Ta skeden dit du kommer – Instagrams dumplingsproffs

dumplings

Sofia Feldings Instagram är ett bevis på att det varken behövs en svindyr kamera eller avancerad matstyling för att driva ett inspirerande konto. En bra idé och en nisch är så mycket viktigare.

För mig är det omöjligt att inte bli skithungrig när Sofias bilder på dumplings och ramensoppor dyker upp i flödet. Jag tycker att hon har på tok för få följare och idag blir det därför en intervju med henne!

Hon bjuder på matlagningstips från dom asiatiska köken och berättar hur du lagar perfekta vegodumplings. Missa absolut inte hennes blogg och Instagram för ännu mer inspiration!

Ni följer väl mig på Bloglovin’? Där kan ni spara mina recept + slippa missa mina andra inlägg. 

ramen ta skeden dit du kommer

Sofia, skulle du vilja börja med att berätta om vem du är och vad du sysslar med?

Jag är Sofia, 25, från Malmö. Jag bor med min pojkvän Viktor och min katt Astrid. Just nu sysselsätter jag mig med att skriva exjobb för att bli färdig civilingenjör.

ta skeden dit du kommer

Hur skulle du beskriva ditt instagramkonto för någon som inte följer dig?

Mitt konto är som en backpackerresa till Asien – det är kanske inte alltid helt autentisk men jag har kul ändå.

ta skeden dit du kommer

Varifrån kommer namnet ”ta skeden dit du kommer”?

Jag sa till några vänner att jag ville börja blogga och bad dem brainstorma fram ett namn till mig. Jag tycker att resultatet passar mig bra, mat är ett uttryck för kultur och det intresserar mig mycket. Det är tacksamt med kreativa vänner.

vårrullar

Vilka länders matkulturer går du igång mest på?

Vietnam tar täten tätt följt av Kina och Japan.

friterad tofu ta skeden dit du kommer

Vilka är dina bästa matlagningsknep till den som vill komma igång med att laga mat från dom asiatiska köken?

1. Skippa saltet. I asiatisk matlagning kommer sältan oftast från soja eller fisksås.

2. Låt dig inte begränsas av utrustningen. Jag har aldrig använt en sushimatta i hela mitt liv och det går utmärkt att ånga dumplings i ett durkslag av metall.

3. I det vietnamesiska köket är de färska kryddorna en viktig del av måltiden. Om du inte har tillgång till färska kryddor, strunta i torkade varianter utan välj istället frysta kryddor. Dessa innehåller mycket mer smak.

Onigiri ta skeden dit du kommer

Finns det någon maträtt som du tycker att fler borde få upp ögonen för?

Dumplings! Dumplings är genial mat som går att variera i all oändlighet.

dumplings

Du delade med dig av några laga-dumplings-tips till mig häromdagen, har du lust att dela dom här också?

Innan du ger dig på projektet med att göra egen deg från grunden, köp färdigkvavlad dumplingdeg. Det finns i frysten på ditt närmsta asiatiska livs och ett paket med 30 dumplingblad brukar kosta runt 15 riksdaler.

Låt detta paket tina i kylskåp över natten för bästa resultat.

Experimentera sedan med olika fyllning och smaksättning. En god vegetarisk fyllning behöver förstekas för att inte bli vattning vid tillagningen. Hur lång stektid som behövs beror på vilka grönsaker du använder dig av.

Svamp behöver stekas länge, kål och morötter bara någon enstaka minut. Låt alltid fyllningen svalna innan du börjar vika – dels för att grönsakerna fortsätter släppa vätska, dels för att det blir varmt om händerna.

När du hittat en fyllning som gör dig lycklig kan du testa att göra egen deg – mitt recept och bildinstruktioner till hemmagjord deg hittar du på bloggen.

dumplings

Nämn 5 råvaror eller produkter som du inte kan leva utan i köket?

Lime, chili, ljus soja, vitlök, koriander. Detta kan få allt att smaka gott.

vegetarisk sushi

Vad tycker du själv är roligast och godast att laga?

Jag tycker det är roligast att laga mat till vänner som kommer över på middag, sedan spelar det inte så stor roll om jag lagar sushi eller kåldolmar. I sann Tillsammans-anda: hellre gröt tillsammans än oxfilé ensam.

ta skeden dit du kommer

Vad vill du lära dig härnäst?

Att laga indiskt! Jag har för tillfället en tre miljoner kvadratkilometer stor kulinarisk kunskapslucka.

dumplings

Slutligen, du som bor i Malmö, kan du tipsa om några guldkorn där som passar oss som äter vego?

Dubbel Dubbel på Simrishamnsgatan 14 har en veganmeny för den som vill testa bra dim sum. Sedan är stadens nationalrätt givetvis falafel. Möllans falafel på Bergsgatan 14 har förutom utmärkt falafel ett stort övrigt veganutbud.

Att äta vego i Malmö är generellt sätt väldigt enkelt. Välkommen hit!

ta skeden dit du kommer

Stort tack Sofia för all inspiration. Nu tycker jag att ni genast ska gå in och följa både hennes Instagram och blogg!

– Annie

Jag finns på Bloglovin’Instagram och Facebook.  

4 reaktioner på ”Ta skeden dit du kommer – Instagrams dumplingsproffs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s