Förra våren gifte jag mig med min kille och till sommaren bestämde vi oss för att vår bröllopsresa skulle gå till Skottland med tåg. Vi kände oss sugna på att göra en resa där vi både fick stadsliv och naturupplevelser, och vi ville helst undvika Sydeuropa som kan bli olidligt varmt på sommaren. Skottland visade sig vara mitt i prick. Och lite till.
Jag har fått ganska mycket frågor kring hur det var att ta sig till Skottland med tåg, så jag har nu satt ihop ett långt inlägg där jag går igenom allt.
Innehåll i det här inlägget
- Kort reseberättelse från alla orter vi besökte
- Frågor om resan (inkl genomgång av kostnader och hur vi bokade resan)
Jag tänkte sen också göra ett separat inlägg där jag listar alla restauranger vi åt på och alla boenden vi bokade.
Ditresan
Vi lämnade Stockholm med SJ:s nattåg mot Hamburg och Berlin i tid vid 17.30-tiden på eftermiddagen. Till en början hade vi vår 6-bäddsvagn för oss själva, så vi passade på att hämta med oss några öl från “bistron” (mer en primitiv minikiosk i en hytt) för en tåg-AW.
I Linköping klev det på en trevlig familj med barn i yngre tonårsåldern och dom dukade upp matsäck och sen satt vi och småpratade fram till läggdags vid 10-tiden. Just den här gången lyckades jag skrapa ihop riktigt bra sömn innan vi vaknade i Hamburg där vi skulle byta till Osnabrück.
Vårt tåg var tyvärr flera timmar sent och vi missade därför två omgångar tåg och sen när vi väl kom på en tredje avgång så blev det tåget inställt efter någon timme på rälsen. Då fick vi åka någon krånglig ersättningsväg som också strulade och sen göra ytterligare ett byte för att komma till Amsterdam.
Amsterdam (2 nätter)
När vi äntligen kom fram runt sex timmar sena var vi vrålhungriga.
Som tur var hade jag kollat upp en bra tacorestaurang som låg i närheten av vårt boende och så fort vi fick en den första drinken var det som att hela tågresan rann av oss. Maten var precis vad vi var sugna på och sen kunde vi ägna resten av kvällen åt att barhoppa i kvarteret där vi bodde.
Dagen efter hade vi egentligen inga storslagna ambitioner utöver att gå runt på stan, äta lite god mat och att fortsätta barhoppandet. Så vi gjorde helt enkelt precis det.
Vi tog en trevlig hummus-restaurang till lunch och sen en indonesisk restaurang till middag och därefter diverse barer.
Efteråt kändes det som helt rätt beslut att ta två nätter i Amsterdam så att vi hann landa lite efter den långa tågresan.
York (1 natt)
Från Amsterdam tog direkttåget till London bara 4 timmar. Därifrån tog vi oss sen enkelt vidare mot York, vilket tog ytterligare 2 timmar.
Vi hade nog egentligen inga speciella förväntningar på staden, utan vi hade mest bokat det som ett otippat stopp på vägen för att det inte skulle bli så mycket tågtid på en och samma dag.
Men så fort vi steg av tåget kändes det som att vi hade landat rätt. Hela stan var full av av vackra gamla stenbyggnader och restaurangerna, barerna och pubarna låg tätt. Vi bestämde oss därför för ännu en mat- och ölkväll och besökte väl totalt sex olika ställen.
Vi avslutade kvällen med att avverka två olika coverband på olika pubar (ett riktigt dåligt och ett som ändå var ganska underhållande) innan vi slocknade.
Edinburgh (2 nätter)
Till Edinburgh tog tåget bara ett par timmar. Vi hade varit ute i dålig tid med att boka boende och hade prickat in ett kungabesök och universitetets examensvecka, så vi lyckades bara få tag i ett enda centralt boende i form av ett tveksamt hostel. Det var åtminstone ett privat rum, men nivån var alltså: bunkbeds med madrasser med gummiöverdrag.
Såklart inte optimalt, men två nätter kan man liksom leva med om man ändå inte tänker tillbringa så mycket tid på rummet.
Första kvällen strosade vi runt i stan och käkade en snabbmatspakora, vilket var precis vad vi var sugna på.
Dagen efter var det regnigt och riktigt kallt och vi bestämde oss då för att boka in oss på på ett spa för att låna gymmet, bada bastu och använda den uppvärmda utomhuspoolen. Mycket bra drag!
