Jag har precis kommit hem från en tågweekend till Brighton och det tycker jag att vi kan fira med en kort guide om hur man gör om man vill resa med tåg till Europa!
Innehåll
- Svar på dom vanligaste frågorna från er som har följt min resa i mina stories på insta
- Ett gäng länkar som jag tycker att ni ska läsa
- En praktisk redogörelse för min resa tillsammans med mina restips.
Ställ fler frågor i kommentarerna så ser jag till att lyfta in dom i guiden också.
Följ min kommande tågresa till Italien i juni 2019 i mina stories på Instagram. I mina sparade händelser finns det inspiration från tidigare resor.
Vi kör igång!
Frågor
Hur kollar jag upp resrutter och tågtider för resor i Europa?
På bahn.de är det smidigt att planera sin resa. Det går att välja engelska i toppmenyn under ”sprachauswahl”.
Hur bokar jag tågbiljetter i Europa?
Det går förstås att boka själv på exempelvis bahn.de (se fler bokningssajter i ”Till europa utan flyg” som jag skriver om här nedan), men jag rekommenderar att ta hjälp av proffsen på tågresebyrån Centralens resebutik i Kalmar.
Med personlig vägledning slipper man fundera över om man har råkat boka för tighta byten och om man verkligen har valt den bästa och billigaste vägen. Jag tycker att det är värt någon hundring serviceavgift. Skicka bara ett mejl med en förfrågan så återkommer dom.
Jag är inte på något vis är sponsrad av resebutiken, jag är bara en nöjd kund.
Är det billigast att resa med interrail?
Det beror helt på. Även om interrailkortet gäller som biljett så krävs också ofta platsbokningar och då blir det interrailkort + platsbokningar vs enkelbiljetter. Gänget på resebutiken hjälpte mig att boka de billigaste biljetterna för rutten som jag ville åka.
Behöver jag platsbiljett om jag reser med interrail? Vad kostar det?
Det är olika på olika avgångar. På vissa är det inte nödvändigt men bra om man vill bli garanterad en plats, och på vissa är det obligatoriskt. Jag frågade helt enkelt personen som jag hade kontakt med på resebutiken vad som gällde för min resa. Ofta kostar det inte mer än några tior, men exempelvis Bryssel-London kostar 300:- enkel väg.
Var kan jag hitta reseinspiration?
Gå med i gruppen Tågsemester på Facebook! Jag flyger inte – för klimatets skull ska också vara en bra grupp. Europa runt har en samling reseberättelser som kan vara intressanta.
Länktips
Till Europa utan flyg
Den här guiden var bland det första jag stötte på när jag bestämde mig för min flygpaus. Sjukt matnyttig! Det är krav på att läsa den om du ska ut och resa i Europa skulle jag säga. Jag har swishat ett litet tack-bidrag till upphovsmannen Jonas Ryberg, och jag tycker att ni som använder er av den ska göra det också.
Hyfs och kunskap krävs i debatten om flyg och klimat
Forskare från KTH och Chalmers förklarar pedagogiskt varför vi måste flyga mindre om vi ska klara klimatmålen.
Moraliserande på marken?
En kanonbra sammanfattning av hela flygdebatten och argumenten som förekommer i den.
Med tåg till Europa – London/Brighton
Jag har fått en hel del frågor om min tågresa till Brighton, så jag tänker att det är lika bra att jag går igenom alla praktiska detaljer kring bokning, boende och själva resan.
Bokningen
När jag bestämde mig för att åka till Brighton började jag med att kolla upp ungefärliga tågtider på bahn.de. Det här var ca 2 mån innan avresa. Sen mejlade jag Centralens resebutik i Kalmar med önskemål om resdagar och några specifika avgångar. Efter någon dag fick jag tillbaka förslag på ruttalternativ, avgångar och priser för dessa.
