Det här släktreceptet på julbröd är verkligen enkelt på riktigt: det tar inte mer än 5 minuter att röra ihop och sen sköter det sig själv i ugnen. Perfekt för mig som är kass på att baka, men som såklart ändå älskar färskt bröd.
Brödet är smaksatt med malt pomeransskal och brödkryddor (mald fänkål, anis och kummin) och påminner därför lite om vörtbröd. Jag skulle dock säga att smaken är kryddigare, inte lika uppenbart julig och mindre sötaktig. Degen görs på rågsikt och det ska inte tillsättas någon jäst till den, vilket gör att limporna blir kompakta, lite som kavring.
Det är nog egentligen den bästa beskrivningen av brödet – som en korsning mellan vörtbröd och kavring.
Passande smakkombinationer
Eftersom brödet i sig har mycket smak passar det väldigt bra att kombinera med pålägg som det är lite drag i:
- Min stora favorit är att toppa mackorna med min västerbottensgubbröra
- Men det är också ganska underbart med valfri vällagrad ost
- En bit mögelost ost någon söt marmelad till är verkligen inte fel heller
- Egentligen allt man gillar att stoppa på sina julmackor passar
Jag brukar visserligen baka det här brödet till påsk, midsommar och kräftskivor, men primärt är det ändå ett julbröd.
Om namnet
För mig kommer det här brödet alltid heta Lenamackor. Min moster brukar baka brödet till jul och hon har hetat Lena långt upp i vuxen ålder, innan hon bytte namn. När jag skulle fråga min moster om receptet på Lenamackor fick jag dock en bild på ett handskrivet recept där det stod ”Essies julbröd”.
Receptet visar sig alltså egentligen komma från min morfars syster Essie. Men namnet är nu för invant för att jag ska vilja kalla det för något annat än Lenamackor.
Lenamackor
2 limpor
625 g rågsikt
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk salt
2 msk mald pomerans
2 msk brödkryddor
5 dl mjölk (växtmjölk går fint)
1,5 dl sirap
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader över- och undervärme. Blanda rågsikt, bikarbonat, bakpulver, salt, pomerans och brödkryddor. Tillsätt mjölk och sirap och blanda till en slät deg med en slev. Degen ska vara rejält seg och ordentligt klibbig.
Klicka ut degen i två avlånga brödformar (jag har bakplåtspapper i mina) med hälften av degen i vardera. Se till att jämna ut degen så att det inte är ett tunnare lager i kanterna av formarna. Kör i ugnen 25-30 minuter. Om brödet börjar få för mycket färg mot slutet av baktiden kan man lägga på lite skyddande aluminiumfolie på toppen.
Känn med provsticka så att brödet är torrt i mitten när det är klart. För mig blev det perfekt med 25 minuter på 200 grader varmluft. Brödet är som godast när det är nybakt och någon dag efter (förvara i försluten plastpåse). Det går jättebra att frysa om man vill förbereda.