På kvällen åt vi sen på en underbar liten japansk restaurang och upptäckte barerna kring universitetet. Sen råkade Basshunter göra en spelning i Edinburgh just den kvällen och vi kände oss tvungna att köpa biljetter på skoj. Det är inte som att någon av oss någonsin har lyssnat på honom, men det är ju ändå gymnasienostalgi på hög nivå.
Det blev en stökig klubbspelning där han körde något slags.. refrängmedley av 00-talslåtar och sen såklart “Boten Anna” på både svenska och engelska. Folk verkade köpa det rakt av och stämningen kan nog bäst beskrivas som en röjig afterski.
Pitlochry (1 natt)
Vi var lite lätt slitna dagen efter Basshunter, men det var dags att checka ut från vårt sunkiga hostel och att hämta hyrbilen. Tyvärr var det 2 timmars väntetid på att få hämta ut vår förbokade hyrbil, men till slut kom vi iväg.
Efter bara någon timmes körning var vi framme vid vårt B&B i pittoreska Pitlochry. Vi bestämde oss för att vila lite på rummet innan vi gav oss ut för att käka middag.
Vi hamnade på en indisk restaurang som råkade ha vunnit “Scotland’s best curry restaurant”. Mer om det när jag går igenom alla restauranger som vi åt på, men det var en av dom bättre indiska matupplevelserna som vi båda har varit med om.
Vi tog sen en lång promenad runt samhället och spanade in all stenhus, trädgårdar och alla gulliga småstadsmiljöer. Turligt nog så lyckades vi också pricka in en säckpipeparad. Sen nöjde vi oss med att dricka några torra cider på en pub innan vi tog en tidig kväll.
Aviemore (1 natt)
Efter Pitlochry fick vi för oss av att besöka Balmoral (drottningens sommarställe) och det var väl inte det mest spännande som hände. Absolut ett fint slott, men det var lite för mycket pensionärsstämning för att det skulle vara värt omvägen.
Sen blev det ganska utmanande men vacker körning på mäktiga slingervägar innan vi kom fram till Aviemore på eftermiddagen. Efter en dag i bilen ville vi gärna komma ut lite och vi fick tips om att åka till Loch Morlich för en enkel men fin promenad.
Det blev en 6 km promenad slinga runt sjön som framförallt gick igenom skogen, men på vissa ställen fick man utsikt över både sjön och bergen i bakgrunden.
I efterhand ångrade vi lite att vi inte körde en joggingrunda och ett bad istället. Det var rätt mycket folk när vi kom dit, men sen verkade stranden i princip tömmas efter 17-tiden.
På kvällen åt vi sen en riktigt bra napolitansk pizza tillbaka i Aviemore och gick på ett tisdags-pub quiz på Cairngorm Hotel. Det var kul! Och vi tvär-förlorade såklart.
Tain (1 natt)
Sen var det dags att åka upp till Tain, med egentligen ett enda syfte: att besöka Glenmorangie-destilleriet. Min man och jag är helt klart öldrickare snarare än whiskydrickare, men när man är i Skottland känns det nästan brottsligt att inte gå på whiskyn.
Som laglydiga svenskar hade vi gjort upp en plan för hur vi skulle ta oss till destilleriet utan bil, men den här planen involverade dessvärre en 1 km promenad på en motorväg. Det blev mer spännande än vi hade tänkt. Men ingen dog, så vi var glada.
Whiskyprovningen var ju lite skoj, men kanske inte värt en lång omväg. Vi lyckades ragga skjuts tillbaka till Tain där vi bodde, men vi insåg att det i princip var en död håla. Vi fick dock till en trevlig middag nere på stationspuben som också var stadens enda restaurang.
Inverness (1 natt)
Dagen efter åkt vi mot Inverness och Loch Ness. Trodde vi i alla fall. Jag hade spanat in ett ställe i mitten av Loch Ness där man kunde bada bredvid ett slott (Urquhart Castle), så vi körde ditåt. När vi kom fram insåg vi dock att vi hade behövt förboka parkering och vi blev bortkörda av parkeringspersonalen och fick byta plan.
Vi försökte få till en joggingrunda för att ta oss förbi parkeringen till badstället, men lyckades bara jogga igenom en fårhage med arga skyltar om att trespassing var förbjudet. Efteråt insåg vi att vi hade kunnat gå en annan väg för att nå ett annat badställe, men vid det laget var vi så trötta att vi körde mot Inverness istället.
