Rökig och syrlig sötpotatissoppa med chili cheese-bröd

Sötpotatissoppa

Ni som inte gillar stark mat kan sluta läsa dirr! Alla andra är väldigt välkomna att förlusta er med dubbelchilin i den här rätten. Yes, chipotle i den limesyrliga soppan och jalapeños i de cheddarfyllda brödkringlorna. GOTT.

Sötpotatissoppa

Inspirationen till de schyssta kringlorna kommer från grymma Sofie Lundberg som driver bloggen Foodstories. Jag har träffat henne en del de senaste veckorna på grund av att jag har tagit över hennes jobb som contentansvarig på startupen Gastrofy!!

Sofie ska nämligen gå över till att bli frilansande receptkreatör på heltid. Och här står jag med ett riktigt drömjobb! Det är sjukt spännande och roligt, men jag får berätta mer om det någon annan dag. Nu tycker jag att vi fokuserar på käket:

Sötpotatissoppa

Följ mig på Bloglovin’ om du vill spara recept och inte missa inlägg. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.

Sötpotatissoppa med smak av chipotle

4 portioner

400 g sötpotatis/1 stor
8 dl vatten
1,5 tärning grönsaksbuljong
2 st lime, både saft och zest
chipotlekrydda, chipotlesås eller chipotlepasta*
1 msk honung eller sirap
1 lök
2 klyftor vitlök
1 msk neutral olja att steka i
toppa eventuellt med koriander och en skvätt havregrädde

*Chipotlesmaksättningar kommer i många olika former och det är därför svårt att ange en generell mängd. Jag använde två matskedar av Santa Marias chipotlepasta. Ta det lugnt till en början med kryddningen och öka sen på om du vill ha mer.

Skala och tärna sötpotatis. Hacka lök och fräs den tillsammans med pressad vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt vatten, tärnad sötptatis och grönsaksbuljong. Koka tills potatisen är helt mjuk, i ungefär 20 minuter.

Riv under tiden det yttersta skalet på limefrukterna. När potatisen är klar kan du mosa den med baksidan av en slev och sen mixa soppan slät med en stavmixer.

Tillsätt limejuice, limezest, honung och chipotlekrydda. Låt koka i några minuter och smaka sen av. Tillsätt mer chipotle om du vill ha mer hetta och tillsätt mer vatten om du vill ha en tunnare soppa.

Sötpotatissoppa

Chili cheese-bröd

6 portioner

400 g färdig pizzadeg
200 g engelsk cheddar, ex Garants eller Allerums
inlagd jalapeños efter smak, jag tog ca 20 stycken skivor
50 g smör
2 klyftor vitlök

Originalrecept: mozzarellafyllda brödsnurror av Foodstories

Sätt ugnen på 200 grader. Riv ost och finhacka jalapeños så smått som du kan. Lägg en femtedel av osten åt sidan och blanda resten med jalapeñohacket. Rulla ut pizzadeg och skär den i fyra delar och sen varje fjärdedel i sex delar, så att det totalt blir 24 små rutor.

Krama ihop en liten sträng med ost med händerna och placera den i änden på en ruta (se bilden nedan).

Rulla ihop varje ruta och fortsätt att rulla med handflatorna tills du får en dubbelt så lång, jämntjock korv. Gör små kringlor av korvarna och för över dem till en ugnsplåt som täcks med bakplåtspapper.

Smölt smör i micron, pressa i en klyfta vitlök och blanda. Pensla kringlorna med vitlökssmöret och strö över den resterande osten. Kör i ugnen runt 15 minuter eller tills osten och brödet får fin färg. Brödet går att frysa in.

Sötpotatissoppa

sötpotatissoppa

– Annie

Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook 

18 reaktioner på ”Rökig och syrlig sötpotatissoppa med chili cheese-bröd

  1. Lagat mat från din blogg hela veckan och allt har varit supergott! Ikväll åt vi soppan och bullarna och det var såååå mumsigt 😀 Tack för en jättebra blogg!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s