Jag fick därefter ange mina uppgifter och ge besked om hur jag helst ville göra. Resebutiken lade då in en preliminärbokning i systemet innan jag bekräftade en sista gång och betalade för interrailkortet + platsbokningarna + serviceavgiften med swish. Tillsammans gick allt på 3600:-.
Boendet
Jag planerade en övernattning i Köln på vägen dit och en i Hamburg på vägen hem. Några dagar innan bokade jag billiga hostel som låg supernära statitionen. Viktigt eftersom jag både anlände sent och skulle upp tidigt.
Det fanns gott om platser, men det berodde antagligen på att jag åkte under lågsäsong och på en vardag. Jag gissar att det kan vara viktigt att planera bättre under högsäsong eller en helg.
Nu körde jag delat rum, 4- och 6-bädds, och det var helt okej när jag bara skulle in och sova en natt och samtidigt ville hålla nere kostnaderna. Lite störigt förstås att dela rum med backpackande tonåringar och att badrummen var halvfräscha, men jag överlevde.
Boendena gick på ungefär 300:- natten. När jag åker med Max nästa gång kommer vi nog att välja ett privat dubbelrum på hostel eller airbnb.
Tågresan
Stockholm-Köln
Rutten som jag slutligen valde att ta på vägen dit blev Sthlm-Malmö-Köpenhamn-Rödby(ersättningsbuss)-Puttgarden(färja)-Hamburg-Köln och sen övernattning. Avfärd en onsdag 05.20 och planerad ankomst i Köln 20.50.
Tåget var ungefär 30 min sent i Sverige och jag var därför nära på att missa bussen till färjan. Väl framme i Puttgarden var tåget till Hamburg 30 min sent, vilket precis var min bytesmarginal. I Hamburg kom vi ungefär 1 minut sent till det anslutande tåget. Jag fick då ta ett tåg som skulle gå 1 h senare, men som kom senare än så.
Vid 22.20 var jag framme i Köln, 1,5 h senare än planerat.
Köln-Brighton
Dagen efter körde jag Köln-Bryssel-London-Brighton. Avfärd från Köln 07.42 och framme i London St Pancras 11.57 (klockan vrids tillbaka 1 h). Allt flöt på supersmidigt under den här dagen!
I London gick det ett direkttåg till Brighton 10 min efter ankomst och jag var redan framme där runt 13.30. På den sträckan åkte jag bara på mitt interrail och struntade i platsbokning. Totalt gick hela sträckan från Stockholm på ungefär 32 h.
Brighton-Hamburg
På vägen hem åkte jag Brighton-London-Bryssel-Köln-Hamburg med avgång måndag 06.20 och planerad ankomst 21.14. I London hade tåget till Bryssel först ställts in och sen bytts ut mot en tidigare(!) avgång utan att jag hade blivit meddelad. Det nya tåget var dock kraftigt försenat, totalt 1,5 h. Jag hade en stor lucka i Bryssel, så det påverkade iaf inte nästa avgång.
I Köln var tåget till Hamburg 30 min sent. Helt plötsligt byttes avgångsperrongen och jag missade meddelandet i högtalarna (pga kan ej Tyska) och jag missade då också tåget. Ännu en timmes väntan och ny ankomst 22.15.
Klantigt nog råkade jag dessutom kliva av i en annan del av Hamburg än centralstatitionen, men som tur är kunde jag snabbt hoppa på ett annat tåg.
Hamburg-Stockholm
Sista sträckan blev Hamburg-Puttgarden(färja)-Rödby(ersättningsbuss igen)-Köpenhamn-Stockholm. Avgång 09.28 och framme i Stockholm 21.40. Mycket skönt att allt gick som planerat sista biten! Hela resan från Brighton gick på ungefär 33 h.
Lärdomar
Fler övernattningar
Nästa gång kommer jag lägga in en till resdag både dit och hem så att jag faktiskt hinner se lita av städerna som jag stannar i. Förutom Bryssel, Köln och Hamburg kan man välja att ta rutten via Nederländerna och stanna i Amsterdam.
