Ganska ofta så tycker jag ärligt talat att vegetarianer och veganer är lite väl lättimponerade.
Alltså jag fattar grejen: man har länge fått nöja sig med dammiga falaflar och trötta linsgrytor, och det är därför lätt att bli lite.. överexalterad när det kommer en ny vegoprodukt som är snäppet roligare, men jag tycker fan ändå att man kan höja nivån något på vad som hyllas.
Därför blev jag ganska skeptisk när folk i vegangrupper och på instagram gick igång och började tokhylla anammas nya formbara färs. Jo, jag tyckte att den verkade praktisk, men jag har tidigare haft problem med att anammas produkter har en syntetisk bismak och det dröjde därför ganska länge innan jag orkade köpa ett paket.
Men i helgen så lagade jag mat med färsen för första gången och jag tänkte därför sammanfatta vad jag tyckte om den och sen bjuda på ett recept med vegansk hamburgare av formbar färs.
Recension anammas formbara färs
Smak
Hyfsat neutral, med en viss bismak av soja. Dock inte den obehagliga kemiska bismaken som jag tycker några av deras andra produkter har. Jag saltade rejält (med fond) och hade i mycket lök, vitlök och örtkrydda och då tycker jag att det blev riktigt schysst. Missar man att smaksätta ordentligt faller dock färsen platt.
Konsistens
Väldigt enkel att jobba med. Inga som helst problem att forma biffar eller bollar som håller fint i stekpannan. Bäst av allt tycker jag är att den blir förhållandevis fast när man steker på den. Dessutom saftig?
Pris
850 g för 65 spänn = dryga 76:-/kg. Asbra om man jämför med andra halvfabrikat som många gånger kan ligga på det dubbla.
Krånglighet
Färsen går inte att snabbtina om den ska bli formbar och man måste därför minst vänta 30 min. För mig är det ofta för länge i vardagen. Att färsen måste smaksättas ordentlig adderar ju ytterligare lite meck också.
Sammantaget betyg
Svag 4 av 5. Mer användbar än god kan man väl säga.
Vill ni spara det här receptet och inte missa nya inlägg från mig tycker jag att ni ska följa mig på Bloglovin’.
Vegansk hamburgare av formbar färs med ölkokt lök & dijonmajo
För 4 stora hamburgare
4 hamburgerbröd
1 kruka krispsallat
rostad lök om man känner för det
Burgarna
425 g formbar färs
0,5 gul lök
3 klyftor vitlök
2 tsk torkad timjan
0,5 msk dijon
1-1,5 msk grönsaksfond, jag använde brynt schallotenlöksfond
massa färskmalen svartpeppar
1-2 msk neutral rapsolja
Ölkokt lök
2,5 st stora gula lökar
1-2 msk olja
1,5 msk socker
1,5 dl öl
flingsalt
Dijonnaise
1 dl majonnäs, exempelvis vegansk (rekommenderar Vegme)
2 msk dijon, minst
Gör så här
Börja med att tina färsen och gör resten av maten under tiden.
Blanda ihop majonnäs med dijon och smaka av. Jag har i mer än 2 msk eftersom jag gillar när det bränner lite i munnan 🙂 Ställ åt sedan.
Skala och skiva lök fint. Stek på medelvärme i olja tills den börjar ta färg, efter ungefär 10 minuter. Kör i socker och rör runt. Häll i bärs. Vätskan ska koka bort nästan helt. Smaka av med salt och ställ åt sidan.
Riv gul lök grovt. Blanda sen med den tinade färsen tillsammans med pressad vitlök, timjan, dijon, fond och svartpeppar. Ner med händerna så att allt blandas bra. Forma hamburgerstora biffar.
Stek biffarna i olja på hög värme, 2-3 minuter på varje sida.
Servera med bröd, salladsblad, dijonmajo och ölkokt lök.
– Annie
🍝Följ mig på Instagram för daglig vardagsmatlagning i stories, klimatpepp och rants om hälsohets
🍝Hitta mina samlade recept i mitt receptindex
🍝Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med göttig vegoinspiration
🍝Prenumerera på Vegokäk på YouTube för mina enkla filmrecept
🍝Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg
7 kommentarer
Är också väldigt förtjust i den här färsen. När det gäller smaken så tycker jag att all vegansk el vegetarisk färs är ganska smaklös och kräver ordentlig smaksättning. Har du hittat någon färs som du tycker har mycket smak?
Ja den var praktisk, men ändå lite överhypad tycker jag! Min favoritfärs annars är pulled oats. Inte för att den har så mycket smak i sig, men för att den är gjord på hållbara råvaror och har en trevligare bismak (föredrar havre framför soja).
Ok, det är ju alltid tycke och smak. Själv har jag svårt för bismak av havre. Tycker att det förutom smaken av havre kommer med en sötma som jag inte gillar. Väldigt gott med havremjölk i kaffe dock. Köpte någon korv från anamma som var fullkomligt oätlig. Hundarna gillade dem dock 🙂
Ser sjukt god ut! Måste testa!!
Fan vad bra!! Tack!
Måste komma med ett tips här. Jag gillar den formbara färsen men för mig är det ett måste med grädde i. Till halva paketet färs tar jag minst 1 dl vispgrädde (samt fond, tamari och svartpeppar). Har inte testat med någon vegansk variant dock. Det är även gott att smula i fetaost i färsen. Mums!
Bra tips! Antar att färsen då får en mildare smak? Det ska jag testa någon gång!