Jag vet inte hur länge jag har haft en anteckning i mobilen med en receptidé som består av krispig tofu i en klibbig sötsalt sås, mjuk aubergine, cashewnötter och framförallt: massa thaibasilika.
Men när jag var och handlade i Liljeholmen för någon vecka sen gick jag förbi kanonbutiken Thailaan, och då påmindes jag av min idé. Jag hittade nämligen thaibasilika som typ talade till mig från hyllan och då kom jag på att jag måste laga det här genast.
Och det blev kanske sommaren 2024 bästa rätt! Nu är visserligen inte konkurrensen stenhård eftersom jag har varit ganska upptagen med att ta hand om mitt nyfödda barn – men jag vill verkligen äta det här igen och igen.
Jag tror också att den här rätten har potential att omvända en och annan tofuskeptiker. Den tacklar nämligen det som många har problem med när det kommer till tofu:
- den svampiga konsistensen (vilket hanteras med att stekpannefritera tofun riktigt krispig)
- smaken som ibland påminner lite om.. kartong (vilket hanteras med en smakrik sås/glaze och kraftigt aromatisk thaibasilika)
Som en bonus så är det här en helt växtbaserad rätt som innehåller mycket protein, utan att det på något vis känns som en tråkig hälsotallrik. Om man nu bryr sig om sånt.
Sticky tofu med thaibasilika & aubergine
4 portioner
AUBERGINE & TOFU
1 aubergine
400 g fast tofu
1,5 dl majsstärkelse
1 dl rapsolja
SÅS
4 klyftor vitlök
1 salladslök
1 msk kinesisk (mörk) soja
0,5 dl japansk (ljus) soja, minst
2 msk risvinsvinäger
2 msk socker
1 msk majsstärkelse
0,5 dl vatten
1-3 tsk gochugaru
TOPPING
1 kruka thaibasilika
1 dl cashewnötter, gärna rostade & saltade
Koka 4 portioner ris till
Gör så här
AUBERGINE
Skär aubergine i 1 cm tjocka skivor och skär sen varje skiva i 4 delar. Salta ordentligt. Lägg i ett durkslag i minst 15 min för att dra ur vätska och beska. Laga tofun under tiden. När den är klar: pressa ur auberginebitarna på vätska med händerna. Stek på medelhög värme i tofustekpannan tills den blir helt mjuk, det tar minst 5 min. Gå vidare till sås-steget under tiden.
TOFU
Skär tofun i 1 cm tjocka trianglar. Lägg ut bitarna på hushållspapper och lägg mer hushållspapper ovanpå bitarna och pressa ut vätska. Häll i majsstärkelse i en plastpåse och ha ner tofun och skaka runt tills alla bitarna är täckta. Ha ut allt på en tallrik och låt majsstärkelsen sjunka in någon minut.
Ta en medelstor stekpanna eller kastrull och fyll botten med ett ca 3 mm tjockt lager olja. Låt oljan bli ordentligt het – den ska bubbla när man lägger i tofun. Inga bitar får ligga ovanpå varandra, stek i så fall i omgångar. Varje sida ska stekas runt 4 min eller tills tofun blir ljust gyllene (se färg i det här inlägget) och får ett hårt skal. Lägg gärna av de färdiga bitarna på ett avsvalningsgaller/ugnsgaller för att bevara så mycket krisp som möjligt. Använd annars en tallrik.
Tips: värmen kan behöva sänkas lite direkt när man har lagt i tofun för att den inte ska brännas. Börja med het olja, men stek sen hellre på medelvärme under en längre tid än att köra på högsta värmen en kort tid.
SÅS & TOPPING
Hacka vitlök och salladslök i tunna skivor under tiden som aubergine steks. Vispa ihop mörk soja, ljus soja, vinäger och socker. Lös upp majsstärkelse i vatten och häll i blandningen i såsen.
Stek vitlök, salladslök och gochugaru ihop med aubergine någon enstaka min utan att löken tar färg. Häll i såsen i stekpannan och låt den börja bubbla lätt. Den är klar när den har tjocknat något, efter några minuter. Ta såsen av värmen och vänd ner tofun. Toppa med cashewnötter och thaibasilikablad. Servera med ris.