Vi hade ändå bokat resans lyxigaste boende: ett rosa slott med havsutsikt.
Omgivningarna var ganska så magiska och vi åt en av resans lyxigaste måltider, i deras egna restaurang. Vi kände oss lite udda i den brittiska överklassmiljön, men det var roligt att vara där som observatörer.
Vi hade en kanonkväll, ända fram till att vi skulle öppna fönstret på vårt rum och råkade: väcka. ett. helt. getingbo.
Jag är inte getingrädd, men man är inte superkaxig när det kommer in en hel arg getingsvärm på ens hotellrum. Vi fick fly, men jag lyckades inte undkomma ett stick ovanför pannan. Gick omkring med ett litet horn på huvudet resten av resan.
Det kändes som att man hade behövt spärra av rummet för gott, men personalen hade någon slags ghostbuster-rygga/getingdammsugare och vi kunde gå och lägga oss efter ett tag.
Dagen efter fick vi en väldigt underwhelming kompensation i form av en pint öl var avdragen från notan. Vi hade säkert kunna få mer om vi hade klagat, men vi pallade inte hålla på och gav oss istället av till resans höjdpunkt.
Isle of Skye (2 nätter)
Redan innan vi började vår resa mot Isle of Skye var vi helt tagna över hur otroligt vacker körning det var precis överallt i Skottland. Men vi visste inte att det skulle överträffas många gånger om dom kommande dagarna.
På vägen mellan Inverness och Isle of Skye växte bergen runt oss i dimman och det kändes som att vi var på väg in i Sagan om ringen. Omgivning blev hela tiden mer och mer storslagen.
Jag skulle vilja buteljera stunden och stämningen som uppstod i bilen när vi förstod att resan skulle bli så mycket mäktigare än vad vi hade föreställt oss.
Vi hade fått tips om att vandra på Isle of Skye kvällstid eftersom dom flesta turisterna inte fattar hur sent solen är uppe och därför ger sig ut på dagen istället. På vägen till ön köpte vi därför med oss ostar, oliver, chips, jordgubbar och hummus och förberedde oss på en kvällsvandring.
Först framåt 18-tiden började vi köra upp mot Quiraing. På vägen dit slog vädret om och det blev soligt och perfekt ljummet.
Vi åt vår matsäck med en utsikt som typ hade kunnat göra vem som helst religiös. Och sen började vi vandra. I början var det några enstaka personer till på leden, men dom kommande timmarna skulle det sen bara vara vi två (och tusen får).
Det var grönt, grönt, grönt överallt.
Dagen efter var vi sugna på någon lättare vandring och ett bad. Vi landade i att testa Camas Daraich som skulle vara en avlägsen och folktom strand som krävde ungefär 1 timmes vandring för att komma fram.
Vi körde söderut och svettade sen oss igenom några rejält kuperade fårhagar innan vi nådde stranden. Väl framme insåg vi att vattnet var överfullt av maneter. Och jag som har “lite” fobi för alla sorters slemmiga djur vågade mest doppa mina tår.
Men vi var inte ledsna över att ta vår fikapaus bland klipporna och att klappa på hästarna som vandrade fritt i området.
På kvällen hade jag sen bokat en lyxrestaurang som också skulle ha ambitiös vegomat. Menyn bestod enbart av ultralokala råvaror i säsong, som kom ut i tio serveringar.
Vi garvade lite åt att premissen kändes som den här Portlandia-sketchen, men vi fick en måltid som överträffade det mesta vi har testat i restaurangväg.
Precis när vi skulle lämna öppnade sig himlen. Det var hypnotiskt att köra hem med regnet trummande mot taket. Hela kroppen kändes mjuk när jag somnade den kvällen.
Glencoe (2 nätter)
När vi skulle lämna Isle of Skye var det t-shirtväder igen. För att ta oss från ön tog bilfärjan som gick Armadale-Mallaig. Från Mallaig tog vi en kvarts avstickare till den kritvita och långgrunda stranden Camusdarach beach för ett snabbt dopp.
Trots att det var varmt och soligt var det inte särskilt mycket folk. Stor bonus också på att vi gick förbi ett hägn med kronhjortar på väg till stranden.
På vägen till Glencoe insåg vi att vi skulle köra förbi Glenfinnan-viadukten (som är med i Harry Potter) precis när tåget skulle passera, vilket bara sker 4 ggr/dag.
