Nachos med Pulled Oats, sötpotatiskräm och myntapesto

I stolt reklamsamarbete med Gold&Green

nachoplate_pulledoats

Hur bra är det inte att marknaden för vegoprotein fullkomligen har exploderat dom senaste åren? Jag som har skippat kött i 17 år har länge längtat efter fler alternativ till exempelvis sojaprodukter.

nachoplate_pulledoats

Som den miljömuppen jag är har jag särskilt hoppats på att det ska dyka upp ett protein som kan odlas i kallare klimat än i regnskogen. Och nu har det hänt!

nachoplate_pulledoats

Pulled Oats är en finsk innovation från Gold&Green som består av nordisk havre, ärtprotein och bondbönsprotein. Det känns svinkul att få göra ett samarbete med en sådan produkt. Som är både miljösmart och enkel att receptskapa med.

nachoplate_pulledoats

Jag skulle beskriva smaken på Pulled Oats som neutral med en svag, svag hint av havre. Konsistensen är mjuk men ändå lite fibrig och tuggig. Allra bäst tycker jag att den blir när jag smular den lätt, steker i massor av olja och sen bränner på med kryddor.

paella_cashewkitchen_pulledoats
paella av Cashew Kitchen

I det här receptet – som jag lagade för över 100 pers(!!) på ett pressevent – har jag gjort precis det. Sen har jag parat ihop Pulled Oatsen med salta och knapriga nachos, en limesyrlig och rökig sötpotatiskräm, frisk myntapesto och söta granatäppelkärnor.

Perfekt att bjuda både veganer och skeptiska köttätare på.

nachoplate_pulledoats.jpg

Nachotallrik med pulled oats, sötpotatiskräm och myntapesto

4 portioner

Pulled oats

1 paket pulled oats naked
3-4 klyftor vitlök
1,5 tsk smoked paprika
1,5 tsk oregano
0,5 tsk spiskummin
2 msk (minst) neutral rapsolja
rejält med örtsalt och färskmalen svartpeppar

Syrlig och rökig sötpotatiskräm

500 g sötpotatis
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1,5 lime – både saft och skal
0,5 dl chipotlepaste
1 msk sirap eller annan sötning

Myntapesto

2 krukor mynta
0,5 dl solroskärnor (gärna rostade)
0,75 dl olivolja
1 tsk sirap eller annan sötning
1 klyfta vitlök
0,5 lime
örtsalt och färskmalen svartpeppar

Tillbehör

1 stor påse nachos
1 granatäpple

Gör så här

Läs först igenom hela receptet.

Börja med att stavmixra myntablad, solroskärnor, olivolja, sirap, limesaft och en pressad vitlöksklyfta. Smaka av med en generös nypa örtsalt och svartpeppar. Ställ åt sidan.

Skala och tärna sötpotatis medelgrovt. Koka i en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Sötpotatisen blir mjuk efter ca 20 minuter.

Plocka under tiden ur kärnorna ur granatäpplet.

Stek på pulled oats på hög värme i olja i ungefär 4 minuter eller tills den börjar ta färg. Krydda med smoked paprika, oregano, spiskummin, örtsalt och färskmalen svartpeppar.

Sänk värmen, tillsätt pressad vitlök och stek i några minuter till. Rör runt och ha i mer olja om det ser torrt ut. Smaka av och justera kryddningen.

När sötpotatisen känns ordentligt mjuk med en provsticka är det dags att mixa den till en slät kräm med en stavmixer.

Riv över limezest (det gröna, yttersta skalet) och pressa över limesaft. Häll i sirap och chipotlepaste, rör runt och smaka av.

Toppa nachos med sötpotatiskräm, pulled oats, myntapesto och granatäpple.

I stolt reklamsamarbete med Gold&Green 

– Annie

Jag finns på Bloglovin’Instagram och Facebook.  

20 reaktioner på ”Nachos med Pulled Oats, sötpotatiskräm och myntapesto

  1. Så gott detta var! Tyckte särskilt om det rökiga ihop med myntapeston ❤ Och håller med – tycker det är ett grymt vegoprotein som alternativ till soja. Lite tröttsamt att sådana här vegoprodukter nästan alltid är soja annars, när det finns så många andra proteinkällor. Extra plus för nordiskt ju!

    Gilla

  2. Wow, vilket recept och vilken grej! Skulle så gärna testa pulled oats men nästa gång jag är i Sverige finns det förhoppningsvis i varenda butik. Efter det här inlägget lär ju efterfrågan öka radikalt!

    Gilla

  3. Så gott det ser ut! Nachos är ju för gott! Lite ledsen för att min IBS-mage reagerar så mycket på havreprodukter. Det ställer till det en del när jag ska välja protein i vegokosten.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s