För två helger sen var jag nedbjuden till Malmö av Julia/Tuvessonskan och Jens Almqvist för att gästa deras nya samtalsklubb Snack!, och jag hade ett ganska så underbart dygn därnere som jag måste berätta mer om.
Bild: Esther Jemth/Alexandra Olgudottir
På lördag eftermiddag kom jag ner till Malmö, lite lagom mör, som man alltid är efter några timmar på ett tåg. Jag hade inte ätit någon lunch eftersom jag visste att jag ville försöka passa på att äta massa god Malmö-mat. Det fanns en vag förhoppning om att både orka en tidig middag och en sen falafel.
Den första måltiden
Middagsvalet föll på Rau, som många har tipsat mig om. Jag brukar aldrig lita på att många tips = bra, men efter att ha kollat menyn och lite bilder landade jag i att det verkade passa mig perfekt. Mest av allt var jag sugen på en avslappnad restaurang som höll hög kvalitet, bjöd på friska smaker och hade mycket att välja på.
Rau har en meny som är inspirerad av olika delar av Sydostasien, med extra fokus på Vietnam som jag fattar det. All mat råkar också vara växtbaserad, men helt utan en sån där trött “vegetarisk-restaurang”-vibe, som tur är. Det finns runt tio olika små- och mellanrätter att välja på, där det är tänkt att dela på typ tre-fyra stycken på två pers.
Jag var ju där själv men också vrålhungrig och nyfiken på att testa så mycket som möjligt, så jag smällde på med tre rätter:
- Morning glory med fermenterad tofu som smaksättning
- Friterad tryffelmunk med någon majo på
- Krispiga rispappersrullar med en syrlig, tunn dipp
Det var faktiskt första gången jag testade fermenterad tofu och det var en kul umamibomb som jag verkligen tyckte lyfte morning gloryn. Jag kan dock tänka mig att smaken är något av en vattendelare, och efter att ha ätit en stor fylld skål med samma smak blev det lite för intensivt (typ.. lätt unket) för min del. Men äter det jättegärna igen, i en mer rimlig mängd.
Tryffelmunken och rispappersrullarna var båda enkla, vällagade och smakrika. Det kändes som att jag hade valt en tillfredsställande trio rätter.
Efter all mat blev jag ju förstås ont-i-magen-mätt och jag fick tyvärr stryka planen på en kvällsfalafel. Men jag var glad ändå. Det var ett restaurangbesök som levererade det jag hade önskat mig, plus att jag fick testa lite nya smaker.
Allt som allt så återvänder gärna till Rau nästa gång jag är i Malmö, även om jag inte direkt blev blown away.
Snack!
Dagen efter var det dags för Snack! i Folkets park. Temat för dagen var “bönhat”, och jag var där för att prata om hur jag har gått från att vara en bönhatande vegetarian till att numera vara en bönälskare, under rätt förutsättningar (mer om det en annan gång).
Bild: Esther Jemth/Alexandra Olgudottir
Julia och Jens hade också bjudit in ett gäng toppengäster: etnologen Anna Burstedt, falafelkungen Sadoo Iskandarani och min instagramfavorit Karin Lei.
Det blev ett spännande och dynamiskt samtal på scenen, och jag är så imponerad över hur proffsiga Julia och Jens var som programledare.
Några saker som avhandlades (en längre sammanfattning finns hos Julia):
- Hur falafeln kom till Malmö
- Flashbacks sågningar av ärtsoppa
- Användning av baljväxter som smaksättning i kinesisk matlagning
- Baljväxternas betydelse historiskt sett i Sverige
SYND att jag inte bor i Malmö så att jag hade kunnat gå på alla kommande Snack!
Två nya produktfavoriter
En extra trevlig sak med dagen var att det bjöds på några smakprov på produkter som jag förälskade mig i.
Dels var det en chockerande bra frysfalafel från Sadoos nystartade företag Tamini. Jag är generellt inget stort fan av (Stockholms) gatuköksfalafel eftersom jag ofta tycker att den är ganska torr/mosig/tradig överlag, och jag har varit starkt emot alla sorters frysfalafel som jag någonsin har testat. Men jag räknat mig härmed som omvänd av Tamini-falafeln.
Den var ultrakrispig, smakrik och hade den där nyfriterade känslan, trots att den inte var det. Tydligen ska den snart finnas på ICA, och då kommer jag köpa på mig några påsar di-rekt.
Sen fick jag också chansen att testa på dom bästa burkbönorna jag har smakat, från Bönland. I vanliga fall brukar jag tycka att burkönor är överkokta och undersaltade, men dom här hade både fått till sältan och var kokta al dente. Väldigt likt bönor som man kokar hemma!
Bönland är tydligen först i Sverige med att konservera svenskproducerade ekologiska bönor. Svenska baljväxter brukar nämligen vanligtvis skickas utomlands för konservering, vilket ju bara är hål i huvudet. Så det här känns som en nyhet som borde ha kommit för länge sen.
Och jag kommer försöka tjata på min butik att ta in Bönland-bönor så att jag alltid kan ha ett gäng burkar hemma.
Middag på Kin Long
Efter Snack! fick jag haka på Karin, Julia med familj, Jens, Femke och hennes kille till den kinesiska restaurangen Kin Long. Jag skulle egentligen bara stanna på en öl innan mitt sena tåg hem, men jag hade det så trevligt att jag bokade om mig till nattåget hem.
Och det var ett bra drag! Inte bara pga kanonumgänget, men också för att jag fick chansen att testa Kin Longs vegetariska variant på “knaperstekt biff”. Som rakt av var en fullträff. Riktigt knapriga strimlor i en söt-salt-syrlig sås med massa umami och perfekt wokade grönsaker.
Nu brukar inte jag precis älska köttsubstitut, men det blir verkligen något helt annat när man får tofu/sojaprotein/seitan på restauranger som har en lång kulturell tradition av att laga mat med dessa produkter. När dom inte ses som “substitut” händer det grejer.
Vilket det också gjorde för mig. Jag blev både inspirerad att experimentera mer hemma och att komma tillbaka och testa mig igenom hela menyn. Nästan alla deras rätter går nämligen att få vegetariska. Ett riktigt fynd till restaurang som jag tycker att alla borde besöka!
Malmö <3
Efter den här helgen fick jag otroligt mycket mersmak på Malmö. Hoppas att jag lyckas komma iväg snart igen!!
/Annie
P.S Det var kul att skriva lite längre för bloggen, som jag har negligerat i flera års tid. Jag är så jävla trött på instagram att jag funderar på att återuppväcka den här platsen igen. På bekostnad av insta alltså. Det skulle innebära att jag når ut till betydligt färre personer, men jag föredrar att bli läst av er som verkligen är intresserade istället för att bara vara en del av folks evighets-scroll.
Fler restaurangtips
2 kommentarer
Mer blogg åt folket!
Fint att du tycker det!