabarber – hoppas att det är ok. Riktigt god kycklingrätt, där man lägger ner rabarber i samma ugnsform.
https://marcarblogg.wordpress.com/2016/05/24/rabarberkyckling/
Hej, tack för ditt bidrag! Det är okej med flera bidrag, men vi kör bara vego-recept 🙂
Ok, då vet jag det till nästa månads utmaning 🙂
🙂
Det står i infotexten, men sånt kan vara lätt att missa 🙂
Vilken fantastiskt kul utmaning! Thumbs up!
Här kommer mitt bidrag, en fransk ugnspannkaka som är helt magiskt god, om jag får sägat själv!
http://www.detblirbarapannkaka.com/det-blir-bara-pannkaka/2016/5/24/qhytlzb5vilwiw9du0erpyji52opzj
Vilken fantastiskt kul utmaning! Thumbs up!
Här kommer mitt bidrag, en fransk ugnspannkaka som är helt magiskt god, om jag får sägat själv!
http://www.detblirbarapannkaka.com/det-blir-bara-pannkaka/2016/5/24/rabarberclafoutis
Ett riktigt roligt och inspirerande initiativ, vi hänger gärna med i utmaningen! Vårt bidrag blir en paj med rabarber och kardemumma, den hittas här :
http://martenssonskok.blogspot.se/2016/05/rabarberpaj-med-havregryn-och-kardemumma.html
Vad roligt att se alla bidrag! Thumbs up!
Här kommer mitt recept, en fransk ugnspannkaka som är helt fantastiskt god om jag får sägat själv:
http://www.detblirbarapannkaka.com/det-blir-bara-pannkaka/2016/5/24/rabarberclafoutis
Vad kul med så många bidrag! Blir härlig läsning att gå igenom alla när samlingsinlägget kommer!
Här är mitt bidrag iallafall:
http://rangifer.blogg.se/2016/may/rabarbersirap-2.html
Tack så mycket! Så många bidrag!
och så rabarber bruschetta! =)
http://www.vibrantfoodstories.com/roasted-fennel-rhubarb-radish-feta-bruschetta/
<3 <3
[…] av Monthly Makers. Varje månad står en ny råvara som är i säsong i centrum och i maj är temat rabarber. Det är ett gäng fantastiska tjejer som dragit igång detta fina initiativ och självklart vill […]
[…] tog jag initiativet till att samla ett gäng bloggare till den vegetariska matlagningsutmaningen Månadens gröna (spana in junis utmaning […]
[…] på Vegokäk var värd för maj månad och den första råvaran var RABARBER. Bara följ länken för att ta […]
[…] månad var det rabarber tema för Månadens gröna och Annie på Vegokäk, som är månadens värd, har fått många bidrag med läckra recept från bloggare över hela […]
[…] Nu när de svenska tomaterna smakar som godast och solen äntligen tittat fram passar jag på att göra gazpacho. Finns inget godare att njuta av på sommaren. En spansk specialitet som görs på råa grönsaker och serveras kall. Perfekt att ta med picknicken. Detta är även mitt bidrag till Månadens Gröna- en vegetarisk matlagningsutmaning där en ny råvara står i centrum varje månad. Ett fantastiskt intiativ gjord av en grupp underbara matbloggare. Du kan läsa mer om det HÄR! […]
[…] Oktober: Popcornsoppa från Åsa Från Ulrika så blev det riktiga sommar frestelser! MAJ: Couscoussallad med halloumi och rabarbervinägrett JUNI: Crostini med jordgubbs- och chokladmarmelad JULI: Tomatsalsa med prästost och grillat bröd AUGUSTI: Björnbärsmuffins med smultopping OKTOBER: Chai-te Annelie bjuder både på mat & blomster med en konstnärlig tvist på hennes blogg! MAJ: Sallad med rostad rabarber, sparris & getost JUNI: Somrig & raw jordgubbscheesecake JULI: Fylld tomat & vegetarisk ceviche AUGUSTI: Glutenfri galette med björnbär, päron & rosmarin SEPTEMBER: Tårta på palsternacka, fast med tropisk touch OKTOBER: Ljummen pumpasallad med grönkål & äpple Annie från vegokäk som var den som drog i gång Månadens gröna från början! Hon var också vår allra 1:a värd, med rabarber som tema! MAJ: Nachopanerad halloumi med raberberchutney […]
[…] Fattiga riddare med björnbärssirap 2. Örtpolenta med marinerade tomater 3. Hamburgare med nachopanerad halloumi och rabarberchutney 4. S’mores sushi – marshmallows och hemgjord nutella 5. Lyxig dejtbolognese utan […]
[…] – Nachopanerad halloumi med raberberchutney JUNI – S’mores sushi JULI – Örtpolenta med marinerade tomater AUGUSTI – Veganska […]
[…] is starting to sound like I am holding a speech at the Oscars!) and give big thumbs up to Annie for initiating Månadens Gröna – it has truly inspired my throughout the past months to think, and cook, outside of the […]
[…] här är alltså mitt bidrag till Månadens Gröna. Vill du också vara med, läs mer här inne hos Annie på Vegokäk som är […]
[…] Ett gäng bloggare, med Annie från Vegokäk i täten, har gått ihop och gjort en vegetarisk matlag…, inspirerad av Monthly Makers! Det verkar hur kul och inspirerande som helst tycker jag, och […]