Ta höjd för förseningar
Säkrast av allt är nog tyvärr att räkna med en del förseningar. Det är därför inte ultimat att välja en ankomsttid efter 19-20. Jag tycker ju att halva nöjet med att resa är att hitta schyssta middagsställen och det hinner man förstås inte om man kommer fram för sent.
Dokumentera mera
Ta mer bilder med systemkameran! Nu gick min kamera sönder under resan, men nästa gång ska det verkligen bli mer än bara mobilbilder och stories.
Allmänna tips från mig
🚂 Försök att boka en resa med så få byten som möjligt. Tyvärr ökar risken för att bli kraftigt försenad med varje byte.
🚂 Så värt med en kudde på tåget!
🚂 Se till att all elektronik är laddad eftersom det sällan finns eluttag. En powerbank är att rekommendera.
🚂 Variera underhållningen: något att lyssna på (viktigast tycker jag, pga gött att titta ut med en bra podd/bok/musik i öronen), något att läsa, något att skriva på och något spel om ni är flera.
🚂 Bekväma kläder är fan ett måste. Jag körde sneakers, mjuka fladderbyxor, mjuk träningsbh, mjuk t-shirt och hoodie och var mycket nöjd med det.
🚂 Planera maten innan: ta med eller köpa på plats. Räkna med dålig vegomat/specialkost! Själv tycker jag inte att det gör så mycket att gå hungrig under en dag. Så länge jag kan få något ordentligt mål mat när jag kommer fram.
🚂 Håll inte på och drick onödigt mycket vatten. Mindre kissnödighet = mindre tid på oftast ganska ofräscha tågtoaletter. Bra att ha med servetter också om det är slut på någon offentlig toalett.
Som sagt, har ni några frågor så är det bara att ställa dom i kommentarerna så svarar jag så fort jag kan!
– Annie
Jag finns på YouTube, Bloglovin’, Instagram och Facebook.
10 kommentarer
Grym guide! Tack!
Vi har precis bestämt att skippa flygen och ta tågen och eftersom det var några PR wen jag skälv var ute och tågluffade var det grymt att få en update på hur en kan göra. Super!
Åh vad roligt att höra! Tack för din kommentar!
Vilken bra guide!! Var kul att följa med på resan på insta stories.
Tack så mycket Ingrid! Det uppskattar jag verkligen ❤️
Vilken bra guide! Vi tänkte åka tåg till Bodensjön med cyklarna i höst. Du har verkligen sammanfattat dina erfarenheter bra. Tack för alla tips – tänkte också dela med mig av erfarenheterna. (Vi har precis börjat blogga och vlogga om vår cykling. Det behövs fler som inspirerar till klimatsmart resande!
Det låter som en superhäftig resa! Läser gärna mer om detta! Tack för din kommentar ❤️
Hej och tack för informativ reserapport. Jag reser sedan många år tillbaka enbart med tåg och har åkt interrail varje år i 18 år nu. Jag åker oftast till Italien, från norr till söder. De senaste höstarna till Apulien i Italiens häl eftersom jag har en vegovän där som hyr ut sitt hus( enbart till vegofolk) jag brukar åka direkt hela vögen. Start på förmiddagen i Stockholmsområdet och ankomst nästa dag på kvällen i Torre Vado, söder om Lecce. Jag tar med en rejäl matsäck och mycket böcker. Vid tågbyten passar jag på att fylla på med något spännande lokalt tex pizza, oliver, sallad eller bara soyayoghurt i Tyskland.
Det där låter helt underbart! Skulle gärna kopiera det upplägget någon gång. Tack för din kommentar ❤️
[…] är härligt att komma bort för mig personligen. Det här betyder dock inte att jag ska sluta resa! Jag åkte till UK i april med tåg och om en vecka åker jag på en tågluff genom Europa med min kille. I mitten av resan är vi ett […]
[…] Vegokäk har gjort en snabbguide om att resa i Europa […]