Varsågoda för en vegansk rätt som är billig men som inte känns så billig. Allt tack vare ett smörigt, gratinerat potatismos som genast gör ditt liv några snäpp bättre. Käka som söndagsmiddag vetja!
DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: Megakrämig soltorkad tomat-carbonara
Den här rätten är mitt bidrag till Månadens gröna, som har billig vardagsmat som tema i januari. Lämna in ditt bidrag i form av en billig vardagsrätt hos månadsvärden Julia (som bloggar på Tuvessonskan) innan den 25:e janurai för att vara med du också!
MER INSPIRATION: Veganska svampkroppkakor
Fyllningen i den här rätten går förresten att byta ut till valfri vego-bolognese så länge den inte innehåller allt för mycket vätska – förutsatt att du ej är sugen på en vattnig paj.
Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.
Vegansk shepherd’s pie
3 portioner
Fyllning
1 dl belugalinser + 3 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 morot
1 dl grädde, exempelvis havrebaserad
1 tsk socker
0,5 tärning grönsaksbuljong
1 tsk vardera av torkad timjan, oregano och basilika
0,5 tsk örtsalt eller salt efter smak
1 msk neutral olja att steka i
Potatismos
10 st medelstora mjöliga potatisar
0,5 dl vegansmör, minst
2-3 dl varm vätska (kokvatten, havremjölk och/eller växtgrädde)
2 tsk salt
Om du vill förbereda: belugalinserna kan du koka upp på förhand och förvara i kylen i några dagar, och potatisen kan du skala några timmar innan och ha i en kastrull med kallt vatten.
Skala potatis och lägg den i en kastrull med kallt vatten. Häll av vattnet och fyll på med nytt så att potatisen täcks precis. Häll i salt och koka upp. Koka tills potatisen är helt mjuk, i ungefär 25 minuter.
Koka under tiden upp linser tillsammans med grönsaksbuljong. Låt de koka ungefär 15 minuter – tänk på att de fortsätter att mjukna ytterligare i ugnen. Ställ åt sidan och häll av eventuellt vatten.
Finhacka lök och riv morot grovt under tiden som potatisen och linserna kokar. Stek löken i olja i någon minut tills den blir glansig och tillsätt sen morot, tomatpuré och timjan. Stek i ungefär 2 minuter och fyll sen på krossade tomater, grädde, oregano, basilika, örtsalt och socker. Låt sen såsen stå och puttra på hög värme i ungefär 20 minuter. Smaka av.
Blanda tomatsåsen och linserna och häll i fyllningen i en ugnsform. Sätt ugnen på 250 grader.
Mosa potatisen i en potatispress när den har kokat färdigt. Tillsätt vätska och smör och blanda rund utan att överarbeta moset. Smaka av. Spritsa ut moset över fyllningen om du känner dig snitsig. Det går givetvis toppen att bara breda ut moset med en sked också.
Gratinera i ugnen i runt 20 minuter eller tills moset får fin färg. Ät upp tillsammans med en stor sallad!
– Annie
Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook
MER VEGANSK HUSMANSKOST: Friterad tofu i ölsmet med dillmos och veganskagen
24 kommentarer
Åh så vacker maträtt också!
Tack ska du ha Wilda! <3
Äter med ögonen! Ser läckert ut!
Tack ska du ha! <3
Kanon snyggt och gott Annie! Dessutom fint presenterat! <3
Tack så jättemycket Tina! <3
Mums! Ett liknande recept har jag i min kokbok faktiskt. Älskade shepherds pie när jag var barn.
Åh kul! Jag visste inte ens var det var förrän jag flyttade till England. Men bra grej!
aha. Nej, men jag vet inte jag kallar den cottage pie, men jag tror det är samma, det verkar som det. 🙂
Ja, tror det också! Verkar vara snarlikt om inte annat 🙂
[…] – bánh mí Tis – ostig polenta med gremolata och confiterade tomater Ons – shepherd’s pie Tor – brorsans spenatpasta Fre – pizza på […]
Det här ser så himla gott ut! 🙂
Tack så mycket Linnéa! <3
Jag visste inte att Shepherd’s Pie kunde se ut som ett konstverk! Hatten av för dig. Gott låter det dessutom. Inte ens som köttätare var jag någonsin sugen på Shepherd’s Pie men den här versionen kan nog till och med jag testa.
Haha, potatismos = kärlek & konst
Jaa gör det! Vegobolognese = gott, potatismos = gott. Vad kan gå fel?
Ser himlans gott ut.
( Har aldrig gillat pajer med kött och likande geggor som lasagne men äälskar veg lasagne) så nu ska jag prova detta!
Har allt hemma utom att jag köpte fast eko potatis ist för mjölig när jag var i affären..
Hoppas det blir bra iaf.
Tack för receptet!
Tack så hemsk mycket! Ja gör det och återkom gärna! Jag har aldrig testat med fast potatis, men kan tänka mig att du behöver koka extra länge. Lycka till!
Åh såå gott!!!
Lagade den idag.
Fungerade bra med fast potatis delade den så behövde jag inte koka alltför länge.
Glömde att hälla av vattnet till linserna och kom på att det skulle vara vitlök lite sent men blev perfekt ändå!
Tack för gott recept och inspirerande bilder!
5/5
🌟🌟🌟🌟🌟
Men vad glad jag blir! TACK för din kommentar <3 <3 <3
[…] är inne på lyxigt vardagskäk så kom Annie på Vegokäk med den superbra idéen att laga en vegansk Shepherds Pie med en färssås på belugalinser. Recept på billig vegansk lyxig vardagsmat kan en aldrig få nog […]
Det var länge sedan jag åt shepherd’s pie, men idag har jag lagat ditt recept till middag. Supergott! Bytte visserligen ut socker mot lite stark chilisås, men ger dig tummen upp för detta recept. Den kommer garanterat att tillagas igen 🙂
Åh vad roligt! Tack för att du tog dig tiden att kommentera <3
[…] Shepherd’s pie […]
[…] Receptet hittar du här. […]