Varför fylla en kroppkaka med fläsk när det finns kantareller?? Så överlägset.
Egentligen tycker jag att kroppkakor är ganska omständigt att laga, men jag vet att det är en älskad rätt (av goda skäl), så den får platsa här på bloggen ändå. Ett supertips om du vill göra livet mycket enklare är att göra sprängda kroppkakor. Köp en påse äggfri potatisgnocchi, smörstek och servera tillsammans med fyllning, lingonsylt och orimligt mycket smält smör.
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: svamp- och nötbiffar med pepparsås
Två noteringar om receptet:
Du kan göra en mustigare fyllning genom att byta ut kantareller mot skogschampinjoner och shiitake. Då är det gott att lägga till kryddpeppar.
Tofun och marinaden till den går att utesluta, den finns mest där för protein och extra matighet. Då kan du ta extra mycket svamp. Behåll lök och timjan om du gillar det.
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: vegansk kantarellpytt
Följ mig på bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på instagram och facebook.
Veganska kantarellkroppkakor
4 portioner
Deg (ett veganiserat Mannerström-recept):
700 g mjölig potatis
1 dl potatismjöl
50 g flytande vegansmör, (Carlshamns och ICA:s mjölkfria exempelvis)
0,75 dl spad från en burk kikärtor
salt
Fyllning:
500 g gula kantareller eller trattisar
100 g naturell tofu
0,5 gul lök
0,5 tsk torkad timjan/några repade kvistar färsk
1,5 msk soja
0,5 msk tomatpuré
0,5 krm liquid smoke
salt och peppar
rapsolja och smör att steka i
Servera med lingonsylt och smält smör
1. Börja med att rensa kantareller.
2. Skala och koka potatis i rikligt saltat vatten, minst 2 tsk salt/liter.
3. Blanda under tiden soja, tomatpuré, liquid smoke och timjan i en skål. Smula ner tofun i små små bitar i marinaden. Massera/krama in marinaden i tofun med händerna. Finhacka lök.
4. Finhacka kantareller (ju mindre, desto bättre) och stek bort all vätska. Tillsätt några matskedar smör och smaka av med salt och peppar. Häll av svampen på en tallrik, torka ur stekpannan med lite hushållspapper.
5. Stek lök mjuk i rapsolja i samma panna. Tillsätt sen den marinerade tofun. Ta av från värmen när tofusmulorna har fått stekyta, efter runt 10 minuter.
6. Blanda svamp och tofu. Om du pallar kan du köra allt i en mixer i några sekunder. Då bildas en smet som är smidig att jobba med.
7. Pressa potatis över en stor bunke när den har kokat klart. Låt den svalna något. Pudra över potatismjöl och häll på smör och kikärtsspad. Arbeta till en smidig deg med händerna. Forma en degrulle med ca 5 cm i diameter och skär i centimetertjocka skivor. Ta två skivor. Platta till den ena och forma en liten skål där du lägger i fyllning. Ta den andra skivan och lägg på som ett lock. Forma tillplattade bollar. Om det blir fyllning över kan du värma den och servera vid sidan av.
8. Koka upp vatten i en medelstor kastrull och lägg i 3-4 bollar i taget. Koka i några minuter eller tills dom flyter upp till ytan. Ät dirr med smält smör och lingonsylt!
– Annie
Jag finns på bloglovin’, instagram och facebook
14 kommentarer
Hej! Kan man frysa in dessa tror du? Antingen innan man kokar dem eller efter? Frida
Oj! Svårt att säga! Fett är ju generellt svårt att frysa, så jag vet faktiskt inte om det blir så lyckat. Men när jag googlar står det att det går att frysa kroppkakor generellt, så då tänker jag ändå att det borde gå. Ledsen om det inte var till mycket hjälp. Lycka till! <3
Men mums, det där ser helt magiskt gott ut! Oj vad hungrig jag blir <3
Taack! Jaa det är ju så gott med kantareller <3
Åh så gott det ser ut! Skulle det vara okej att använda en av bilderna från detta recept i en video som ska läggas upp på youtube där jag pratar om kroppkakor? Länkar såklart till ditt recept!
Åh tack!! Så länge det framgår tydligt att bilden kommer från Vegokäk och du länkar hit är det bara trevligt! Vad heter du på YT? 🙂
Toppen vad snällt! Jag ser till att det blir tydligt. Min youtube heter Vegolina. Har länkat den här på mitt namn 🙂
Kul! Tack <3
Åh, de ser verkligen goda ut! 🙂
Taack <3
[…] Mån – dumplings Tis – one-pan gnocchi med basilikafärskost Ons – citronrisotto med belugalinser och pistagenötter Tor – banh mí Fre – kantarellkroppkakor […]
[…] Svampkroppkakor med smält smör och rårörda lingon […]
[…] MER INSPIRATION: Veganska svampkroppkakor […]
[…] SUGEN PÅ NÅGOT LIKNANDE? Veganska kantarellkroppkakor […]