Här kommer ett tips på en kanonfin kokbok: Dumplings & annan dim sum av Karin Lei! Utan konkurrens den vackraste i årets kokboksskörd enligt mig (som köper hem en hel del). Den gav mig en rejäl inspirationsskjuts.
Och det är kanske inte så förvånande. Jag har följt Karin på Instagram i många år och hon är nog i topp 5 över konton som jag oftast bokmärker inlägg från.
Några snabbfakta om Dumplings & annan dim sum
Tema
Titeln talar för sig själv, men för dig som inte vet vad dim sum är så kan de beskrivas som en stor uppsättning smårätter från Kina, med tyngdpunkt på det kantonesiska köket.
Karin bjuder på runt 50 recept med en uppdelning mellan ångade & kokt dim sum, friterad & stekt dim sum, större rätter samt söta dim sum. Man får också en guidning av kinesiska skafferivaror, bra verktyg & redskap och vett & etikett vid dim sum-måltider.
Allt är sen ackompanjerat av ett färgstarkt och stilrent foto och skitsnygga serietidningsinspirerade illustrationer.
Vem passar boken?
Förstås för dig som är sugen på att laga dumplings och dim sum! Men lite bredare: för dig som gillar östasiatisk mat och som gärna tar dig an lite längre matlagningsprojekt då och då (det finns gott om instruktioner hur man preppar och fryser in bokens rätter).
Innehåller boken enbart vegorecept?
Nej, det är ganska många recept som innehåller animalier som smaksättning, men jag tycker att det är enkelt att hämta inspiration från boken och byta ut kött mot exempelvis tofu eller svamp.
Några recept jag är extra sugen på:
Chive pockets har jag velat testa länge!
Cheung fun – ångade risnudelsrullar låter så gott!
Wonton noodle soup. Är jättesugen på att testa dessa med en kimchibuljong!
Jag tog också chansen att göra en miniintervju med Karin i samband med att jag fick hem boken:
Berätta: varför ville du skriva en bok om dim sum?
Jag har ätit olika dim sum-rätter sen jag var liten och alltid älskat när mamma dukat upp hemma. Roligt att få lyfta och göra bok om en kinesisk måltid som är älskad världen över men som inte är riktigt lika etablerad i Sverige ännu.
Man räknar med att det finns över 1000 rätter som kan räknas in som dim sum rätter som t ex olika typer av ångade, friterade eller stekta dumplings, egg tarts, krispiga vårrullar eller ångade baos.
Jag hoppas att jag beskrivit måltiden och dim sum-kulturen bra och inspirerar till att laga dim sum-rätter hemma!
Vad hoppas du att man tar med dig efter att ha läst och lagat recept från din bok?
Jag hoppas ju väldigt mycket att det bli recept som man kan återkomma till både som frysmat till vardagen som jag själv älskar att ha hemma och även mat att fira och samlas kring så som jag är uppväxt med!
Hoppas även läsaren får en förståelse för olika såser, råvaror och kryddningar som används inom det kinesiska köket för att själv kunna experimentera vidare med i köket.
Finns det några särskilda recept som du vill rekommendera till mina följare (som till stor del är vego)?
Då skulle jag säga t ex de vegetariska krispiga baos, eller hacket för silkiga risnudelrullarna med svamp (eller fyll med annat i säsong eller som du är sugen på!), eller testa att fritera med tapiokamjöl som jag gör med tofun, ger en annan typ av krispighet.
Det finns många recept i boken man kan byta ut ingredienser på också så jag hoppas att om man äter vegetariskt ändå blir inspirerade av recepten som inte är helt vegetariska.
Tack Karin för all inspiration och STORT grattis till din bok! Boken går att köpa där böcker finns.