Förra vintern bombades mitt TikTok-flöde med olika varianter på “pastina soup” och jag fastnade direkt för konceptet.
Det är en buljongbaserad soppa med pasta, oftast små pastastjärnor, som enligt alla dessa TikTok-videos är vad italienare/amerikan-italienare äter när dom är krassliga. Jag vet inte hur sant det är, men jag köper helt klart att det är något av en ultimat må-bättre-rätt.
Det vuxna alternativet
Som barn önskade jag mig alltid extrasmörade makaroner med 90-talets klassiska påsparmesan av pappa när jag var sjuk, och pastinasoppa känns absolut som en värdig ersättare.
Det är som den vuxnare varianten av pappas makaroner, men som fortfarande känns trygg, värmande och mättande, samtidigt som buljongen ger massa extra smak och lite syrlighet.
Och pastinasoppa passar verkligen inte bara att äta när man är sjuk. En perfekt vardagsrätt som kräver en liten insats, men som ger hög utdelning. Och som kostar nada.
Om buljongen
Halva poängen med den här rätten tycker jag är att göra hemmagjord buljong. Eller buljong och buljong, egentligen är det en puré av soffrittogrönsaker (lök-morot-selleri) som kombineras med en buljong. Oavsett vad så är det en smakförstärkare som gör stor skillnad.
Buljongen i sig är enkel, men det tar förstås lite tid att koka grönsaker mjuka. När den sen är klar har man 6 portioner till frysen. Och nästa gång behöver man alltså lägga 0 sekunder på att mecka med hemlagad buljong.
Jag kommer att använda mina buljongtärningar till bland annat:
- soppor
- pastasåser
- risotto
- grytor
Jag gillar att smaksätta min buljong med Vegeta eftersom det innehåller natriumglutamat (=tillsatt umami). Man kan skippa det om man vill eller ersätta med någon färdig buljong man gillar. Extra umami får jag även från en parmesankant (jag har alltid ett gäng i frysen) och torkade shiitakesvampar.
Som med allt så går det självklart att testa sig fram med olika grönsaker och smaksättningar, men jag tycker att det här är en bra bas att utgå från.
Hemmagjorda buljongtärningar
6 stycken buljongtärningar
1-2 medelstora gula lökar
2 normalstora morötter
3-4 normalstora stjälkar selleri
6 vitlöksklyftor
2 msk neutral rapsolja
1 liter vatten
3 lagerblad
1 parmesankant (valfritt)
1-2 torkade shiitakesvampar (eller ca 10 g torkad karljohanssvamp)
2 msk Vegeta
några pepparkorn
salt, om man vill (för att buljongen ska bli flexibel att använda vill jag hålla min osalt – bortsett från saltet i Vegetan)
Gör så här
Skala gul lök och klyfta grovt. Skölj selleristjälkar och morot (skalning behövs inte) och hacka i grova bitar. Skala vitlöksklyftor och banka gärna lätt på klyftorna med den breda sidan av en kniv för att frigöra mer smak.
Hetta upp olja i en stor kastrull och stek grönsakerna snabbt på hög värme, så att dom får lite färg. Fyll på med vatten, lagerblad, parmesankant, torkad svamp, Vegeta och pepparkorn. Koka upp under lock.
Sänk värmen när det börjar koka och låt puttra på meddellåg värme under lock tills alla grönsaker blir helt mjuka. Det tar runt 40 minuter.
Fiska upp lagerblad, parmesankanten, torkad svamp och pepparkornen. Mixa grönsaksblandning helt slät ihop med ca 4 dl av kokvattnet. Antingen i en separat behållare eller med stavmixer direkt i kastrullen. Då behöver man först hälla av lite vatten (men spara det gärna och använd i soppa), så att smaken inte blir för utspädd.
Häll över buljongen i en form för stora iskuber (mina från Clas Ohlson rymmer ca 1 dl/kub) och frys in. Jag brukar sen föra över kuberna till en fryspåse. En kub är ungefär lagom till en soppa för 2-4 personer eller i en pastasås för 4 personer.
Pastinasoppa
2 portioner
1 liter vatten
1 dl hemmagjord buljongtärning
1 msk Vegeta
1 tsk salt
1 normalstor morot
10 cm purjolök eller 1 liten gul lök
2-3 normalstora stjälkar selleri
150 g pasta, någon liten form
Till servering: lite riven parmesan, pressad citron och färska örter (gärna persilja, dill, gräslök eller timjan) om man har det
Vill man mer protein kan man servera soppan med ett löskokt ägg, några kuber silkestofu, hemkokta vita bönor eller extra parmesan.
Gör så här
Koka upp vatten med den hemmagjorda buljongtärningen, Vegata och salt.
Finhacka morot, lök och selleri under tiden. Ha i grönsakerna och pastan när vattnet kokar. När pastan är mjuk, smaka av soppan och se om det behövs mer salt.
Toppa gärna soppan med parmesan, lite pressad citron och någon färsk ört.