Det här är absolut den enklaste lasagnen jag har lagat. Och så blev den också mycket god tycker jag! Milda och snälla smaker från en rund tomatsås med mycket tomatsmak och en ostfyllning av mascarpone och mozzarella.
Enda hackandet man behöver göra är vitlök till tomatsåsen, och ostfyllningen rör man bara snabbt ihop i en skål, istället för att hålla på och mecka med en béchamel.
Lasagnen gör sig precis som all lasagne kanon i matlådan. Och trots att jag inte har några egna barn så vågar jag nog ändå gissa mig till att den är barnvänlig också.
Val av mozzarella
När jag lagar lasagne med mozzarella väljer jag alltid om det är möjligt att fylla den med mozzarella med låg vätskehalt: helst mozzarella cucina från Galbani eller annars sån färdigriven mozzarella på påse som finns gratäng- och tacoosten. Mozzarella cucina brukar finnas i dom flesta vanliga affärerna.
Den låga vätskehalten gör att man slipper att den läcker massa ostvätska, som det annars gör med vanlig mozzarella. Plus att man oftast behöver större mängder ost till lasagne, och då är det bra att mozzarella cucina kommer på 400 g-förpackning. Det blir också nästan alltid blir billigare än att köpa en massa mozzarellabollar.
Får man problem med att det blir ost över så går det jättebra att riva mozzarella med låg vätskehalt och att spara den i frysen.
Val av lasagneplattor
Sen när det kommer till lasagneplattor så har jag helt slutat köpa Barillas lasagneplattor. Dom är tunna och sladdriga och smakar typ.. uppblött kartong tycker jag. Färska lasagneplattor har också en trist konsistens och smak.
Jag föredrar alla dagar i veckan plattor från Garant eller ICA:s egna märke. Coops egna har också bra smak, men dom kräver typ 40 min i ugnen för att bli klara, och det tycker jag helt enkelt är lite för länge.
Tomat- & mascarponelasagne
6 portioner
Tomatsås
6 vitlöksklyftor
25 + 25 g smör
1 tsk chili flakes
3*400 g konserverade hela tomater, gärna San marzano
1 tsk salt
1 msk vinäger
1 msk socker
Övrig fyllning
400 g mozzarella cucina eller 3-4 mozzarellabollar á 125 g
500 g mascarpone
salt
6*3 lasagneplattor
Topping
1 kruka basilika eller 1 kruka salvia + 25 g smör
färskmalen svartpeppar
valfritt: lite finriven parmesan
Gör så här, kortversion
Jag går igenom varje steg utförligt här nedanför, för den som känner sig lite mer ovan i köket. Man egentligen kan man sammanfatta tillagningen med några korta instruktioner:
Koka tomatsås. Blanda riven mozzarella och mascarpone. Varva tomatsås och ostfyllning med lasagneplattor i en ugnsform. Baka i ugnen på 200 grader varmluft i 20-30 minuter. Servera med färskmalen svartpeppar, örter och ev lite riven parmesan.
Gör så här, längre version
Tomatsås
Skiva vitlök tunt och stek i en kastrull i 25 g smör på låg värme utan att den tar färg i 2-3 minuter. Den får absolut inte brännas. Tillsätt chili flakes och låt steka med ytterligare någon minut.
Häll i tomater och ta sönder tomaterna med baksidan av en slev eller liknande. Låt stå och puttra lugnt på låg-medellåg värme utan lock i ca 20-30 minuter. Volymen på såsen ska reduceras med ca 25%. För att få en extra utvecklad tomatsmak och om man har tid och lust kan man också först låta såsen puttra långsamt under lock i nån timme på låg värme och sen låta såsen reduceras utan lock i 20-30 minuter till efter det.
Smaka av med salt, vinäger och socker. Såsen får gärna vara lite lätt översaltad eftersom lasagneplattorna och osten inte innehåller något salt i sig. Avsluta med att runda av såsen med 25 g smör som får smälta ner.
Ostfyllning
Spara 1/4 av mozzarellan att toppa lasagnen med och grovriv resten. Blanda riven mozzarella med mascarpone. Det kan vara lite trögt att röra runt eftersom mascarponen är ganska fast i konsistensen, men det är inte så noga, bara det blir någorlunda bra blandat.
Montering
Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 220 grader under- och övervärme.
Jag brukar göra en lasagne i 7 lager: 4 lager tomatsås (börja med tomatsåsen underst) och 3 lager ostfyllning. På det översta lagret toppar jag även med den sparade mozzarellan som jag river sönder grovt med händerna. Med lasagneplattor mellan varje lager blir det totalt 6 omgångar lasagneplattor, där jag använder 3 st per omgång.
Ostfyllningen är som sagt ganska fast i konsistensen, så man får arbeta ut den med två skedar och se till att varje lasagneplatta täcks hyfsat. Varje ostlager behöver också saltas ordentligt eftersom mascarpone och mozzarella inte innehåller salt.
Ställ in i ugnen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter (beroende på vilka lasagneplattor som används).
Valfritt extrasteg: jag tycker att det är gott att låta lasagnen vila lite efter ugnen (30-60 min) och att sen värma upp den igen, om jag har tid och ork. Har den fått vila en kortare tid räcker sen 10-15 min uppvärmning på ca 175 grader varmluft och har den fått vila en längre tid kan man köra ca 30 minuter på 100 grader varmluft.
Servering
Riv över färskmalen svartpeppar. Strö över basilika. Riv över eventuell parmesan.
Om man vill ha smörfriterad salvia istället för basilika:
Under tiden som lasagnen står i ugnen, plocka salviablad och hetta upp smör i en liten kastrull och vänta tills det börjar bubbla lite. Ha i salviabladen och låt fritera i smöret under omrörning tills dom blir krispiga. Det tar bara några enstaka minuter. Plocka ur bladen ur smöret med en gaffel och ställ åt sidan.
Toppa lasagnen med salviabladen och ringla över smöret.
Fler lasagnerecept
- Dekadent melanzanelasagne med parmesansås
- Medelhavslasagne
- Syrlig tomat-, spenat- och fetalasagne (reklam: köplänk till min kokbok)