Grynrisotto kan man ju tänka är en sån där glädjedödande grej som man käkar om man är rädd för “raffinerade kolhydrater”, men kan lova er att så inte i fallet. Nä, jag lagade det här för att det är riktigt gött att variera riset med nötiga och tuggiga gryn.
Jag fick inspiration till den här rätten när jag serverades något liknande när jag käkade på Vækst i Köpenhamn under sommarens tågresa i Europa. Det var en sån kanonmåltid att den direkt åkte upp i mobilens anteckningslista över receptidéer.
Jag fastnade just för kombinationen av smörig och lite bitter sparris ihop med krämig + mjuk grynrisotto som ändå var något att bita i, tillsammans med massamassa parmesan. Blir ju sällan fel med stora mängder parmesan! Ah, ni får testa själva helt enkelt 🙂
Vill ni spara det här receptet och inte missa nya inlägg från mig tycker jag att ni ska följa mig på Bloglovin’.
Grynrisotto
2 portioner
2,5 dl ekologiska gryner (jag använde 5 gryner från Zeta)
7 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
75 g parmesan (minst)
2 dl vitt vin
2-3 klyftor vitlök
Sparris
1 knippe sparris
2 msk smör
0,5 msk olja
Dillolja
1 dl neutral olja
1 kruka dill
Gör så här
Börja med att läsa igenom hela receptet och att plocka fram alla ingredienser och redskap.
Finhacka dill och mixa med olja. Ställ åt sidan.
Koka upp vatten med buljongtärningen och håll den sen varm under lock på låg värme.
Riv under tiden parmesan och finhacka vitlök. Skölj av sparrisen och skär bort den där tråkiga delen längst ner.
Förbered en liten stekpanna för sparrisen och en stor för risotton. Ta fram smör och olja.
Fräs vitlök på medellåg värme i olja ett par minuter utan att den tar färg. Kör ner grynen i pannan och rör runt snabbt. Häll över vinet och låt vätskan nästan koka bort helt. Häll över några dl grönsakbuljong och låt det koka in i omgångar och rör om då och då. Grynen är klara efter ca 10 minuter eller så länge som det står på paketet.
Börja steka sparrisen i smör och olja på hög värme när grynen har kokat i några få minuter. Sparrisen är klar efter ungefär 3-4 minuter.
Avsluta risotton med att blanda ner parmesan och ta av den från värmen.
Lägg upp sparrisen på en tallrik. Skopa upp rejält med risotto ovanpå och riv över extra parmesan. Ringla över dillolja och spara det som blir över. Skitgott att ha i en salladsdressing eller att smaksätta pasta/ris/bulgur med!
– Annie
🍝Följ mig på Instagram för daglig vardagsmatlagning i stories, klimatpepp och rants om hälsohets
🍝Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med göttig vegoinspiration
🍝Prenumerera på Vegokäk på YouTube för mina enkla filmrecept
🍝Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg
1 kommentar
Det här ser så himla gott ut. Och somrigt! Måste prova en dag snart!