Vi passade därför på att ta en snacks-paus och kolla på det. Jag hade kanske inte väntat i timmar bara för att kolla på ett tåg, men det var kul att vi prickade in det på vägen.
Sen körde vi vidare och halvvägs till vårt boende passerade vi Skottlands högsta berg: Ben Nevis.
Vi kom fram till vårt boende sen eftermiddag och gav oss direkt iväg på en 3 km promenad till en restaurang som rekommenderades av B&B-ägarna. Maten var klart godkänd, men vi flydde inomhusvärmen efter ett tag för en öl på uteserveringen, innan vi gick hem och la oss.
Dagen efter var mitt stora mål att bada bland bergen. Vi hade lyckats scouta upp ett ställe där man kunde parkera längs vägen och sen ta en kort promenad för att nå ett gäng vattenfall och tillhörande små naturliga pooler där man kunde bada.
När vi kom dit så mötte vi ett par som precis hade badat, men sen fick vi området för oss själva.
Jag som inte alls är en naturmänniska har sällan känt mig som så i kontakt med naturen som när jag steg ner i det iskalla vattnet, med bergen som backdrop. Det var inte bara en höjdpunkt på resan, utan på riktigt också: i livet.
Efter det kände vi oss inte riktigt klara med bergsupplevelser, men också ganska trötta, så vi gav oss iväg till Ben Nevis för en kort och enkel vandringsled till ett annat vattenfall. Det kändes väldigt lagom för oss.
Vi avslutade sen Glencoe-vistelsen med en helt okej middag på den närmaste restaurangen, öl på terassen på vårt B&B och spel i sällskapsrummet medan regnet öste ner över bergen.
Glasgow (2 nätter)
Innan vi drog vidare mot Glasgow gjorde vi ett stopp i Oban för att göra en turridning. Jag är gammal hästtjej, men Max hade aldrig suttit på en hästrygg i vuxen ålder. Vi valde därför en nybörjargrupp som mest skulle skritta.
Jag fick rida på en pigg irländsk Tinkerhäst. Ledaren för ritten var schysst och gav mig lite specialbehandling i form av en galopprunda bland kullarna medan resten av gänget lunkade på.
Sen var det dags att köra mot Glasgow. Vi kom fram på eftermiddagen, men vi var båda helt slut efter 5 dagar med utomhusaktiviteter. Vi bestämde oss därför att ta en tidig kväll och att bara äta på en koreansk restaurang nära vårt boende.
Dagen efter hade vi som mål att få se lite highland cattle på nära håll. Vi hade åkt förbi flera hagar med långhåriga kor under resan, men utan att lyckas få komma särskilt nära. Som tur var fanns det en stor park i Glasgow med massa kohagar.
Väl där var det full utdelning! Korna fanns utspridda lite överallt i parken och vi kom fram till en hage med både kalvar och vuxna kor som gärna ville komma fram och hälsa och bli kliade i pannan.
På kvällen blev det en 6-rättersmiddag med medelhavstema och därefter en barrunda i West End.
London (1 natt)
För att kunna resa hem till Sverige i ett svep valde vi att tillbringa en sista natt i London, innan vi skulle ta ett svintidigt tåg till Bryssel dagen efter. Vi tog därför ett “billigt” hotell i det ganska ocharmiga området nära tågstationen, för att ha krypavstånd på morgonen.
Vi har varit i London ganska många gånger och ingen av oss var sugna på att göra någon klassisk turistgrej, så vi ägnade oss eftermiddagen på det vi gillar mest: mat och öl.
Vi hann med en några sista pints på den lokala puben och kinesiska handpulled noodles till middag innan vi däckade för sista gången på länge i UK.
Resan hem
För att ha god marginal i våra byten i Bryssel, Köln och Hamburg hade vi valt det första morgontåget ut från London. Vi hade runt 2 h i bytestid vid varje stopp.
Egentligen brukar jag vilja ha betydligt mer marginal när det kommer till sista bytet till nattåg eftersom det blir så jobbigt att missa, men vi hade inte överdrivet bråttom hem så vi chansade på det.
Vi slapp dock helt förseningar och det blir snarare segt att vänta, särskilt på morgonen i Bryssel. När vi kom till Köln tog vi en riktigt god halloumi im brot till lunch på ett dönerställe, vilket fördrev lite tid. I Hamburg hann vi sen käka middag på en klart godkänd vietnames.
