Det är ändå otroligt tacksamt att det faktiskt är möjligt att kombinera några totalt anspråkslösa ingredienser, tillsätta lite värme och så blir det liksom.. jättegott?
Den här soppan som jag lagade i veckan är verkligen ett typiskt exempel på det. En slags korsning av en potatis- och purjolöksoppa och ängamatsoppa som passar perfekt när man vill ha något värmande och gräddigt utan att laga någon mastig gräddbomb.
Enkel och billig var den också! Och jag tror att den är precis vad man behöver när det fortfarande är isiga trottoarer, samtidigt som man vågar börja hoppas på att det kommer en vår igen.
Följ mig på Instagram och TikTok för mer vegoinspiration.
Vårvintersoppa
4 portioner
1 purjo
2 morötter
200 g rotselleri
4 fasta potatisar
25 g smör
7,5 dl vatten
1 msk Vegeta eller 1-2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl små vita bönor (motsvarande 1 förp), gärna hemkokta från frysen
2 dl créme fraiche
massa dill! färsk eller frusen
1 citron eller några droppar vitvinsvinäger
Att servera till: någon ostig toast och/eller ett mjukkokt ägg.
Gör såhär
Halvera purjo på längden och strimla hyfsat grovt. Skär bort skalet på rotsellerin och skär i mindre tärningar. Skala morot och skär i lika stora bitar som rotsellerin. Dela varje potatis i 8-12 delar.
Hetta upp smör i en större gryta och stek purjo, morötter och rotselleri i någon enstaka minut. Fyll på med potatis, vatten och Vegata/grönsakbuljong. Koka upp under lock. Låt sen soppan puttra på låg värme under lock, tills potatisen är mjuk rakt igenom, men fortfarande fast i konsistensen. Det tar 5-10 minuter.
Ha i vita bönor i soppan så att de blir helt varma. Fyll på med 1-1,5 dl creme fraiche. Ta soppan av värmen och strö i rejält med dill. Servera med citronklyftor (eller några stänk vitvinsvinäger för syrligheten) och en creme fraiche-klick i varje tallrik.