Jag har haft bánh xèo på min att-laga-lista hur länge som helst, men jag har att nåt skäl känt att det nog kommer att bli svårt att lyckas med. Men så tog jag mig i kragen och det blev kanon på första försöket. Kanske min nya favoriträtt till och med?
Har man inte koll på vad bánh xèo är så kan det liknas vid en matig och frasig pannkaka/crêpe. Rätten kommer ursprungligen från Vietnam och namnet är hämtat från det fräsande ljudet (xèo) som smeten gör när den hälls i en het stekpanna.
Lite om hur man äter bánh xèo:
- oftast fylls de med någon proteinkälla, jag använder rökt tofu + shiitake
- det är vanligt att de serveras i salladsblad tillsammans med grönsaker, färska örter och pickles
- sen dippas de i såsen nước chấm, vilket jag här har gjort en fisksåsfri vegovariant av
På min Instagram visar jag hur jag gör för att rulla upp pannkakorna i salladsbladen och dippa dem i såsen.
Smeten är inte svårare än att blanda ihop en vanlig pannkakssmet. Den får sin gula färg från gurkmeja.
Det som tar lite tid är att göra pickles och blanda ihop en dippsås, men det fungerar att förbereda och ha i kylen om man vill dela upp matlagningen. Överblivna pickles är perfekt att ha i bánh mì eller i en risnudelsallad.
Följ mig på Instagram och TikTok för daglig matinspiration.
Bánh xèo
2 portioner/6 små pannkakor
2,5 dl rismjöl
0,5 dl majsstärkelse (maizena)
0,5 tsk salt
0,5 msk gurkmeja
2,5 dl kallt vatten
125 g kokosgrädde
1 salladslök
massa neutral rapsolja att steka i
Fyllning
rökt tofu
svamp, gärna shiitake
färska böngroddar
Förslag grönsaker och tillbehör
morot- & rättikapickles (recept nedan)
limedipp (recept nedan)
örter: mynta eller/och thaibasilika och koriander
salladsblad
rostad lök
Gör så här
Blanda rismjöl, majsstärkelse, salt och gurkmeja. Vispa ned vatten och kokosgrädde så att det blir en slät smet. Låt stå och vila, gärna minst en halvtimme. Smeten kan förvaras i en flaska i kylen över natten också.
Gör pickles och limedipp (recept nedan).
Tärna tofu smått och skiva shiitake tunt. Skiva salladslök till pannkakssmeten och blanda med smeten. Skölj salladsblad.
Hetta upp ett tunt lager rapsolja i en stekpanna (non-stick, kolstål eller gjutjärn fungerar nog bäst). Pannan ska bli ordentligt het. Ha i shiitake och tofu i pannan, men undvik att lägga fyllning i mitten där pannkakan ska vikas. Stek så att svampen och tofun får lite färg.
Vispa om smeten och häll i ett riktigt tunt lager i pannan, runt 0,5-0,75 dl är lagom för en mindre stekpanna. Lyft på pannan och rotera så att smeten täcker hela botten. Lägg några böngroddar på ena halvan. Stek på medelhög värme tills kanterna börjar se krispiga ut, det tar runt 5 minuter. Vik sen över den tomma halvan över böngroddarna.
Förvara färdiga pannkakor på ett avsvalningsgaller för välbevarat krisp, annars på en tallrik. Man kan köra två stekpannor parallellt om man vill bli klar snabbare.
Rulla upp pannkakorna i salladsblad tillsammans med örter, pickles och rostad lök och dippa i limedippen.
Limedipp
3 msk socker
1 dl soja
1 dl vatten
1 lime, zest och saft
1 vitlöksklyfta
0,5 st röd chili
Gör så här
Blanda ut socker med soja och vatten tills det löser upp sig. Riv limezest och pressa i lime. Pressa i vitlök. Finhacka röd chili och blanda i.
Pickles av rättika & morot
3 dl vatten
1 dl socker
1 dl ättiksprit 12%
1 stor bit rättika
lika stor mängd morötter
Gör så här
Blanda vatten, socker och ättikssprit tills sockret löser upp sig. Skala rättika och morot. Strimla grönsakerna. Antingen med kniv, potatisskalare eller en julienneskalare. Lägg ned strimlorna i ättikslagen. Förvara i en väl försluten burk. Rättika har en rätt funky doft som man gärna inte vill ha i hela kylen. Låt gärna stå ett tag innan servering. En burk i kylen med pickles håller länge – åtminstone några veckor.