I slutet av juni blev min man och jag föräldrar, och sen dess har livet så klart inte riktigt varit sig likt. Efter förlossningen tog jag en lång paus från köket, trots att matlagning vanligtvis är avkoppling för mig. Men jag gick in helt för att låta mina man passa upp på mig medan jag lärde mig att amma och ge omsorg till ett litet liv. En ganska så magisk tid har det varit. Så klart arbetsamt och utmattande stundtals, men efter att ha kämpat så länge för att bli föräldrar har faktiskt tacksamheten dränkt ut det mesta som har varit jobbigt.
Första tiden efter förlossningen åt vi i alla fall mycket plock. Jag var framförallt vansinnigt sugen på brie, efter nio månader utan. Det är visserligen inget jag äter jätteofta som icke-gravid, men precis som andra matförbud så har det ju en tendens att istället skapa en fixering istället. Det blev därför brie till frukost, lunch och middag några dagar i sträck innan suget var ute ur systemet.
Sen började vi nagga lite på frysförrådet som jag hade preppat inför första tiden med en nyfödd. Jag har dock sparat en del till dagar längre fram när varken min man eller jag orkar engagera oss i matlagning.
Men nu över till allt vi har ätit, av det jag har haft lust med att fota:
Min ork att laga mat när min graviditet hade gått en vecka över tiden var ganska nära noll, så det kändes rätt givet att äta ute. Sista middagen innan vi blev föräldrar intogs på Gazza, som ligger på gångavstånd från oss.
Jag åt en jätte-raviolo som vad fylld med äggula, ricotta och ramslök och serverades med en lätt smörsås, hasselnötter och rosmarin. Egentligen tycker jag att hel äggula i en sån stor raviolo är lite av en gimmick, men det här råkade vara en ovanligt god sådan. Den färska pastan var oväntat al dente och jag tyckte att rätten hade en perfekt balans mellan fett och syra.
En av dom första sakerna jag plockade från fryspreppen var dessa thaiinspirerade färsbollar. Dom värmdes i ugnen och sen gick det snabbt att koka risnudlar, strimla gurka och morot, hacka mynta och göra en limedipp till. Det kändes inte alls som en frysmåltid, utan som en somrig och frisk sallad.
Första kompletta måltiden jag lagade efter förlossningen var en otroligt enkel pan con tomate-pasta (“såsen” är alltså rivet och avrunnet innanmäte på sommartomater blandat med olivolja, vitlök och vinäger) med vitlökspanko. I grunden helt veganskt, men jag lade till lite mozzarella sen eftersom jag ville ha mer protein.
Jag som i princip aldrig bakar fick plötsligt ett starkt sug efter att baka mammas hallon- och vaniljpaj. Tydligen kan det här också kallas ålandspaj? Oavsett vad så är det ett sött pajskal (som här visst blev lite bränt) och sen en fyllning av creme fraiche, vanilj och färska hallon.
En dag när ingen av oss pallade lagade mat blev det en klassisk friterad auberginetallrik med guldris från Folkets kebab. Tyvärr kan Folkets vara lite ojämna ibland och den här gången var frityrsmeten stenhård och riset lätt överkokt, men man kan inte alltid få allt.
I juli var vi husvakter åt mina föräldrar i två veckor och då åt vi bland annat säsongens första kantarellpasta. Det blev en variant utan grädde där såsen istället utgjordes av mängder av smör, vitt vin, parmesan och pastavatten. Jag har inget exakt recept utan jag gick mest på känsla.
När vi åt en tomat- & dijonpaj från fryspreppen ville jag ha en sidosallad till och då blev det råhyvlad zucchini som jag saltade ur och “marinerade” i massa citronzest + saft. Det toppades med hyvlad pecorino, pistage, dill och mynta.
En dag blev jag otroligt sugen på att göra en Lady & Lufsen-pasta och det här blev resultatet. Tomatpasta med vegobollar av formbar färs, smaksatta med massa parmesan, mortlade fänkålsfrön, färsk persilja och torkade örtkryddor. Själva rätten tog omotiverat lång tid att göra eftersom jag glömde tomatsåsen på för hög värme på spisen när jag ammade. Den blev verkligen tvärbränd, så det var bara att vaska och börja om. Men det blev i alla fall gott i slutändan!
Favoriträtten från den här sommaren måste vara den här sticky tofun med aubergine och thaibasilika. Och dom som har testat det verkar hålla med baserat på vad som har kommit in i mina DM på instagram!