Tåget hem blev någon timme sent, vilket egentligen inte gjorde oss så mycket. Vi hade inte bråttom och fick dessutom tillbaka hälften av pengarna som vi hade betalat pga förseningen. Jag vill verkligen tipsa om det: man ska alltid utnyttja sin rätt att få pengarna tillbaka vid förseningar! Det tar bara några sekunder att göra i SJ-appen.
Frågor om resan
Har ni några tips på stopp på vägen till Skottland?
Från Sverige finns det egentligen två huvudsakliga sträckningar till Skottland. Gemensamt för båda är att man behöver ta sig till Hamburg och att man från Europa åker till Skottland via London. Men mellan Hamburg och London finns följande två att välja på:
- Hamburg-Osnabrück-Amsterdam-London
- Hamburg-Köln-Bryssel-London
Sträcka 2 går lite snabbare, men jag tycker personligen att Amsterdam är ett roligare stopp och vi valde därför den vägen den här gången. Sen lade vi också in ytterligare ett stopp i York (mellan London och Edinburgh) för att få kortare, men fler resdagar. Det rekommenderas!
Något ni blev förvånade över, positivt eller negativt?
Positivt:
- Hur otroligt jävla vackert det var. Vi har båda varit i Skottland tidigare, men inte i högländerna. Vi var helt tagna av miljöerna och tyckte att det var jämförbart med våra resa till Nya Zeeland (för åtta år sen). Trots att vi hade höga förväntningar var det så mycket bättre än vad vi hade väntat oss.
- Hur mycket bra vegomat som fanns. Allt var såklart inte 5/5, men det fanns oftast flera saker att välja på och inte ett enda bottennapp, vilket jag ändå hade väntat mig på alla orter som var mer avsides.
- Hur pass lite folk det var på Isle of Skye. Alla hade varnat oss för att det skulle vara en turiststorm och alla boenden var fullbokade, men vi tyckte ändå att det var typ.. tomt. Vi valde visserligen medvetet att vara ute tider då det skulle vara lugnare (på kvällen), men vi förstod inte alls varför vi hade blivit varnade.
- Hur rejäl frukost som ingick på alla Bed & Breakfast-ställen. Vi tänkte väl att man kanske kunde vänta sig lite torra mackor, men det erbjöds full Scottish breakfast på samtliga boenden. Plus oändligt med rostbröd och yoghurt och flingor om man ville ha det. Vi skippade därför lunch samtliga dagar, vilket sparade oss lite pengar.
Negativt:
- Att man behövde boka Urquhart Castle vid Loch Ness. Vi ville mest gå dit för att ta ett dopp bredvid slottet, men man behövde förboka både parkering och inträde till slottet vilket gjorde att vi fick vända om. Ganska störigt när vi redan hade kört långt den dagen.
- Vi fick stå i två timmars kö för att hämta ut vår förbokade bil på Hertz i Edinburgh. Baserat på recensionerna verkar det vara mer regel än undantag.
Tips på något bra vandringsställe?
Överlag verkar det finnas hur mycket vandring som helst i Skottland. För oss som hatar att bo i tält, men som ändå vill vistas i vackra miljöer fanns det många tillgängliga platser dit man kunde ta bilen och sen vandra några timmar och sen gå tillbaka.
Vi hann ju bara en bråkdel av alla möjliga vandringsleder, men vi tyckte att Quiraing (Isle of Skye), någon kort led runt Ben Nevis (Fort William) och Three sisters (Glencoe) alla bjöd på kanonutsikt och lagom nivå för oss som inte hade med någon specialutrustning mer än joggingskor.
Bästa upplevelser från resan?
Svårt att välja, men någon slags topp 3:
- Isle of Skye: att vandra ett helt tomt Quiraing i solnedgången och perfekt ljummen temperatur.
- Isle of Skye: lyxmiddagen på Edinbane lodge med 10 rätter gjorda på ultralokala råvaror.
- Glencoe: att bada själva bland bergen i the Meeting of Three Waters.
Sen var själva bilresorna i Skottland ganska så fantastiska. Vi tyckte båda att halva nöjet var att bila runt och *insupa miljön*.
Restaurangbesöken och barhoppandet i Amsterdam, Edinburgh och Glasgow var också kuuul.
Hur gick det att köra på fel sida av vägen?
Förvånansvärt bra! Jag kör i genomsnitt bil 1-2 gånger per år, men klarade ändå alla slingriga pyttevägar med en manuellt växlad bil. På vissa sträckor var det enfiligt, så att man fick stanna för att hantera möten, men vi körde säkert med låg hastighet och tyckte att det var helt okej.
