Fullproppad kantarell- och cheddarpaj

DSC_2775.jpg

Jag tycker att hemligheten bakom en riktigt grym paj är att inte snåla på fyllningen. I många recept brukar det vara typ 200 g ost till en pajform – och det är ju bara på för lite alltså.

Vanligtvis brukar jag skippa pajdegen pga jag hatar allt som har med bakning att göra, men jag kände för att göra ett undantag igår. Googlade helt enkelt upp ett standardrecept. Finns säkert roligare pajdegar därute, men den jag hittade dög fint.

ANNAN BRA BJUDMAT: sillfri gubbröra

DSC_2766.jpg

Pajen blev megalyckad (även om det föregicks att jag stod och stressgrinade i köket efter att ha klämt in en miljard grejer på en vecka) och jag föreslår att ni passar på att göra den nu när det är kantarellsäsong!

Ni följer väl mig på Bloglovin’? Där kan ni spara mina recept + slippa missa mina andra inlägg. 

Kantarell- och cheddarpaj

Räcker till en stor pajform

Fyllning

1 kg färska kantareller, eller lite mindre om det blir för dyrt
400 engelsk/skotsk cheddar, Allerum eller Garant
1 kruka timjan
4 ägg
3 dl havregrädde (det funkade fint att späda med lite havremjölk)
massa smör
salt pch peppar

Pajskal

3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk kallt vatten

Gör så här

Tärna smöret i små kuber. Häll över mjöl och nyp ihop med händerna tills det blir en smulig blandning. Addera vatten och blanda till en deg.

Kavla ut snabbt, klä en pajform med degen och låt vila i kylen i typ en halvtimme.

Sätt ugnen på 225 grader.

Rensa och stek kantareller under tiden som pajdegen vilar. Tillsätt smör och stek i några minuter till när nästan all vätska har kokat bort. Smaka av med salt och peppar. Och mer smör för den som känner för det. Ställ åt sidan.

Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.

Riv ost och repa timjankvistar.

Vispa ihop ägg och grädde.

Varva riven ost, kantareller, äggstanning och timjan i det förgräddade pajskalet.

Kör i ugnen 20-30 minuter eller tills ytan är gyllenbrun och fyllningen har gått från flytande till fast.

– Annie

Jag finns på Bloglovin’Instagram och Facebook.  

2 reaktioner på ”Fullproppad kantarell- och cheddarpaj

    • Det beror på att jag bor mitt i stan och här finns det inte så mycket svampskogar 😉
      Jag är dessutom inte mycket för att gå ute i skogen. Men visst! Det blir nästan orimligt mycket pengar. Tack för din kommentar! ❤

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s