Frisco Hot Melt Toast: maxade veganska kantarellmackor

I stolt reklamsamarbete med Max

DSC_0311.jpg

När Max hörde av sig och frågade om jag ville göra ett recept med deras nya bröd Frisco Hot Melt Toast behövde jag ca 0 sekunder på mig att fundera innan jag tackade ja!

Jag tycker att Max är bäst i Sverige på vegetarisk snabbmat och jag är ett stort fan av deras Friscobröd för hamburgare.

Till det här uppdraget visste jag på en gång att jag ville göra en dekadent, höstig, vegansk och klimatsnäll toast.

Västerbottenpaj

Resultatet blev en fullpackad skapelse med smörstekt* bröd, smörstekta kantareller, syrlig surkålsmajonnäs, saltig och rökig tofu, frisk rödlök och färska örter.

5 av 5 tycker jag att det blev – helt ödmjukt.

Låt oss gå på receptet genast:

DSC_0312.jpg

Ni följer väl mig på Bloglovin’? Där kan ni spara mina recept + slippa missa mina andra inlägg. 

Vegansk kantarell- och surkålstoast

Räcker till 2 mackor

4 skivor Frisco Hot Melt Toast
200 g (minst) kantareller och/eller trattisar
4 timjankvistar, persilja eller gräslök
1 dl surkål
0,5 rödlök
flytande margarin, veganskt

Vegansk majonnäs

recept från KIT

3 msk vatten från en tetra kikärtor
10 st kokta kikärtor
2 tsk dijon
0,5 msk citronjuice
1,5 dl neutral rapsolja

Förenklingstips: byt ut hemmagjord majonnäs mot 0,5 dl färdig vegansk majonnäs.

Tofu

125 g fast tofu
3 msk kinesisk soja
1,5 tsk sesamolja
1 msk neutral vegetabilisk olja
0,5 tsk liquid smoke

Förenklingstips: byt ut tofun mot 2-4 st färdiga veganska rökta rutor (finns bland de vegetariska mackpåläggen i välsorterade butiker).

Gör så här

Lägg först tofun i marinaden. Gör sen majonnäsen och blanda till surkålsmajonnäsen. Stek tofun och svampen parallellt. Avsluta med att steka bröden i svampstekpannan.

Tofu: skär tofun i så tunna skivor som det bara går. Blanda soja, sesamolja, olja och liquid smoke i en skål.

Doppa alla bitarna i marinaden och lägg på en platt tallriken. Häll över marinaden som blir kvar och låt stå i kylen minst 15 min, gärna längre.

Plocka ut tofuskivorna och stek dom på högsta värme, ca 5 minuter på varje sida eller tills bitarna får fin färg. Ställ åt sidan och häll eventuellt över marinaden som är kvar.

Majonnäs: stavmixra kikärtsvatten, kikärtor, dijonsenap och citronjuice i en behållare med höga kanter i någon minut.

För över oljan till en behållare med hällpip, så att det enkelt går att hälla med ena handen och stavmixra med den andra.

Droppa försiiiktigt i oljan i den första behållaren med kikärtsblandningen, samtidigt som mixern är igång. För mig tog det 10 minuter att hälla i 1,5 dl olja. Om det går för fort kommer majonnäsen inte bli tjock och härlig.

Surkålsmajonnäs: blanda 1 dl surkål med 0,5 dl majonnäs.

Svamp: rensa svamp, dela i mindre bitar och stek ur vätskan på hög värme i en stor stekpanna. Tillsätt minst 1 msk margarin när vätskan har kokat bort. Sänk värmen och kör i någon minut till.

Ta av från plattan och tillsätt repade timjankvistar. Smaka av med salt och peppar.

Bröd: hetta upp ca 2 msk margarin och lägg i 2 brödskivor åt gången. Stek så att bröden får en krispig, smörig yta och färg på båda sidorna. Bränn inte bröden! Dom är klara på under en minut.

Skär upp rödlöken och montera sen mackor genom att varva surkålsmajonnäs med kantareller, tofu och rödlök.

I stolt reklamsamarbete med Max

– Annie

*Smör=margarin i det här fallet

19 reaktioner på ”Frisco Hot Melt Toast: maxade veganska kantarellmackor

  1. Fy fabian vad gott det här ser ut och låter! Håller helt med angående bröden från max – burgerbröd generellt är en av de matvaror jag brukar köpa med mig hem när jag varit i Sverige. Så jag får väl vänta tills jag är i Sverige vid jultid och göra en vintervariant på det här.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s