Gillar ni grilled cheese och befinner er i Stockholm i helgen måste ni gå på årets upplaga av foodtruckfestivalen Grilled Cheese Sthlm. Jag kommer att hänga på låset och kämpa för att klämma i mig så många mackor som möjligt.
Allt kommer att rapporteras från mina Instagram stories. Eller kanske genom ett live om jag får feeling!
För att fira helgens mackfestival har jag gjort tre enkla recept som ni kan göra hemma.
I en äkta grilled cheese är det endast kritvitt bröd, smör och ost. Det är förstås svingott, men vill man göra mackor som åtminstone känns som en legitim middag är det inte dumt att lägga till några lagom spexiga ingredienser.
Stekt svamp, karamelliserad lök, stekt grönkål, picklade saker, pesto, röror och chutney är några grejer som är helt rätt.
Tänk bara på att inkludera minst en ost som smälter bra, ex mozzarella, grevé eller gouda. Sen går det att blanda med en riven smakrik ost om man är sugen på det. Viktigt är också att steka brödet i smör på båda sidorna!! Om ni inte gillar trötta, soggiga mackor dårå.
Här kommer i alla fall mina mackor (bröd och smör ingår i alla):
Ni följer väl mig på Bloglovin’? Där kan ni spara mina recept + slippa missa mina andra inlägg.
Gör grilled cheese så här
Börja med att ta fram påläggen som att dom finns nära till hands. Bre bröden med ett fett lager smör på båda sidorna. Stek två skivor på medelvärme.
Vänd efter några minuter och lägg på påläggen på ena brödskivan. Lägg på den andra brödskivan som ett lock och vänd hela mackan. Stek tills all ost är smält och utsidan är gyllenbrun, men absolut inte bränd.
Chili cheese
engelsk/skotsk cheddar, Garant eller Allerum har bra
mozzarella
inlagda jalapeños
Finriv ungefär lika mycket ost av båda sorterna. Finhacka jalapeños och blanda väl.
Kronärtskockskräm, vitlöksfräst spenat & mozzarella
mozzarella
vitlökssmör
2 msk mjukt smör
1 stor klyfta vitlök
Blanda pressad vitlök med smör. Bre på endast på den sidan på mackorna som ska vara innåt.
kronärtskockskräm
1 burk kronärtskockshjärtan
0,5 citron
1 msk olivolja
salt
Finriv det gula på citronskalet. Blanda kronärtskockshjärtan, olja, citronsaft, citronzest och salt. Smaka av.
vitlöksfräst spenat
1 påse spenat
2 klyftor vitlök
1-2 msk olivolja
Stek spenat hastigt i olivolja. Tillsätt pressad vitlök när den börjar krympa. Ställ åt sidan efter någon minut.
Syrlig persiljepesto, tomat & mozzarella
tomat
mozzarella
persiljepesto
1 stor bunt persilja
1 liten citron
0,5 dl olja
0,5 dl solrosfrön
2 klyftor vitlök
salt
Stoppa allt i en mixer och smaka av.
– Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook.
8 kommentarer
Alltså! Det låter fantastiskt gott. Dreglar lite här på t-banan. Chili cheese mmm…
Åh tack alltså! Älskar chili cheese <3
Oj vad det vattnades i munnen nu.
Tack kära du! ❤️
va!! är det sant. drömfestivalen ju.
Men visst är det???
MEEEEN lägg av vad gott. Måste testa redan idag!
Åh men tack!! ❤️ Det var supersmarr