Det roligaste som hände i matväg den här sommaren var att jag köpte en stor Muurikka (78 cm) till min familjs lantställe. En väldigt dyr leksak, som jag dock tror att jag kommer få mycket glädje av. Något som blev lyckat att laga var i alla fall dessa limenudlar som är en blandning av rätten här ovan och min förenklade pad thai (recept på pad thaien finns i min kokbok). Det här ska jag också laga hemma eftersom det gick riktigt snabbt, smakade massor och kändes matlådekompatibelt.
En annan favorit från sommaren var den här lasagnen med pistagepesto, massa vitlökszucchini och mascarponesås med citron. Jag har fått många frågor om receptet på instagram och jag måste få tummen ur och skriva ner det ordentligt.
Och apropå pesto så var det väldigt längesen jag lagade det eftersom jag har känt mig rätt trött på det. Men så vaknade jag en dag och kunde inte tänka på något annat än att sleva i mig pasta med pesto, så då fick det bli så.
Dagen efter blev det “arancini” (baserad på pestopasta istället för ris) på resterna.
En Muurikka-middag som blev toppen var dessa rösti med riven halloumi i tillsammans med smörstekta kantareller, creme fraiche, dill, rödlök, citron och tångrom. Hade jag lagat det här i en vanlig stekpanna till fyra pers hade det tagit lång tid och varit krångligt med varmhållning, men nu fick allt plats i Muurikkan, så det kommer nog bli en klassiker att bjuda på när vi är på landet.
Tomato egg drop soup är en supersnabb och god vardagsmiddag som jag gärna äter ofta när det är tomatsäsong. Jag googlade upp ett random recept och gjorde en avskalad variant med vitlök, salladslök, färsk tomat, soja, buljong med kycklingsmak (som är vegansk) och ägg dårå. Sen hade jag även i tteok (koreanska “riskakor” som liknar gnocchi i konsistensen) och det ska jag absolut göra om.
Somunbröden från Plivit har fortsatt gått varma här hemma. Här fyllde jag dom med grekisk sallad, vegokebab från Schysst käk, råstekt potatis och färdig tzatziki (den från Fontana är ändå fullt godkänd). En snabb halvfabrikatsmiddag som ändå kändes hemlagad.
En dag blev det hemmagjord tunnbrödrulle med nya favoritvegokorven från Scan (chorizo) och färskpotatis som stompades ihop med smörstekt purjo och skotsk cheddar från Allerum. Till det en efterlängtad post-gravid-öl.
Något som också var smidigt att göra till många på Muurikkan var quesadillas. Vi hade varit på besök på Väddö Gårdsmejeri och köpt kvalitetsburgarcheddar som vi hade i våra quesadillas ihop med två olika fyllningar: svamp/lök/lime/ost och zucchini/färsk majs/ost.
Jag fick tag på pastastjärnor på ICA i Sickla (från Garofolo) och då var jag givetvis tvungen att laga pastinasoppa!
En fin vardagsmiddag var den här rätten med örtyoghurt, bulgur med sumakdressing, feta, sotad zucchini (som iofs blev ganska dåligt sotad) och hasselnötter i brynt smör. Vi åt upp precis allt, men det kändes väldigt matlådekompatibelt.
Ännu en Muurikkamiddag var dessa kolbullar. I den traditionella varianten har man fläsk, men jag hade istället i tärnad rökt tofu och smörstekta kantareller i mina. Jättegott blev det! Jag använde bara något recept jag googlade upp på själva smeten. Nästa gång ska jag dock salta lite extra i smeten och steka i ännu mera fett.
En underbar brownie sundae från Crème slank ner häromdagen. Dom stänger tydligen snart för säsongen, så jag får se om jag hinner med några fler glassar från dom.
Att göra en dressing av konfiterade tomater och vitlök visade sig bli något av en smakbomb. Och att ha det i en sensommarpasta med sotad majs var en höjdare!
Jag karamelliserade drivor av gul lök på Muurikkan en dag på landet. Sen gjorde jag en massa grilled cheese till en soppa. Men det blev inga bilder på det eftersom vår dotter kaosade mitt i allt detta och jag fick käka en timme efter alla andra. Men jag fick lite lökrester över som jag sen använde i en grilled cheese på hemmaplan.
Fler liknande inlägg
- 40+ somriga måltider från senaste tiden
- 96 tips på måltider och restauranger
- 17 fryslådor och 28 sommarmiddagar
- 12 favoritrecept till påskbuffén (innehåller flera somriga recept)