Recension: Farang, vegansk/vegetarisk meny

Farang, Tulegatan 7
prisklass: 645 spänn för en avsmakningsmeny med 7 rätter
typ av mat: sydostasiatisk, både vegan- och kötträtter
★★★★★

En kort recension
Maten på Farang är strålande god, nytänkade och lyxig – gå dit!

Den långa versionen
Farang råkar vara exceptionellt dyrt för en student, men det rättfärdigas också av att det som serveras är många nivåer över både min egen matlagning och andra vegetariska restaurangmåltider som jag har ätit. Det är något så sällsynt som äkta veganskt lyxmat. Jag kommer givetvis inte ha råd att gå hit ofta, men det kommer att bli en given favorit för speciella tillfällen. Den perfekta presenten till en vegan/vegetarian!

Jag går igenom rätterna en och en. 

Om menyn: två kalla rätter, fyra varma och en efterrätt. Rätterna serverades en i taget tillsammans med en skål jasminris, som byttes ut kontinuerligt. Det enda som inte var veganskt var desserten, men det var inga problem att fixa till för den som ville.

Cha plu blad med tempeh, rostad kokos och tamarind

DSC_0241

Först ut var dessa raringar. Vilken öppning! Tempeh med söt kokos och syrlig tamarind visade sig vara en smakkombination som jag har saknat i mitt liv. Tackar för det Farang! Rätten bjöd dessutom på en blandning av konsistenser – mjukt och knaprigt.

Sallad på färsk bananblomma, gurka, cashewnötter, ”nahm ji tale” och thaibasilika

DSC_0244

En värdig uppföljare var den här supersyrliga salladen. Den var som en frisk dusch för smaklökarna och den gjorde en redo på de kommande rätterna. Bananblomma var en oväntad hit.

Grillad thai squash satay; rostade jordnötter, kokosgrädde, koriander

DSC_0249

Sen var det dags för den klassiska rätten satay. Jordnötssås är en favorit hos mig och den här var inget undantag. Den var helt klart flera snäpp över det du får i en vanlig thai-tjorre. Bonus på thai squashen som såg ut som små paprikor, men smakade som vanlig squash med extra tuggmotstånd.

Wokad svamp med thaiörter: tre sorters svamp, choi sum, rostat ris

Det här var tydligen så gott att jag inta hann fota innan jag glufsade i mig. Det var lycka på en tallrik för svampälskare! Svampen fick bada i en härligt sötaktig och salt sås som lyfte fram alla smaker.

Salt & pepper tofu; vattenkrasse, pak choy, krispig gyllene silken tofu

DSC_0251

Här har ni kvällens vinnare! Silkentofu som hade friterats i en tempuraliknande smet och serverades tillsammans med grönsaker i gudomlig sås som jag gärna hade druckit litervis av. Så välkomponerat – frasigt, sött och salt. Ville inte sluta äta.

Grön curry, grillad thai aubergine

DSC_0252

Det här är tveklöst den bästa gröna curryn som jag har smakat. Tofun smälte i munnen och balansen mellan kokosgrädden och kryddorna i curryn var perfekt. Så tillfredsställande.

Thaimarinerad frukt, sockerärtor, granatäpple, lime, vaniljkokoslag, körsbär-litchisorbet

DSC_0253

Alla rätter presenterades i detalj av kyparen under kvällen. Jag var väldigt exalterade och utropade ”jaaaa!”, ”mmm!” och ”åh fyfan!” när särskilt delikata detaljer avslöjades. När det var dessertens tur trodde jag först att kyparen var klar med sin presentation, så jag drämde till med: ”det kan ju inte bli bättre!!”
Han trollade då fram en kanna med fylld med vaniljkokoslag och ba:”jooo det kan det!”
Det hade han helt rätt i 🙂

Sammanfattningsvis så var hela kvällen en upplevelse! Allt var rakt igenom fantastiskt gott. Maten andades lyx och jag uppskattade särskilt att flera av rätterna bjöd på smaker som var helt nya för mig.

Rätterna kompletterade varandra väldigt väl och jag gick därifrån med kroppens alla belöningssystem på högspinn. Mina två favoriter: cha plu bladen med kokos och tamarind samt salt & pepper tofu.

Det enda negativa jag har att säga var att jag saknade hetta. Hela menyn var mild och jag hade gärna käkat åtminstone två eller tre starka rätter. Jag blev också lite sne över att det fanns mango i en rätt på köttmenyn, medan det saknades på vegomenyn. Frukt + mat = ❤

Det blir ändå solklart full pott!

-Annie

Följ mig på bloglovin, facebook och på vegokak på instagram om du inte vill missa något!

 

7 reaktioner på ”Recension: Farang, vegansk/vegetarisk meny

  1. Haha alltså stycket där du går igenom dina utrop till kyparen var jättekul! Allt verkar fantastiskt gott! Satay är nog en av mina favoriträtter här i livet!

    Visste du förresten att farang är slang för turister, främst europeiska sådana?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s