Ni som följer mig på instagram såg mig för någon vecka sen smaka på en massa råvaror från min kyl som hade gått ut sen länge (2 mån gammal tofu! Julens palsternackor! 2 veckor gammal creme fraiche!) till antimatsvinnskampanjen #tasteorwaste. Kul och bra kampanj som förhoppningsvis fick några att tänka till innan dom slängde fullt ätbar mat.
Jag har själv en ganska hög tröskel innan jag slänger mat (alldeles för hög tycker Max, hehe), men sen jag började matblogga har jag dessvärre blivit mycket sämre på att verkligen använda upp allt som finns i kylen. Ofta är jag mer pepp på att skapa nytt än att ta av det jag har. Asdumt är vad det är.
Det här var därför verkligen en bra utmaning för mig, som fick mig att fundera över mina egna vanor. En schysst bonusgrej var att det gav mig en riktigt kreativitetsboost. Begränsningar är helt klart det som får igång min kreativitet, snarare än att försöka skapa “vad som helst”.
Totalt blev det iaf 4 recept under den här veckan och jag tänker förstås dela med mig av alla här.
Idag tänkte jag att vi börjar med ugnsomeletten med smakrik ost och kokt, överbliven kall potatis. Den var verkligen skitsmidig att göra eftersom det bara var att kasta i allt i en form och låta den sköta sig själv i ugnen. Ska lätt göra varianter på ugnsomelett fler gånger!
Kan tänka mig att det är gött att slänga i ungefär allt som är nice i en vanlig paj? Feta, spenat, kanske en oliv, någon böna exempelvis. Receptet är förresten inspirerat av min degfria västerbottenpaj (som dock är jävligt mycket ostigare) som jag brukar göra vid högtider.
Vill ni spara det här receptet och inte missa nya inlägg från mig tycker jag att ni ska följa mig på Bloglovin’!
Ugnsomelett med syrlig tomatsallad
4 portioner
6 ägg
500 g (4 normalstora) kokt, helst kall potatis
200 g smakrik ost, jag använde Allerums skotska cheddar
3 salladslökar
2 dl mjölk, exempelvis havre
50 g småtomater
förskmalen svartpeppar
Tomatsallad
200 g goda småtomater
1 liten rödlök
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
färskmalen svartpeppar
flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader och koka potatis om det inte redan finns hemma.
Riv ost, finhacka salladslök och skiva småtomater fint. Skiva potatis i någon cm tjocka skivor.
Vispa ihop ägg och mjölk med en gaffel. Peppra. Smörj en paj- eller ugnsform och varva potatis, ost, salladslök, tomater och äggstanning (avsluta med lite äggstanning och ost överst). Kör i ugnen tills omeletten har stelnat och fått gyllene färg på toppen, det tar ungefär 25 min. Gör tomatsalladen under tiden.
Skiva rödlök runt och finhacka tomater (jag gillar att halvera tomaterna och sen klämma ur kärnorna så att salladen inte blir så vattnig). Blanda olja, vinäger + salt och peppar efter smak och blanda med rödlöken och tomaterna.
– Annie
Jag finns på YouTube, Bloglovin’, Instagram och Facebook.
2 kommentarer
det här ser så gott ut att jag blir lite tungandad (vadå, det är väl helt naturligt att liksom kippa efter luft av längtan när man scrollar bilder på matbloggar? säg att jag inte är ensam?)
tänkte bara säga att den där Brorsans snabba spenatpasta, du vet den med dill, verkligen var ljuvlig. skrev till och med lite om den i ett inlägg (här: http://nettelblad.blogg.se/2018/april/hant.html) för att ge den ett hedersomnämnande, och jag är ganska picky med vad som kvalar in. TACK för goa recept och jobbet du gör! (och för att du alltid skriver om maten på ett bejakande, lustfyllt sätt, det är en sådan oas att komma in här).
Du anar inte hur glad jag blir för att du skriver det här! Är nästan sugen på att rama in kommentaren och spika upp den på väggen <3 TACK för att du uppmuntrar mitt arbete, det gör det verkligen så otroligt mycket mer lustfyllt!