Svingod svamprisotto

kantarellrisotto med gröna ärtor, citron och timjan

Pallar ni med mer kantareller?

Jag blev övertalad att köpa 4 kg gula kantareller + trattisar på Hötorget i häromveckan, så det är lika bra att bränna på här! Heja alla er som är hurtisar och plockar era egna.

Ni följer väl mig på Bloglovin’? Där kan ni spara mina recept + slippa missa mina andra inlägg. 

Kantarellrisotto

4 portioner

350 g risottoris
500 g kantareller och/eller trattisar
10-20 g torkad karljohansvamp
2 dl vitt vin
1 gul lök
1,5 l grönsakbuljong (3 tärningar)
1-2 dl frysta gröna ärtor
1 liten citron
0,5 kruka färsk timjan
2 dl parmesan – uteslut för vegan
1 msk olivolja
SMÖR, ko-varianten eller veganskt
salt och peppar

Gör så här

Börja med att läsa igenom receptet (flera grejer ska göras parallellt) och plocka fram alla ingredienser och redskap.

Rensa svampen. Så jävla dötråkigt, men ni vill inte ha barr eller i värsta fall mask i maten. Skär svampen i mindre bitar.

Finhacka gul lök och ställ åt sidan.

Stek vätskan ur svampen. Tillsätt massa massa smör när svampen har krympt och pannan är torr. Salta lätt. Ställ svampen åt sidan när den är klar – den ska i risotton på slutet.

Koka under tiden upp buljong. Den ska hela tiden hållas varm sen. Häll av några dl av den kokheta buljongen på dom torkade karljohansvamparna. Låt stå 15 min. Svampvätskan ska senare i risotton.

Ni som har grym simultanförmåga kan börja fräsa löken på låg värme i olja under tiden som ni steker svampen och kokar upp buljongen. Ni andra väntar tills buljongen är klar.

När löken är mjuk och fin är det dags att slänga i riset. Stek med under några minuter och dra sen på vin. Låt nästan all vätska koka bort och häll sen på runt 4 dl grönsaksbuljong.

Fyll på med vätska allt eftersom. Riset tar 15-18 minuter på sig att bli klart.

Repa under tiden timjankvistar, riv parmesan och klyfta upp citron.

När karljohansvampvätskan har stått i 15 min: häll på den på risotton. Hacka svamparna, smörstek snabbt och ha sen i risotton tillsammans med kantarellerna.

Tillsätt gröna ärtor när det är någon minut kvar på risotton.

Avsluta med parmesan, timjan och citronsaft.

– Annie

Jag finns på Bloglovin’Instagram och Facebook.  

2 reaktioner på ”Svingod svamprisotto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s