I stolt samarbete med Max burgers.
Åh, i torsdags fick jag chansen besöka Max provkök och träffa deras chefskock Jonas, och det kändes så sjukt stort för mig.
Sen Max släppte sin Green-familj med vegoburgare för 3 år sen har jag nämligen som (förmodligen) resten av Sveriges vegos varit stamkund där. Dom har också sen dess därför stått högt upp på min önskelista över vilka jag vill jobba med.
Max har dom senaste åren verkligen tagit vegoburgare till folket, och jag är så vansinnigt imponerad av att dom har ökat andelen sålda vegomåltider från 2-3% till att nästan var fjärde såld måltid idag är vego – på bara 3 år!
Att skapa vegoburgare och Crunchy Nacho
Jag har varit asnyfiken på hur dom har jobbat för att lyckas med detta och jag har undrat mycket över hur det går till när man skapar vegoburgare som ska ätas av tusentals människor varje dag, vilket ju är något helt annat än att skapa recept för blogg och insta.
När Max då hörde av sig och frågade om jag ville göra något inför att dom för första gången lanserar två vegokampanjburgare (Crunchy Nacho Veggie eller Halloumi), så svarade jag på en gång att jag hemskt gärna ville få se deras provkök och träffa deras chefskock – om det var möjligt. Och det var det!
Mitt inte helt lyckade försök att bygga en Crunchy Nacho 🙂
I provköket
Så jag fick komma dit och peppra frågor på chefskocken Jonas, testa att montera en Crunchy Nacho själv och pitcha (!!) min drömvegoburgare till honom. Så sjukt intressant och kul – särskilt eftersom Jonas gav min burgare en stark 4/5, hehe.
Här på bloggen tänkte jag idag dela med mig av delar av vårt samtal, där Jonas bland annat avslöjar hur galet många burgare han testar varje år, och sist här i inlägget så kommer också min ärliga recension av Crunchy Nacho. Hela mitt besök inklusive min burgarpitch finns förresten i en sparad höjdpunkt på min insta för den som vill kolla!
7 frågor till Max chefskock Jonas Mårtensson
Varför släpper ni två vegokampanjburgare istället för en som ni annars brukar göra?
– Vi har ju ett mål om att öka försäljningen av vegetariskt och det här är bara ett led i den satsningen. Vi vill verkligen ge alla våra gäster en chans att testa på alla fantastiska vegetariska produkter i Green-familjen.
Fan vad kul! Tror du att ni någon gång kommer att köra bara vegetariska kampanjburgare?
– Ja, det finns en stor chans till det! Vi har högt uppsatta mål för att utöka vår vegetariska försäljning, där vi då har produktidéer som vi verkligen vill genomföra. Om vi lyckas lansera dom, ja då kommer vi att lansera bara Green-produkter i en sådan kampanj.
Vad har ni mer på g i den vegetariska produktutvecklingen?
– Vi har ju massvis med grejer på gång och många olika idéer. Nu handlar det mest bara om att ta reda på vad vi kan realisera. Våra kvalitetskrav är ju enormt höga, så vi släpper ingenting om vi inte själva är ordentligt nöjda. Så vi få se vad vi hinner få fram nu här under 2019 som vi kan lansera.
Men det kommer mer vegogrejer?
– Det kommer att komma mer vegogrejer, absolut!
Hur lång tid tar det typ att göra en ny vegoburgare?
– Det är en ganska lång process. Man ska testa varje burgare med varje bröd och alla våra tillbehör som dressing, ost, lök och grönsaker.
– Vi gör någonstans mellan 150-200 varianter av varje ny burgare innan vi lyckas skala ner den till det vi vill ha. Och då är det många varianter som det heller aldrig blir något av eftersom vi känner att det inte blir tillräckligt bra. Det är många gånger vi har testat 150-200 varianter, men sen bara sagt nej, det här håller inte måttet.
Men alltså hur många burgare käkar du egentligen på ett år???
– Oj, det har ju nog inte ens vågat räkna! Man äter ju kanske inte en hel burgare, utan det är mer som vinprovning: att man provar och spottar och så. Men jag smakar nog på 2000-3000 burgare på ett år.
Jävlar, då äter ju du burgare varje dag alltså. Käkar du någonsin det hemma?
– Absolut! Mina barn älskar också hamburgare och självklart så grillar vi hamburgare hemma – dom gillar att testa mycket nytt. Jag får faktiskt mycket inspiration från dom, eftersom dom är superduktiga på att hitta på grejer att ha på sina burgare.
Amen gött. Tack för pratstunden, det var superintressant att få en inblick i ditt jobb!
Efter den här intervjun slog det mig återigen vilken grym tid det är att vara vego idag jämfört med när jag slutade käka kött för 18 år sen. Jag är helt övertygad om att vego är här för att stanna, och det märks tydligt att även stora företag som Max inte ser det som en övergående trend. Dom är till och med och driver utvecklingen snabbt framåt!
Recension Crunchy Nacho
Crunchy Nacho kommer i två utföranden: antingen med dubbel halloumi eller med en dubbel Veggie burger som bland annat består av dinkel, svamp och soja. Båda innehåller ostnachos, jalapenomajo, tomat, picklad rödlök, isbergssallad och salsa med smak av spiskummin. Veggie-varianten kommer dessutom med en skiva cheddarost.
Jag har testat Veggie-varianten två gånger, en gång när den precis släpptes och sen igen när jag var på besök i provköket.
Själva Veggie burger-pattyn har jag testat flera gånger innan dess och idag tycker jag att det är den bästa vegoburgaren på svenska marknaden. Den har bra sälta, tydlig umami och schysst tuggmotstånd med små dinkelkorn som gör den extra tuggig. Kul att pattyn vegansk också.
Både nachos och jalapenomajo är ju 100% min grej, så jag är lättcharmad med det i en burgare. Ska jag vara petig med något skulle jag gärna ha lite mer hettan i majon. Men allt som allt välbalanserat med tomatig salsa, fet majo, friska grönsaker, saltiga och kripsiga chips, syrlig rödlök och en vegoburgare med det rätta dova smaken. En ny favorit för mig!
– Annie
🍝Följ mig på Instagram för daglig vardagsmatlagning i stories, klimatpepp och rants om hälsohets
🍝Hitta mina samlade recept i mitt receptindex
🍝Gilla mig på Facebook för att fylla flödet med göttig vegoinspiration
🍝Prenumerera på Vegokäk på YouTube för mina enkla filmrecept
🍝Följ mig på Bloglovin’ för att spara recept och inte missa nya inlägg