Förra året skrev jag ett låångt och välbesökt inlägg om hur jag lägger upp mina matveckor. Sen dess har det hänt lite grejer kan man säga! Min man och jag har ju blivit föräldrar. Jag har hunnit vara föräldraledig och börja jobba igen. Så här kommer nu en slags fortsättning. Vad som är nytt sen sist:
Ett annat fokus
Det mest uppenbara är att livet i stort har gått från att handla om att ta hand om mig själv till att ta hand om en ny individ. Inför att vi skulle få barn hade jag ingen ambition om att livet skulle fortsätta som vanligt. Själva grejen med att vilja ha barn för mig var att livet inte skulle fortsätta som vanligt.
Jag har ägnat väldigt många år åt att göra matvardagen bekväm och njutbar för mig själv. Och det har varit underbart!! Men nu känns det rätt uppfriskande att skifta över det fokuset på någon annan. Det betyder inte att mina egna önskningar och behov är oviktiga. Dom är bara inte i centrum längre. Särskilt inte under det här första året, med ett litet barn som ammas och är svårt att lämna bort längre stunder.
Det kommer att komma en tid längre fram när det är enkelt att äta ute och att göra långsamma helgfrukostar. Jag kan absolut längta efter det ibland, men för det mesta är jag bara glad och tacksam över att livet blev så mycket bättre än vad jag hade vågat hoppas på. Vi fick ju till sist vår dotter.

Tidigare & snabbare middagar
Sen jag började jobba igen i januari har jag försökt att lämna kontoret vid 16 varje dag. Mina dagar har blivit naturligt förskjutna, och från att ha ätit runt 7-tiden eller senare äter vi nu oftast mellan 5 och 6.
När jag kommer hem ammar jag och sen sätter jag min dotter i en barnstol och låter henne kolla på när jag lagar mat. Oftast blir hon rätt less inom 20 min och efter det blir det ganska körigt att stå i köket även om min man jobbar på för fullt för att distrahera henne. Därför väljer jag nästan bara middagar som tar under 20-30 min på vardagar.
Ibland är jag duktig på helgen och preppar något litet (sojamarinerade ägg går varma här hemma) som ska göra veckan enklare och godare. Önskar att jag gjorde det oftare!
En ganska typisk vardagsveckomeny kan se ut så här (veckoplanering och söndagshandling är fortfarande heliga):
- Mån: Ugnsrostade chilimorötter med örtyoghurt, bulgur och pistage
- Tis: Pasta med syrlig grön örtolja och mozzarella
- Ons: Somunbröd fyllda med grekisk sallad, tzatziki och ugnsrostade kikärtor
- Tor: Jjajangmyeon



Snabbfrukost på vardagar
Innan barn åt jag aldrig frukost på vardagar, men när jag ammar blir jag för hungrig för det. Jag har dock fortfarande NOLL ork att fixa i köket på morgonen, så min nödlösning har blivit att sänka en proteindryck när jag kommer till kontoret. Jag varierar mellan ’cookies & cream’ och banansmaken från barebells. Är jag extra hungrig har jag ett stash med knäcke (minirut) och smör på jobbet. Väldigt omatbloggigt, men det funkar bra i min vardag. Kommer jag att få tips om styggelsen overnight oats nu?
Hämtmat>restaurang
Jag älskar att äta ute. Men mitt restaurangliv är på paus för tillfället. Även om man kan ta med sin bebis ut och äta så är det inte så jävla avslappnande tycker jag. Därför blir det mycket hämtmat istället. Just nu passar vi också på lite extra mycket innan vi flyttar från stan (vi har köpt radhus i Farsta Strand!)
Vi varvar mest det som ligger nära oss:
- Under vintern har vi käkat på Elloras nästan varje vecka. Där brukar vi beställa palak paneer och paneer balti. Svennigt och gott.
- På senaste har vi också ofta hämtat upp thai på Thongwiset. Vi brukar beställa Som Tam, Pad Krapao med tofu och Pad Pakbong (wokad vattenspenat med ostronsås) med extra tofu. När det kommer till thai brukar jag förresten göra lite vegoundantag eftersom typ alla såser innehåller fisksås/ostronsås. Jag väljer glädjen istället för att köra strikt vego.
- Sen blir det ibland klassikern friterad auberginetallrik från Folkets Kebab.
- Donken förekommer också. Deras vegoburgare är rätt tråk, men några chili cheese och en liten bananmilkshake eller deras äppelpaj brukar rädda upp allt.
- Det blir förstås en del pizza. Antingen auberginepizza från meno male eller kebabpizza med svamp istället från kebab från pizzan på hörnet.


Mindre alkohol
Suget efter långa kvällar på krogen är rätt lågt, och det gör att det naturligt dricks mindre. Något som jag dock njuter väldigt mycket av är att ta två hemmaöl en helt vanlig vardagseftermiddag någon gång i veckan. Det hände rätt sällan innan barn, men nu känns det typ som höjden av lyx.
- Under vintern blev det (som alltid) mycket Guinnessvarianter. Alltså lättdrucken stout utan för överdriven smak av kaffe och kakao.
- Nu när våren börjar komma vill jag helst dricka helt vanlig öl-öl. Pilsner, lager och diverse tyska ölsorter.
- Torr cider på burk är också ett måste att variera med för mig. Galipette och Strongbow brukar vi köpa hem.
Att mata sin bebis
Jag vill knappt skriva om detta, dels för att jag inte tycker att det är så spännande, men också för att det finns så otroligt mycket starka åsikter kring mat för barn och jag har kort och gott väldigt lite intresse för dem.
Sist jag nämnde något om barnmat i typ en bisats på insta fick jag något av en storm av (välmenande) DM med lovord om “BLW” – baby led weaning. För er som inte känner till det så är det en hypead metod för att introducera mat till bebisar.
Jag känner mest: kul att det fungerar för er, men jag pallar inte med sektstämningen som kommer med BLW och jag vill inte hålla på med någon “metod” över huvud taget. Jag vill bara ge min gumma mat liksom. Så, det har vi gjort sen hon började få fast föda sen några månader tillbaka.
Hon får det mesta av det vi äter, men så klart anpassat så att det inte blir farligt. Barnmat i sig är inte något som intresserar mig, men det ger mig däremot mycket glädje att servera något som får min dotters ansikte att lysa upp. Hittills är favoriten allt som är tomatbaserat (särskilt bolognese), så det är ju skönt för mig som lagar sånt så ofta.


Snart tror jag att matvardagen kommer bli rätt annorlunda igen. Vi flyttar ju till radhus och kommer ha andra möjligheter att laga mat utomhus och mer utrymme för frys och skafferi. Det får väl bli en uppdatering igen när vi har hunnit bo in oss!
/Annie
Läs också
96 tips på måltider & restauranger