Vegetarisk kantarellcarbonara + den sugiga smalhetsen

En tallrik med kantarellcarbonara med en äggula på toppen

Pasta alltså. Jag är så innerligt jävla glad att tiden då jag var rädd för kolhydrater ligger ett par år bakom mig.

Kantareller, parmesan, ägg med skal, liquid smoke, linguine, färsk timjan fotade ovanifrån

Fy fan för alla dessa cykler av självspäkning och hetsätning som jag brukade gå igenom. 1 vecka där mat vägdes på grammet och måltider ersattes med kväljande nutrilettshakes. 2 dagar med trippla portioner pasta, hela kakpaket och nattliga besök på McDonald’s.

Färska kantareller i en stekpanna

Jag kan fortfarande inte berätta om det utan att känna skam. En liten, ologisk del av mig tycker fortfarande att det är rimligt att skämmas för att jag inte var bättre på att svälta mig själv.

Kantareller som släpper ifrån sig vätska

Men egentligen är jag ju tacksam. Det är bra att min kropp har ett starkt skydd mot svält. För mig tog det tyvärr alldeles för många år att fatta att det inte är någon idé att kämpa emot kroppen. Att sluta försöka gå ner i vikt är ett av mina livs bästa beslut.

Grovriven parmesan och hela ägg

Jag har aldrig varit så viktstabil och känt så mycket ren matglädje som dom senaste åren. Idag omfamnar jag min kärlek till pasta-ris-potatis-bröd till 100%. Ibland händer det dock att någon undrar: lagar jag inte lite väl onyttig mat?

Ägg vispas med parmesanost i en vit skål

Då får jag lust att vråla: onyttig??? Vet du vad som är onyttigt??!

 • Att gå upp och ner 15 kg på två år
 • Att lägga 80% av sin tankekraft på att undvika viss mat
 • Att ha ångest i dagar över att misslyckas med att undvika samma mat
 • Att hälften av alla 6-åringar(!!!) vill gå ner i vikt

Timjan strös över stekta kantareller i en stekpanna

Den här förbannade smalhetsen infekterar hela samhället. Den förstör människors – och särskilt unga kvinnors – liv. Att ge andra ångest över deras matval är ett rövaktigt och kontraproduktivt beteende som tyvärr förekommer i princip överallt: på bloggar, i tidningar, i skolan, på arbetsplatser, i hemmet.

Stekta kantareller i havregrädde

Ofta är det förklätt som käck hälsopepp, typ: ”du borde testa raw food, man bli såå fräsch av det”, men det är inget annat än glorifierad bantning.

På en mörk marmorfönsterbräda står en stor vit skål som innehåller ägg, parmesan, pasta och kantareller

Jag ser det som min plikt att vara en motvikt till allt det där. Mat både kan och ska vara en källa till glädje. Ett av mina viktigaste missions med Vegokäk är att få fler att våga äta luststyrt.

DSC_0554.jpg

Därför älskar jag att skapa recept som är extra allt, som man blir alldeles lycklig av att käka. Den här kantarellcarbonaran är just precis ett sånt exempel. Fullproppad med fett, kolhydrater och knäppt mycket härlig smak.

Laga den, bjud på den och skit i alla idiotiska smalhetsare. Livet med pasta är ju så sjukt värt.

En tallrik med kantarellcarbonara med en äggula på toppen, en vas med murgröna i bakgrunden

Ni följer väl mig på Bloglovin’? Där kan ni spara mina recept + undvika att missa mina andra inlägg. 

Kantarellcarbonara

2 portioner

200-250 g linguine eller spaghetti
250 g kantareller, minst
2 msk smör
1 dl grädde, exempelvis havre
3 äggulor + 1 helt ägg
80 g parmesanost, minst
1 krm liquid smoke (finns oftast bland marinader)
salt och massa massa färskmalen svartpeppar
0,5 kruka timjan eller persilja

Gör så här

Läs först igenom alla instruktioner, eftersom flera moment ska göras parallellt. Plocka fram alla ingredienser och redskap.

Börja med att koka upp vatten och rensa svamp.

Skär kantarellerna i mindre bitar och stek dom sen på hög värme tills all vätska har dunstat. Sänk värmen och tillsätt en rejäl klick smör som får smälta. Häll i grädde och liquid smoke och låt puttra någon minut. Salta, strö över timjanblad, smaka av och ställ åt sidan.

Under tiden som svampen steks ner: knäck äggen i en stor skål, grovriv parmesan och vispa ihop blandningen.

Koka också under tiden pastan i saltat vatten. Kom ihåg att det är svårt att ha i för mycket salt!!

Häll av pastan i ett durkslag när den fortfarande har mycket tuggmotstånd kvar och ha sen direkt ner pastan i stekpannan med svamp. Blanda och kör ner allt i den stora skålen med äggen och osten. Rör runt med en slev.

Servera allt med skitmycket färskmalen svartpeppar, extra timjan och extra parmesan!

Kantarellcarbonara i en ljusgrå djup keramiktallrik rullas upp på en gaffel

– Annie

Jag finns på Bloglovin’Instagram och Facebook.  

FLER PASTARECEPT:

Soltorkad tomat-carbonara
Syrlig pasta med edamame, mynta och feta
Vegansk bolognese utan fuskkött

35 reaktioner på ”Vegetarisk kantarellcarbonara + den sugiga smalhetsen

 1. Tacktacktack för det här inlägget, det behövs fler som vågar prata om det. Jag är där nu, mitt i hetsätnings/smalhets-helvetet, och att läsa detta fick mig verkligen att känna mig mindre ensam och hoppfull. Tack<3

  Gilla

 2. Härligt att du hittat en balanserad relation till mat och äter det du mår bra av. Har själv levt stått nära många med olika former av ätstörningar medan jag själv älskat mat och bakat, en knepig plats. Blir så glad att höra när de som lidit av problemen kommit dit att de med gott samvete kan äta god mat.
  Heja dig!

