Raggmunk är definitionen av prisvärd mat. Godheten per krona är mycket hög! Med potatis + fett + salt kommer man helt enkelt jävligt långt. Bästa tillbehöret är förstås knaperstekt och rökig tofu. Väldigt tacksamt när det börjar eka tomt på kontot och CSN ännu är några dagar bort.
Receptet på raggmunkarna har jag kopierat rakt av från den grymma vegokocken @vegankompisen. Tofureceptet är anpassat från det som finns på bloggen jävligt gott. Mitt viktigaste tillägg är Marmite, detta missförstådda smörgåspålägg som ger buljonger och marinader en unikt köttig karaktär. Jag tänkte skriva mer om det i ett separat inlägg inom kort. Marmite brukar finnas i dom flesta välsorterade affärerna, men om du inte hittar rekommenderar jag att du kör på jävligt gott-receptet helt enkelt.
Frasiga veganska raggmunkar
2 port
350 g riven fast potatis
2,5 dl havremjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rejält med salt! Vill ha ett nytt budord: “du skall icke snåla med saltet till raggmunk”
låt även rapsoljan flöda
Vispa ihop mjöl, bakpulver och havremjölk tills det är klumpfritt. Salta! Tillsätt den rivna potatisen och smaka av. Salta lite till. Tänk salta chips! Klicka ut tunt i en riktigt het stekpanna som är fylld med olja. Ju mer olja desto mer chips-feeling 🙂 Stek tills raggisarna får snygg färg och servera med knaperstekt tofu och lingonsylt.
Rökig och knaperstekt tofu
2 port
200 g fast tofu
1 tsk liquid smoke
1 msk sirap
1/2 dl kinesisk (“vanlig”) soja
1 msk marmite (går att utesluta)
massor av raps- eller jordnötsolja till stekning
Blanda sirap och marmite. Båda är väldigt sega, men du vill försöka undvika klumpar. Tillsätt soja och liquid smoke och blanda runt så mycket som du kan. Skär tofun i tunna skivor och marinera skivorna i kylen i några timmar. Knaperstek sen på hög värme i olja. Pallar du inte vänta? Pensla på marinad på tofun och spara det som blir över. Stek tofun i rikligt med olja tills den får mycket färg och pensla på den överblivna marinaden.
-Annie
Följ mig på bloglovin, facebook och instagram
8 kommentarer
[…] andra goda recept: Frasiga raggmunkar med knaperstekt och rökig tofu Megakrämig soltorkad […]
[…] andra goa veganrecept: -Frasiga veganska raggmunkar med rökig och knaperstekt tofu -Veganska lyctaxos med mangoguacamole och […]
[…] Frasiga raggmunkar med rökig knaperstekt tofu […]
[…] Du kanske också gillar: – Vegansk misosoppa med pasta, svamp och tofu – Pulled oumph tacos med vegansk creamed corn – Frasiga veganska raggmunkar med knaperstekt och rökig tofu […]
[…] dina köttätande vänner med någon rätt? Vet du inte hur du ska hantera tofu? Behöver du mer vegetarisk husmanskost i ditt liv? Lämna en rad i kommentarsfältet, så löser vi det. Jag svarar på […]
[…] bästa budgeträtt? Tveklöst raggmunk med rökig och knaperstekt tofu. Klassiskt och […]
[…] VEGETARISK HUSMANSKOST: – Frasiga veganska raggmunkar med rökig knaperstekt tofu – Friterad halloumi i ölsmet med potatis och kall sås – Skitgod vegetarisk […]
Tack för bra recept! Där jag bor finns det oftare sojamjölk än havremjölk så jag började göra receptet med sojamjölk och de var jättegoda. När jag sen en dag fick tag i havremjölk provade jag receptet med det men personligen tycker jag att de var mycket bättre med sojamjölk. De är knaprigare och saftigare med sojamjölk medan med havremjölk blev de aldrig färdigstekta och var mjuka och ”sladdriga”. Har också märkt att kvaliteten på rapsolja spelar roll.