Den här veckan lyckades jag göra tre middagar som alla blev kanonmatlådor och som inte krävde så mycket handling, eftersom jag hade det mesta som behövdes i skafferi/kyl. Alltid en seger när det händer!
Alla grundrecept på det jag gjorde går att hitta i min kokbok:
Reklam för min bok: klicka hem “Vegokäk – lättlagade middagar“ via länken! Slut på reklam.
Gochujang mac’n’cheese
I flera månader har jag haft gochujang mac’n’cheese på min att-laga-lista. Gochujang gör sig nämligen otroligt bra ihop med gräddiga/smöriga saker. Mjölkprodukter mildrar chilhettan, men smaken från gochujangen är fortfarande där.
Att kombinera det med mac’n’cheese visade sig också bli 5 av 5.
Jag hade i ca 1,5 dl gochujang till 1 liter mjölk och då blev smaken mild, med bara en antydan till hetta. Just det här gången var jag sugen på just det, men när jag vill ha mer hetta ska jag testa med runt 1 dl extra. Det borde inte bli kaos-starkt.
Zucchinifritters med fransk potatissallad & chilibea
Fransk potatissallad är en ultimat matlåderätt. Den blir nämligen ännu godare efter någon dag i kylen, när alla smaker har sugits upp av potatisen. Jag brukar ställa fram min potatis någon timme inne servering bara, eftersom den gör sig bäst i rumstemp.
Nu när zucchini är i säsong passade jag på att göra zucchinifritters till potatissalladen. Och till biffarna blev det hederlig chili-burkbea för att hålla det enkelt. Hade jag haft mer energi hade jag nog satsat på en romsås till.
Zucchini- & chilinudlar
Jag gissar att oljiga chilinudlar i olika varianter kommer bli min mest lagade rätt under 2023. För mig finns det nog inget snabbare (under 20 min) sätt att lyckas med en riktigt tillfredsställande middag. Dessutom på saker som nästan alltid finns i mitt skafferi.
I min bok har jag ett recept med smöriga auberginenudlar (favoriten), men jag brukar variera vilken grönsak jag har i huvudrollen, beroende på vad jag har hemma: krispig salladslök, svamp eller som här, överbliven zucchini.
Zucchinin tärnade jag bara och stekte snabbt på hög värme i olja för att behålla lite crunch.
Själva nudlarna är förresten egentligen linguine. I rätter där man traditionellt använder vetenudlar brukar jag använda pasta istället eftersom det brukar hålla mycket högre kvalitet än nudlar i svenska matbutiker. Jag vill gärna att mina nudlar ska vara al dente, och det är omöjligt att få till med nudlar från typ Santa Maria.
Riktigt bra vetenudlar kan man hitta i asiatiska mataffärer förstås, men det blir billigare, mer praktiskt och hur gott som helst att köra med pasta.
/Annie