Enkel + riktigt rackarns god mat är väl egentligen den bästa? Shakshuka faller helt klart in i den kategorin! Bakom rätten med det spexiga namnet gömmer sig pocherade ägg i en kryddig tomatsås. Här har jag festat till det lite extra genom att addera auberginerullar som jag har fyllt med feta. Inspirationen från rullarna har jag hämtat från polichinelle och skippa nudlarna. Om du har brådis kan du skippa auberginen och bara smula fetan över rätten innan den åker in i ugnen.
Shakshuka med fetafyllda auberginerullar
4 ägg
tomatsås (en egen favvo eller den här under)
1 aubergine
1 paket fetaost
Servera med: bulgur/ris och kanske klippt persilja/koriander.
Tomatsåsen
2 burkar krossade tomater
1 gul lök + 2 klyftor vitlök
kryddor: chiliflakes, spiskummin och paprika
några nypor socker
salt och peppar efter smak
olivolja till stekning
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 200 C. Skär en aubergine i max 1/2 cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja.Skippa nudlarna har bra steg-för-steg bilder på sin blogg.
Ha i ugnen runt 10 minuter, eller tills skivorna har mjuknat. Skivorna behöver svalna i några minuter innan du kan göra rullar. Lägg på några teskedar feta på varje skiva och rulla ihop – den fetan som blir över kan du sen smula över rätten innan den åker in i ugnen. Skarven på rullarna ska vara underst.
Om du har en stor stekpanna som tål att värmas i ugn – använd den för såsen. Ta annars fram en stor stekpanna och en ugnssäker form. Hacka lök och stek den mjuk tillsammans med pressad vitlök i olivolja i stekpannan. Häll på krossade tomater och resten av ingredienserna.
Låt det stå och puttra på mellanhög värme i runt 15 minuter så att en del vätska kokar bort. Smaka av och justera kryddningen. Häll över tomatsåsen i en ugnsform och lägg ut auberginerullarna. Knäck försiktigt över äggen och låt formen stå i ugnen 7-10 minuter, så att gulan fortfarande är mjuk. Käka med någon god kolhydratkälla!
Har du någon favoriträtt som är enkel och som du gärna lagar på vardagarna?
-Annie
Följ mig på bloglovin, pinterest, instagram och facebook
FLER GODA RECEPT:
-Enkel ajvarbulgursallad
-Avokado eggs Benedict på våfflor
-Vegansk misosoppa med pasta, svamp och tofu
4 kommentarer
Jävlar va gott!!! Ska testa det här i helgen har massor av aubergine hemma! :))
Jaaa göre för fan! 😀
alltså det här ser ju grymt najs ut! tack för inspo, måste testa! men… måste även fråga: pocherade ägg? jag tänker att det är sådana man kokar och fångar upp med hålslev, blir inte dessa bara mer… stekta? eller tänker jag fel? PUSS <3
Ja, det blev supergott! 😀
Haha, svår fråga det där. Om något ligger i en vätska tänker jag att det pocheras, men om det är i en stekpanna med fett tänkter jag att det steks. Ugnsbakade kanske är en mer korrekt benämning? 😀 Ingen aning!