
Det sämsta med att ha flyttat till Farsta från Zinkensdamm är helt klart att restaurang- och hämtmatsutbudet numera består av medioker pizza/burgare/sushi. Vår underbara helgrutin att beställa thai från Thongwiset känns långt borta.
I somras kände jag därför att det var dags att försöka återskapa en hemmavariant på min standardbeställning, “pad pakbong”. Det är wokad morning glory/vattenspenat med chili, vitlök, soja och ostronsås.
Ett recept som blev något nytt
Ostronsås är ju inte vegetariskt, men jag är inte så petig med fisksås/ostronsås när jag äter thai ute. Hemma ville jag dock se om det gick att göra en vegovariant utan att kompromissa med smaken.
Jag prenumerar på receptsajten whomie club och där fanns det ett toppenrecept som jag testade, som smakade snarlikt det man får på Thongwiset. Det innehöll också både ostronsås och fisksås. Efter att jag hade testat att följa receptet exakt började jag därför experimentera själv.
Utöver att laborera med såsen ville jag:
- lägga till protein för att få mer av en komplett måltid
- se hur det blev att använda vanlig spenat istället för morning glory, eftersom det är så svårt att få tag i

Plötsligt hade jag kommit ganska långt från originalvarianten. Men det är precis så jag tycker om att ta fram nya recept. Jag inspireras av någon smak, något läggs till, något tas bort – och så uppstår en ny rätt.
En del av en ny vardag
Direkt efter första försöket åkte den i vardagsrotationen. Nu äter vi den minst två gånger i månaden. Framförallt för att det smakar lite som en helg i stan. Men en stark USP är också att middagen står på bordet på 20 minuter (så länge jag har pallat preppa seg tofu innan).
Allra bäst blir det när jag köper spenat på knippe från grönsaksståndet i Farsta. Den spenaten har kraftiga stjälkar och påminner därför ganska mycket om morning glory.
Men det är också väldigt smidigt att bara köpa babyspenat påse. Man får leva med förvanskningen av originalet. Det är lite som att flytta från en plats man älskar och upptäcka att det ändå går bra att trivas i Farsta.

Wokad spenat i ostronsås
4 portioner
4 port seg tofu
0,5 dl maggisoja eller japansk soja (eller fisksås om man äter det)
1 dl ostronsås, gärna veg
1 msk socker
1 tsk veg kycklingbuljong (kan uteslutas)
2 solovitlökar eller 6 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 msk neutral rapsolja, minst
400 g sköljd spenat eller babyspenat
valfritt: 1 dl jordnötter eller cashewnötter att toppa med
Servera med kokt jasminris
Gör så här
Preppa seg tofu om det inte redan är gjort. Blanda soja, ostronsås, socker och kycklingbuljongbpulver i en skål och ställ åt sidan. Krossa vitlök med den breda sidan av kniven. Skala och hacka sen fint. Hacka röd chili tunt. Se till att hacket, såsen och tofun är redo vid spisen eftersom man behöver jobba ganska snabbt i wokmomentet. Ha även en stor skål redo.
Ta fram en wok/stor stekpanna och stekspade och hetta upp olja ordentligt, nästan så att den börjar ryka. Släng i vitlök och chili och låt steka några sekunder under omrörning tills det börjar dofta gott utan att brännas. Ha i hälften av spenaten och rör runt hela tiden. Efter någon minut börjar spenaten krympa och då kan man föra över den till skålen bredvid spisen (den fortsätter krympa och släppa vätska av eftervärmen). Det gör inget om mycket av vitlöken/chilin följer med. Fyll på med nästa omgång spenat och upprepa. När pannan är tömd på sista spenaten, fyll på med såsen och tofun och låt koka ihop någon minut, bara så att tofun blir varm. Stäng av värmen och ha tillbaka spenaten ner i pannan och rör runt.
När allt är blandat kan man hälla tillbaka allt innehåll i pannan i den stora skålen. Servera med jasminris och toppa gärna med jordnötter/cashew.
Var köper man specialingredienser?
Maggisoja, vegetarisk ostronsås och vegetarisk kycklingbuljong köper jag i vanliga välsorterade matbutiker. Särskilt Hemköp och Willys brukar vara bra på att ta in det på “asiatiska” hyllan. Annars finns det garanterat på diverse asiatiska livsmedelsbutiker. Det går också beställa online på exempelvis drakfrukt. Jag har aldrig handlat därifrån själv, men det verkar vara en smidig lösning om man inte har någon affär nära.