  Gilla

  • Det är långt från alla som klarar av att få en sund relation till mat på egen hand. Jag är därför väldigt tacksam att jag har kommit till den här platsen. Supertråkigt att höra att du har haft det i din närhet! Hoppas att dom mår bättre snart.

   Tack för din kommentar! ❤

   Gilla

 3. Fantastiskt inlägg. Vad rackarns stark du är som tagit dig ur ett osunt förhållande till mat. Det leve!
  Å jag håller med, svampcarbonara är sååååå gott! Blir nog minst en i veckan som kommer! 🙂

  Gilla

 4. tack för viktigt inlägg! led själv av bulimi i tio år när jag var yngre och har sedan dess försökt äta mer luststyrt. mat är inget farligt, det är något som berikar livet. tack för stor inspiration till lustfyllt vegetariskt matlagande!

  Gilla

  • Tack själv för att du delar med dig! Så viktigt! Du har så himla rätt i det du säger. Mat är verkligen inte farligt, det berikar livet.
   Stort tack för att du tog dig tiden att kommentera ❤

   Gilla

 5. Känner igen mig till 100 procent. Tycker också att det är så viktigt att vi vågar prata om det för det finns så många som SKÄMS i ensamhet. Det var ju inte en jävel i mitt umgänge som visste om min hetsätningsstörning trots att den pågick i säkert 10 år innan jag blev frisk.

  Något helt annat: Vilka otroligt fina bilder du tar! Detta ser ju helt magiskt ut.

  Gilla

  • Skammen är det värsta! Den fick mig att må så mycket sämre både psykiskt och fysiskt.
   Det glädjer mig att du är frisk idag ❤

   Stort tack både för du delar med dig och för bildkomplimangen! Ofta är det knepigt att ta bilder när den enda bra fotoytan är ens fönsterbräda, haha.
   Kram ❤

   Gilla

 6. älskar din blogg ännu mer nu??? har haft bulimi i åtta år och har äntligen börjat våga äta som jag vill men det leder till så mkt matångest. men ska nog göra den pastan i veckan för har så mkt pasta i skafferiet som jag borde använda upp.

  Gilla

 7. Så skönt att läsa att du mår bättre i din relation till mat nu och kan njuta av det bästa som finns: kolhydrater! 😉
  Smalhetsen är överallt. Jag har förvisso aldrig haft några ätstörningar, men är såklart inte immun mot skönhetsidealen. Men när jag känner att jag påverkas av det så försöker jag tänka: jag är inte modell, skådespelerska eller idrottare. Ingen betalar mig för att jag ska se ut på ett visst sätt, eller högprestera rent fysiskt, så varför skulle jag avstå från godsaker, sätta press på mig själv för att uppnå något ”ideal”, ha en platt mage eller muskler här och var? Alla får såklart själv göra som de vill. Och jag vill äta pasta.

  Vackra bilder som vanligt!

  Gilla

  • Är verkligen så så tacksam att jag har kommit till den här punkten! Kolhydrater är ju livet!
   Bra tankeknep du har. Finns verkligen ingen poäng att plåga sig om man inte ’måste’.

   Tack ❤️❤️❤️❤️

   Gilla

 8. Om det finns en grej jag hatar så är det när en vegetarisk/vegansk kosthållning sammankopplas med diet-hetsen. Nej, jag tänker inte ersätta min frukost med en ”grön smoothie”, jag är vegan för djurens skull, hit med pannkakorna liksom. Är så trött på att höra ”vegan” slängas samman med alla bantningstrender typ raw-food, LCHF och annat. Därför älskar jag dina recept, de är vegetariska och ibland veganska och fulla av fantastiska smakupplevelser! Ska prova att veganisera denna kantarellpasta.

  Gilla

 9. Hatar smalhetshetsen. Varför måste man lägga så mycket fokus på det? 6-åringar ska inte behöva tänka på vad de väger, så himla ledsamt 😭 jag har nog genrellt legat lite under min viktkurva, men alltid haft bilden av att jag är ”för tjock”/skulle vara finare om jag bara var lite smalare. Har aldrig haft en regelrätt ätstörning men så onödigt komplicerat och tråkigt förhållande till mat. Typ mer eller mindre svält mig under i princip en heldag och sen ätit 200 g choklad. Mår ju då inte bra under dagen, och sånt slöseri att äta god choklad på det sättet och i kombination med självhatet. Har blivit bättre och bättre sen tonåren, funkar helt okej när jag har matsällskap vilket jag oftast har. Men trillar enstaka gånger dit ändå, trist och tröttsamt. Men försöker vara snäll mot mig själv

  Gilla

  • Ah jag vet precis hur det kan vara. Det är verkligen ett så osunt sätt att äta på! Det är så mycket bättre att hela tiden känns sig mätt och belåten. Upplever att jag dessutom äter mycket mindre socker och sånt som man faktiskt inte ska äta mängder av när jag tillåter mig själv att gå loss på pasta, ris, potatis och sånt.
   Bra att du försöker vara snäll mot dig själv ❤ Stort tack för att du delade med dig!
   Kram!

   Gilla

 10. Tack för det du skriver… brukar själv inte laga dina rätter, pga för ”onyttiga”, men älskar att läsa din blogg! Förhoppningsvis blir det fler recept allt eftersom ätstörningen lägger ner sig, och det blir nog jävligt gott.. verkligen, tack för det du skriver/skrev. Ju fler gånger man ser att det finns ett ljus någonstans i slutet av den här jävla tunneln, desto bättre.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s