Varje lördagen mellan 3 augusti och 26 oktober pågår Bondens Marknad på Södermalm i Stockholm. Där får man chans att köpa färska närproducerade råvaror direkt från lantbrukarna som har odlat maten. Man brukar kunna få tag i grönsaker (och annat) som annars är svåra att få tag i, till en kvalitet som oftast är ganska överlägsen.
Förra helgen blev det mitt första besök för i år. Vi kom dit en kvart efter öppning och då var det helt fullpackat med folk. Lite störigt för en själv, men jag försöker tänka att det är bra att det är populärt. Man får förlåta långsamma köer med tidskrävande swishbetalning med tanke på vad man får. Kanske lite sunt också att inte gå runt i en perfekt optimerad “köpupplevelse” som man annars får serverad på ICA?
Jag fick i alla fall med mig råvaror hem som jag fan har njutit av hela veckan. Vanligtvis när jag handlar brukar jag ha en tydlig meny och inköpslista, men nu gjorde jag tvärtom. Jag byggde istället en veckomeny baserat på råvarorna som såg finast ut, och som jag då köpte med mig.
Så här såg skörden ut:
- En stor påse kantareller
- En liten ask tomater
- Zucchini i olika färger
- Zucchiniblommor
- Blåbär
- Vaxbönor
- Dill
- (+Den där perfekta buketten som jag inte kunde motstå, trots att jag egentligen inte är en person som köper blommor)
Av det lagade jag 6 rätter. Som alla blev så goda!
Först ut var en hederlig kantarelltoast. Jag brukar göra mina så här: steka rensade och gärna ganska finhackade kantareller med salt. Fettet (smör) tillsätter jag först när vätskan har försvunnit från pannan. Då har jag även i riktigt finhackad schalottenlök. Sen steker jag svampen och löken ganska hårt, tills allt får färg. Efter det häller jag i någon dl grädde, en pyttedroppe kinesisk soja (för färg) och en skvätt vinäger (helst sherryvinäger). Grädden får bubbla kort. Jag vill gärna att såsen ska vara lite för rinnig vid det här laget. Någon dl riven parmesan ska nämligen i allra sist, då tjocknar allt.
Jag velade lite kring om jag skulle fritera vaxbönorna eller göra något annat, men jag landade i att jag var mest sugen på att äta dom som dom är med en god sås. Det blev en rejält citronig hollandaise, vanlig kokt potatis och pocherat ägg (som jag skulle skära upp “lite snyggt” men istället demolerade). Själva vaxbönorna kokade jag någon minut bara i rejält saltat vatten (1 msk salt till 5 dl vatten).
Jag har varit väldigt mån om att äta blåbären som jag köpte färska. Till blåbärspaj och sånt kan man lika gärna använda frusna tycker jag. Så det har blivit flera tallrikar med fjällfil och färska blåbär. Men en morgon gjorde jag också bananpannkakor med blåbär som jag serverade med extra blåbär, honung och en skopa glass. Svårt att inte tycka om!
Zucchinin använde jag till två olika middagar. Först i en äkta snabbrätt: pinsa. Jag skivade zucchinin i centimetertjocka skivor och stekte snabbt på hög värme i neutral olja så att dom fick färg men samtidigt behöll mycket stuns. Sen penslade jag en pinsa med vitlöksolja (riven vitlök + olivolja) och toppade med riven mozzarella, zucchinin och vitost och körde in i ugnen på hög värme i några minuter. När pizzan kom ur ugnen ringlade jag över honung som jag hade blandat med sumak, strödde över basilika och pressade över citronsaft. Väldigt låg insats, men hög belöning!
Veckans vackraste rätt blev tveklöst dessa zucchiniblommor. Som jag skrev på instagram så är jag egentligen lite emot mat som är snyggare än god (zucchiniblommor smakar liksom mest zucchini), men jag kunde inte låta bli att slå till när jag stod där på marknaden. Jag tänkte först kanske fylla blommorna och sen fritera dom, men det kändes som ett onödigt meck.
Istället gjorde jag en ricottaröra (ricotta + massa riven parmesan + salt + gräslök) som jag lade i botten på en tallrik. Över den skedade jag en kall tomatsås. Den gjorde jag genom att halvera och klämma ut kärnor på småtomater som sen mixades med olivolja, en skvätt honung, salt och vinäger. Det toppade jag sen med zucchiniblommorna som hade doppats i en tunn, tunn smet av enbart vetemjöl + bubbelvatten och friterats kort. Helt klart smidigare än att fylla blommorna och precis den smaken jag var ute efter ändå.
Det blev också en stor laddning med skördepytt. Allt stektes i omgångar, men sen fick det stjälpas upp på en plåt och värmas i ugnen så att alla komponenter fick samma temperatur. I pytten hade jag: överbliven potatis som tärnades och smörstektes ihop med lite ströbröd, zucchinihalvmånar, färsk majs och paneer från Akadia som stektes i olja tills allt fick fin färg och sen smörstekta kantareller. Till det serverade jag stekta ägg och en aioli med massa citron och gräslök.
Allt som allt en kanonmatvecka!
Fler liknande inlägg
- 24 måltider från juli och augusti
- 40+ somriga måltider från senaste tiden
- 96 tips på måltider och restauranger
2 kommentarer
Alltså så gott allt ser ut. När jag läser ditt inlägg blir jag så inspirerad vad gäller god och enkel vegetarisk mat.
Vad glad jag blir! Tack!