
Naturell fast tofu som kommer rätt ur sin förpackning har en svampig konsistens som väl inte är jättekul alla gånger. Det är oftast ur denna svampighet som mångas (inkl min egen tidigare) tofuskepticism kommer. Absolut att det finns fanatiker som äter tofun kall, rakt ut förpackningen. Men det är nog en rätt liten målgrupp.

För alla oss andra, som gärna vill att det händer något mer med vår tofu så finns oändligt med saker man kan göra för att manipulera konsistensen. Jag tänkte idag ta upp den metoden som kräver allra lägst aktiv arbetsinsats. Vi snackar under 5 minuter i aktiv tid.
Så gör jag för att lyckas med tofun
Metoden producerar något som jag brukar kalla för “seg” tofu. Jag tycker att det bäst beskriver tuggigheten som man får till. Konsistensen är varken mjuk eller krispig, utan den är just seg.
Hur lyckas man med det här då? Det är väldigt enkelt. Först torkar man ut tofun och ger den yta genom att köra den i ugn med neutral olja på relativt hög värme. Sen, när den nästan är lite hård, då kokar man den i någon marinad/sås/glaze.

Tidigare har jag använt mig av en liknande metod, men då stekt tofun hård i stekpanna. Det funkar precis lika bra, men det tar betydligt längre aktiv tid och har dessutom en tendens att skapa ett osigt kök. Så nu är jag helt omvänd och kör alltid på ugnsmetoden.
Under de senaste månaderna har jag många söndagar lagt fem extraminuter i köket för att göra seg tofu. Sen har jag haft en färdig proteinkälla i kylen att använda till en middag i veckan. Det är så jävla skönt när man väl orkar komma till skott!

Seg tofu
3-4 portioner
400 g fast tofu
2 msk neutral rapsolja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 220 grader över- och undervärme.
Skär tofu i kuber i valfri storlek. Att skära i skivor går också fint. Mindre bitar tillagas snabbare, större långsammare. Jag brukar göra kuber med 3 cm långa sidor ungefär.
Lägg tofun i en plastpåse ihop med rapsoljan och rör runt/skaka påsen så att alla bitar får olja på sig. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Bitarna ska ligga med lite mellanrum.
Kör i ugnen i ungefär 30 minuter eller tills du ser att bitarna har fått som en ljust gyllene stekyta. Jag brukar vända på plåten efter 15 min för att få jämnare tillagning. Låt tofun svalna och förvara i kylen. Den bör hålla upp till en vecka ungefär.
Så använder du tofun
Att tofun är lite hård efter att den har svalnat gör ingenting. Tanken är att den ska få koka in någon valfri marinad/sås/glaze. Då mjuknar den, men behåller samtidigt ett bra tuggmotstånd.
Jag har bland annat använt den i mitt bánh mì, i wokade thairätter (exempelvis pad thai) och diverse sojabaserade nudelrätter.
