Min mest lagade typ av potatis under hela det här året är den här helrostade potatisen. Den befinner sig nämligen i den skärningspunkt där jag helst alltid vill laga mat: minimal arbetsinsats och maximal belöning.

Det enda man behöver göra är att slänga ner hela småpotatisar i en ugnsform och sen ha i olja och ströbröd och hyvla över smör. Sen får det bara gå klart i ugnen. Ut kommer potatisar som jag tycker är en blinkning till hasselbackspotatis (pga smöret och ströbrödet), men såklart minus det själadödande arbetet med att skära små små skåror.
Helt klart min typ av mat.
Potatisen funkar med allt som är gott att äta potatis till. För min del har det blivit många olika sorter fritters/biffar plus någon sås. Eller så har jag haft dom som tillbehör till exempelvis en höstig sallad med citrondressad grönkål/svartkål, rostade linser, ostflagor och tärnat äpple.

Enkel helrostad potatis
4 portioner
1 kg (ca) fast småpotatis
1-2 msk rapsolja
2-3 msk ströbröd
50 g smör
salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 220 över- och undervärme.
Ha ner potatisen i en form. Putsa bort eventuella fula fläckar med en kniv. Häll ner olja och blanda runt så att alla potatisar får lite på sig. Strö över ströbröd (oljan är till för att ströbrödet ska fastna). Hyvla över smör.
Kör i ugnen i ungefär 40 minuter eller tills potatisen får fin färg och är mjuk rakt igenom. Salta rejält innan servering.
