Kebabgryta är egentligen något som inte borde tilltala mig. Jag är ingen grytperson, och konceptet “kebabgryta” känns vid en första tanke som en oförtjänt viral dum-rätt från TikTok. Men tittar man på vad det faktiskt är, så är det ju bara kebab i en tomatbaserad sås. Och det är ju inte så långt från hur man äter kebab vanligtvis.
Jag använder mig inte superofta av vegetariska halvfabrikat eftersom jag tycker att dom flesta smakar sådär, men just vegokebab råkar vara ovanligt lyckat. Det beror nog på att det är gjort på veteprotein, vilket ger en bättre (=fastare) textur och smak jämfört med sojaprotein tycker jag.
Nu har kebabgrytan till och med nästlat in sig på min klassikerlista med vardagsrätter eftersom den är snabb, enkel och ändå himla god (trots allt).
När vi åt den häromdagen kom jag också på varför det kändes så välbekant och tryggt. Det är typ som en lite kryddigare version av… korvstroganoff? Protein i en gräddig tomatsås med lök. Men med mer smak och roligare tillbehör. En uppgradering som jag är helt för.
Tillbehör och variationsförslag
Jag serverar alltid kebabgryta med den förenklade varianten på mitt guldris. Det ger så mycket mer smak än bara vanligt ris och tar inte längre tid att göra.
Sen tycker jag att det är ett måste att servera rätten med feferoni till och gärna också lite oliver, gurka och tomat. Vill man bygga ut rätten så kan man såklart göra det. Exempelvis lägga till labneh/feta, syrlig rödkål, en klick hummus och färsk persilja/mynta.
Om man vill variera själva proteinkällan i rätten så kan man exempelvis testa att byta vegokebab mot kikärtor eller svarta bönor och/eller kanske någon stekt grillost/halloumi.
Om man vill laga fler portioner
Vegokebab brukar oftast komma i lite konstiga förpackningsstorlekar (250-275 g), så det är svårt att skriva ett klassiskt recept för 4 personer.
275 g kebab tillsammans med tillbehör tycker jag brukar räcka till en middag för två + en matlåda, men jag skulle nog gärna ha typ 100 g kebab/vuxen person egentligen.
Om man gör receptet men ökar på mängden kebab upp till 400 g så skulle jag nog inte göra mer tomatsås. Gör man mer än 400 g kebab hade jag däremot tagit två burkar krossade tomater, dubblat kryddningen, men fortsatt hållit mängden crème fraiche till 2 dl. Eller kanske 3 dl!
Kebabgryta
3 portioner
25 minuter
250-275 g vegokebab från Schysst käk, Garant, Färsodlarna eller Edgy Veggie
3 msk neutral rapsolja, minst
1 gul lök
0,5 tsk chili flakes
400 g krossad tomat
1 tsk salt
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk socker
1 tsk oregano
1 tsk cajunkrydda (eller kebabkrydda eller en blandning av paprikapulver och spiskummin eller något annat valfritt)
1,5-2 dl crème fraiche
Gör så här
Stek kebab på medelvärme i 2-3 msk rapsolja tills den börjar få en krispig yta, utan att brännas. Jag gillar att ta sönder kebaben med en stekspade så att den fördelas i lite mindre bitar – det ger en fastare konsistens. Den får gärna nästan bli lite ”hård” av stekningen. Sen när den blandas med tomatsåsen kommer den mjukna utan att den blir så där tråkigt soggig.
Finhacka lök under tiden som kebaben steks.
Efter 8-10 minuter brukar kebaben vara klar och då tömmer jag ur innehållet i stekpannan på en tallrik och ställer åt sidan.
Fyll gärna på med lite mer olja i samma stekpanna och stek lök ihop med chiliflakes på medelvärme. Löken ska bli mjuk, vilket tar ungefär 3-4 minuter. Häll i tomatkross och smaksätt med salt (börja med 0,5 tsk och smaka av med resten på slutet), rödvinsvinäger, socker, oregano och cajunkrydda (eller annan valfri smaksättning).
Låt såsen koka ner på medellåg värme i ca 10 minuter. Avsluta med att tillsätta crème fraiche och kebaben. Låt grytan puttra i ytterligare 2 minuter så att kebaben blir helt varm. Smaka av med mer salt (jag tycker 0,5 tsk extra är lagom) och eventuellt mer smaksättning.