Shit vad glad jag är att jag äntligen tog tag i att göra en vegetarisk fiskgratäng! Har velat göra det länge, men inte känt mig helt nöjd med dom tillgängliga fiskersättningarna: halloumi eller tofu.
Jag tycker att halloumi är för salt och lite väl tuggigt och tofu är knepig att krydda upp på ett schysst sätt i just det här fallet.
Men! Jag hittade nyligen rätt när jag var på ett event som min asgrymma vän och kollega Tuvessonskan höll ihop med Apetina: paneer.
Paneer är indisk färskost (ni vet den man får när man bestället palak paneer när man käkar indiskt) som är fast i konsistensen och påminner om ricotta i smaken.
Så, smakar den fiskigt då? Hell no, tack och lov. Paneeren fyller dock samma slags funktion som fisken, den är mjuk men håller ändå ihop för stekning och är ganska neutral i smaken.
Jag kommer garanterat att fortsätta experimentera med paneer. På min lokala affär såg jag förresten att det fanns ett till märke som jag också tänkte testa.
Men om man iaf är sugen på att göra den här gratängen så vill jag bara säga två saker:
1) Det är 0% nödvändigt att spritsa potatismoset. Det går precis lika bra att slarvigt kasta ner det i en form. Enda skälet till att jag spritsade var att jag tycker att det är sjukt tillfredsställande att titta på.
2) Använd gärna en form där man får plats med osten i mitten utan att ha potatismos “under”, som jag hade. Då får man fler krispiga toppar med gratinerat mos. Och det vill man ju!
Vill ni spara det här receptet och inte missa nya inlägg från mig tycker jag att ni ska följa mig på Bloglovin’!
Vegetarisk fiskgratäng
4 portioner
225 g paneer
1 msk neutral rapsolja
salt & färskmalen svartpeppar
Potatismos
1 kg potatis
1 msk salt
1 dl grädde, ex havre + 2 dl hett potatisvatten
50 g smör
Sås
3 dl grädde, gärna syrad
1 kruka dill
1/2 kruka gräslök
1 citron
örtsalt
Gör så här
Potatismos
Fyll en kastrull med kallt vatten, skala potatis och lägg den där i. Häll av det stärkelserika vattnet när alla potatisar är skalade och fyll på med nytt så att det precis täcker. I med allt salt och koka upp. Potatisen är klar när den är helt mjuk, efter drygt 20 minuter. Fortsätt med resten av maten under tiden.
När potatisen börjar närma sig klar: smält smör (jag gör det i micron för att spara disk) och blanda havregrädde med 2 dl av kokvattnet. Häll av resten av vattnet och pressa/mosa potatisen med potatismosare. Häll i smält smör och gräddblandning. Smaka av.
Paneer
Dela paneer så att den blir hälften så tjock och skär sen tvärsöver så att det blir totalt 4 bitar. Sätt ugnen på 225 grader.
Använd gärna en stekpanna där grejer inte fastnar så lätt eftersom osten har en tendens att göra det. Stek i olja på medelhög värme tills den får fin färg på båda sidorna. Salta sen ordentligt (paneeren är helt osaltad) och dra några varv med pepparkvarnen. Ställ åt sidan.
Sås
Finhacka dill och gräslök. Finriv citronzest (det yttersta gula skalet) och halvera citronen.
Värm grädde försiktigt i en liten kastrull/panna. Ha i örtsalt, citronzest och saften från ena citronhalvan. Spar resten till servering. Späd såsen med 1 dl vatten om den känns för tjock. Smaka av, ta av värmen och blanda i dill och gräslök.
Montering
Ta fram en ugnsform. Smörj med lite olja och klicka/spritsa ut potatismos längs sidorna. Lägg osten i mitten och häll såsen över. Kör i ugnen tills moset har fått fin färg, ungefär 20 minuter.
Käka upp direkt och servera med citronklyftor!
– Annie
🍝Följ mig på Instagram för daglig vardagsmatlagning i stories, klimatpepp och rants om hälsohets
🍝Hitta mina samlade recept i mitt receptindex
🍝Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med göttig vegoinspiration
🍝Prenumerera på Vegokäk på YouTube för mina enkla filmrecept
🍝Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg