Svamp- och cheddarbiffar med brunsås

Svamp- och cheddarbiffar

Låt oss avsluta helgen med en stadig tallrik vegetarisk husmanskost. För att ladda inför veckan. Och för att det är så jävla gott så klart.

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR: August skitgoda korvstroganoff

Svamp- och cheddarbiffar

Om receptet

Svampbiffarna blir väldigt mjuka. Jag tycker att det är gött tillsammans med osten, men om du vill ha mer att tugga i kan du blanda i finhackade nötter.

Servera gärna allt med någon enkel form av potatis (mos var lite overkill märkte jag), lingonsylt och ärtor eller pressgurka.

Biffarna tar sin lilla tid. Inte för att de är svåra, utan för att svampen ska stekas ner och ha sig. Om du har bättre saker för dig men ändå vill käka husman tycker jag att du kan byta ut biffarna mot sojabullar (Hälsans kök är godast).

Biffarna passar precis lika bra med brunsås och lingon som på en burgare.

Schalottenlöksfonden i brunsåsen är grym, men den går att byta mot lite smulad svamp- eller grönsaksbuljong.

Svamp- och cheddarbiffar

Vill du spara mina recept och inte missa nya inlägg? Bloglovin’ är toppen för det! Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.

Svamp- och cheddarbiffar

4 portioner
Tid: 50 minuter

500 g skogschampinjoner
200 g cheddarost, exempelvis Allerum eller Garant
0,5 gul lök
1 dl pankoströbröd
3-4 msk neutral olja att steka i
2 krm salt
färskmalen svartpeppar

LÄNK TILL DEN VEGANSKA VARIANTEN AV BIFFARNA

Hacka champinjoner slarvigt. Stek på hög värme i en stor stekpanna i minst 2 msk olja. Rör runt då och då. Salta och dra några rejäla varv med pepparkvarnen. Svampen är klar när den har släppt ifrån sig all vätska, efter 20-25 minuter.

Finhacka under tiden lök och grovriv ost.

För över svampen till en mixer/matberedare när den är klar. Mixa så att det nästan blir en slät smet. Stek sen lök mjuk och tillsätt till smeten. Blanda ner ost. Smaka av för att se om det behövs mer salt.

Forma små biffar med händerna, ungefär 5 cm i diameter och 0,5 cm tjocka. Häll ut pankoströbröd på en tallrik och vänd biffarna i det.

Stek 3-4 biffar i taget på hög värme i olja tills de får färg. Några minuter på varje sida räcker. För försiktigt över de färdiga biffarna till ett fat och servera när alla är klara.

Vegansk brunsås

4 portioner

10 g torkad karljohansvamp
2 dl kokhett vatten
2 dl grädde, exempelvis havrebaserad
2 msk smör, exempelvis veganskt
1 msk vetemjöl
2 tsk Maggisås eller ljus soja
1 tsk brynt schallotenlöksfond
1 tsk koncentrerad svartvinbärssaft (går att utesluta)
färskmalen svartpeppar

Lägg i svamp i en skål och tillsätt vatten. Låt det stå och dra minst 10 min. Krama sen vätskan ur svampen i skålen och finhacka svampbitarna.

Smält smör i en stekpanna, tillsätt mjöl och rör runt tills alla klumpar har löst upp sig. Häll i svampvattnet, svampen och grädden. Rör runt och tillsätt sen soja, fond och svartvinbärssaft. Dra några varv med pepparkvarnen.

Låt det puttra i några minuter och smaka av med soja och svartpeppar.

Svamp- och cheddarbiffar

– Annie

Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook 

6 reaktioner på ”Svamp- och cheddarbiffar med brunsås

  1. Åh det här känns ju bara SÅ gott och jag har alla ingredienser hemma dessutom! MEN vad gör jag om jag inte har matberedare/mixer som klarar detta? Går det att hacka eller blir det för löst?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s