Nu så! Har jag äntligen lyckats få till en hemmavariant på guldriset från Folkets Kebab som jag har ätit (och älskat) under många många år.
Ett kort sidospår – min kärleksförklaring till Folkets kebab
Det här riset kommer från kanske mitt allra första stammishak. När jag flyttade hemifrån på gymnasiet låg Folkets några hundra meter bort, och jag utvecklade snabbt en riktigt stabil specialfyllekäksbeställning: pommes med gröna oliver och vitlöksmajonnäs.
På den tiden (sent 00-tal!) fick man oftast nöja sig med billiga oliver med pimiento när man åt ute, men på Folkets fick man små, fasta, smakrika och perfekt salta oliver med kärna. Trots att det var snabbmat så var det ändå gjort med omsorg.
Det är just såna detaljer som har gjort att jag har varit en trogen stammis i långt över ett decennium. För några år sen upptäckte jag det som nu är min nya standardbeställning: friterad auberginetallrik med ris. Den kommer med fyra såser och utöver standardgrönsakerna är det också vildgurka, picklad majrova och bladpersilja.
För några månader sen gjorde jag en smått viral TikTok om auberginetallriken, där jag sa att den slår all falafel i Malmö. Folk blev såklart skitsura och tyckte att man aaabsolut inte fick jämföra falafeltallrik med auberginetallrik.
Jag tycker ju alltså inte att det är samma sak, jag menar bara på att folk borde lyfta blicken från falafeln och se att det finns fler saker på kebabhak – som dessutom råkar vara godare. Särskilt när man får det med guldriset på Folkets.
Men men, över till receptet! På TikTok och Instagram har jag gjort en video om man vill se hur man lagar guldriset steg för steg.
Jag kommer att fortsätta äta mina auberginetallrikar på Folkets och servera guldriset till annat hemma. Exempelvis har jag märkt att det passar jättebra med mat som hämtar inspiration från från Indien, mezerätter och persiska rätter.
Guldris inspirerat av Folkets Kebab
4 (stora) portioner
4 dl basmatiris av hög kvalitet, gärna mahmoodris
1 liten gul lök
50 g smör
4 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1 msk vegeta (eller 2 msk och skippa saltning helt)
4 gröna kardemummakapslar
salt
Valfritt:
1 kanelstång
3 nejlikor
2 lagerblad
0,5 dl gula sultanrussin
Gör så här
Skölj ris tills vattnet blir helt klart (minst 4 omgångar). Finhacka lök och stek i smör. Fyll på med 4 dl vatten, gurkmeja, vegeta och kardemummakapslar. Tillsätt eventuellt kanelstång, nejlikor och lagerblad. Koka upp vattnet.
I med ris och eventuella gula russin. Koka på lägsta värmen under lock 10 min (det ska bubbla svagt bara). Ta av värmen och låt vila under lock 10 min.
Plocka bort kardemumma, kanelstång, nejlikor och lagerblad. Fluffa upp med gaffel. Smaka av med salt. Man kan också ha över extra smält smör här för extra mycket smak.
Förenklad variant
Ibland orkar jag inte hacka lök till riset och då brukar jag helt enkelt skippa lök + smör och direkt koka upp vattnet med kryddorna (oftast skippar jag russinen då också). Sen när riset är klart har jag i minst 2 msk neutral rapsolja samtidigt som jag fluffar upp riset.
2 kommentarer
Gult gudomligt gott <3
Bästa riset jag har lagat, smält smör I slutet var helt nytt för mig o gjorde pricken över i:et. Så gott.