Det läskiga var framförallt andra trafikanter som brände på som galningar ibland.
Skulle det vara en kul resa med småbarn?
Svårt att svara på eftersom vi inte har barn och gjorde mycket grejer som mest är roliga för vuxna. Jag tror absolut att det finns mycket roliga grejer att se med barn i Skottland, men det beror nog helt på ålder och intressen.
Är man en familj som gillar friluftsliv, historiska platser och djur så passar det nog perfekt. Vill man ha strandliv kanske det inte är lika kul (även om det finns också).
Berätta om allt som var gott!
Alla restaurangbesök får bli ett separat inlägg. Men vill också passa på att slå ett slag för några snacks-favoriter: allt med salt & vinäger (chips/riskakor/skruvar), dairylea dunkers (som linschips med ostdipp!), mina älskade sura äppelkolor xtreme sour apple från Chewits och chipspåsar med papadums.
Vi fastnade också för skotska läskklassikern Irn-Bru, som smakar jenka. Jag föll extra mycket för den sockerfria Irn-Bru Xtra.
Har du några allmänna tips om man vill kopiera ert upplägg?
Absolut! Några korta tips i punktform.
- Vandringsleder kan ofta vara betydligt mer folktomma kvällstid, när det ändå fortfarande är ljust.
- Kolla om aktiviteter behöver bokas på förhand.
- Var ute i god tid för boenden, särskilt till Isle of Skye och Edinburgh.
- Res gärna utanför perioden när både Skottland och England har skollov (slutet juni-mitten aug i Skottland, mitten juli-slutet aug i England).
- Var ute i god tid för tågen, särskilt nattågen och Eurostar som annars lätt drar iväg i pris eller tar slut.
- Att enbart stanna en natt på ett ställe kan bli lite kort. Hade vi gjort om resan hade jag: skippat natten i Pitlochry och Tain och istället tagit en extra natt i Aviemore och på Isle of Skye.
- Se tågresan som en del av resan.
- Se också bilkörningen som en del av resan.
Hur bokade ni resan?
När man inte håller på och meckar med interrail behöver det faktiskt inte vara så krångligt att boka tåg. Vi använda följande sidor:
- Sj.se för nattåg ToR Stockholm-Hamburg (Snälltåget trafikerar även samma sträcka)
- Bahn.de för Hamburg-Amsterdam och Bryssel-Hamburg
- Eurostar.com för Amsterdam-London och London-Bryssel
- Southernrailway.com för London-Edinburgh och Glasgow-London. Vi köpte även ett rabattkort på twotogether-railcard.co.uk för att få 1/3 billigare resor inom UK.
Glöm verkligen inte att ansöka om ersättning för om tågen blir sena! Vi fick flera tusenlappar tillbaka pga sena nattåg.
Vad kostade resan?
Ja, det var absolut inte gratis kan man säga! Jag har inte räknat på prick allt. Men ungefär så här:
- Tågresor från Stockholm till Edinburgh och från Glasgow till Stockholm, per person: 7 000:- varav 3 000:- för två nattåg och 2 000:- ToR för Eurostar-tågen mellan Europa och London.
- Bilhyra 10 dagar: 13 000:-
- Hotell, dubbelrum per natt: runt 1 500:-/natt för ett bättre B&B, där stor frukost ingick.
- Middag, utan alkohol per person: ca 200:- för en huvudrätt på en bättre budgetrestaurang. Men vi åt även några lyxigare middagar som kostade betydligt mer. 10-rättersmiddagen på Edinbane lodge vill jag helst glömma vad den kostade hehe.
Pundet var rekorddyrt och det påverkade helt klart priser på boende/bilhyra/mat. Men vi hade absolut kunnat komma billigare undan. Vi hade kunnat åka mer tåg, varit tidigare ute med boenden, bokat boenden med lite lägre standard och varit borta några dagar färre.
Hade vi haft en mindre budget och vi gjorde om resan hade vi nog kört 2 nätter i Edinburgh, hyrt bil i 6 nätter och kört 1 natt i Inverness (med stopp på vägen), 3 nätter på Isle of Skye och 2 nätter i Glencoe. Därefter lämnat bilen och haft 1 natt i Glasgow. På så vis hade vi kunnat spara runt 10 000:-
3 kommentarer
Tack! Så inspirerande!!
Wow, vilken resa!
Jag längtar tillbaka!