Då kom dagen då en gryta åkte rakt upp på min klassikerlista, trots att jag egentligen inte är en grytperson. Det är något med grytor som känns lite.. deppigt tycker jag? Men den här gochujanggrytan tickar lite för många boxar för att inte göra mig glad:
- Snabb! Den tog på riktigt 15 minuter.
- Naturligt växtbaserad!
- Billig!
- Matlådevänlig!
- Och såklart: god! Het, lite syrlig, värmande och “lätt” i smaken.
Jag serverade den med sushiris och en klick créme fraiche. Men den fungerar ju egentligen också som en soppa om man vill ha en ännu enklare rätt. Vill man ha mer protein kan jag också tänka mig att det är gott att lägga till tärnad silkestofu eller sojamarinerade ägg.
Gochujanggryta
4 portioner
1 gul lök
1 msk rapsolja
250 g fast potatis
0,5 dl gochujang (börja med 1-2 msk om du är känslig för starkt)
1 liter vatten
1 msk risvinäger eller annan vinäger
2 msk veg kycklingbuljong
1 msk japansk soja
100 g färsk svartkål eller grönkål
2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
3 dl kokta vita bönor (motsvarande 1 burk)
Servera med sushiris & créme fraiche
Gör så här
Hacka en gul lök grovt och stek mjuk i rapsolja på medelvärme i en gryta. Tärna potatis i munstora bitar. Lös upp gochujangen med hjälp av lite av vattnet i grytan och fyll sen på med resten av vattnet. Ha ner potatistärningarna, risvinäger, buljong och soja. Koka upp under lock och koka sen i ca 5 min, tills potatisen är mjuk. Ta under tiden bort den grövsta delen av stammen på svartkålen och hacka svartkålsbladen grovt.
När potatisen är mjuk: ha ner majsstärkelse+vatten-blandningen och avrunna bönor i grytan och koka ett par minuter till så att det tjocknar något. Ta grytan av värmen och rör ner svartkålen.