Månadens gröna: baljväxter! Syrlig vårsallad

Baljväxter

Baljväxter är billiga, näringsrika och klimatsmarta. Och enkla att lagra! De är väldigt användbara i februari, när det annars inte finns så många färskvaror i säsong. Baljväxter är så mycket mer supermat än chia, açaí och andra oförskämt dyra marknadsföringssuccéer.

De kvalar också in som ett utmärkt tema för Månadens gröna, som jag är bloggvärd för den här månaden.

Baljväxter

För dig som inte är bekant med Månadens gröna kan jag berätta att det är en säsongsanpassad vegetarisk bloggutmaning för alla som vill dela med sig av och/eller vill ta del av gröna recept. Syftet är att tillsammans med våra läsare sprida vegorecept till alla som är intresserade.

Så här går det till

1. Den 5:e varje månad presenteras ett tema genom att månadens bloggvärd delar med sig av ett recept som den har skapat kring temat.

2. Låt dig inspireras till att laga en egen vegetarisk på temat rätt på temat (vegansk eller lakto-ovo exklusive löpe), och lägg sen upp receptet på din blogg eller din instagram under hashtaggen #månadensgröna. Vi repostar generöst!

3. Lämna ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens bloggvärd senast den 25:e.

4. Den 28:e publicerar värden ett samlingsinlägg med länkar till alla recept.

Vi som håller i Månadens Gröna är Tuvessonskan, Polichinelle, Krii’s Kitchen, Nicklas Kokbok, Vibrant Food Stories, Blomster och Bakverk, Grönt varje dag och Min vardagshälsa

Månadens gröna är inspirerat av skaparutmaningen Monthly Makers.

Syrlig äppelsallad

Till er som har en ansträngd relation till baljväxter: hav förtröstan! En ”lär dig att tycka om baljväxter”-guide kommer att dyka upp senare i februari. Som en före detta baljväxt-hatare har jag en och annan lärdom att dela med mig.

Förslag på baljväxter

Kikärtor, belugalinser, svarta bönor, gröna ärtor, röda linser, kidneybönor, vita bönor, bondbönor, jordnötter (ja!), gula ärtor, edamamebönor och sojabönor i form av exempelvis tofu.

I mitt recept har jag använt mig av både edamamebönor och ugnsrostade kikärtor. Tillsammans med mjuk avokado, knapriga nötter, risnudlar och en sötsyrlig dressing bildar det en schysst vårsallad. Inspirationen från receptet kommer från 86 lemons.

Baljväxter

Följ mig på Bloglovin’ om du inte vill missa inlägg och vill spara recept. Jag postar också mycket innehåll på Instagram och Facebook.

Syrlig baljväxtsallad med äpple och basilika

4 port

1 pkt edamamebönor
1 dl nötter, jag tog salta mandlar
200 g grönt äpple
2 avokado
200 g risnudlar (går att utesluta om du vill göra en sidosallad)

Ugnsrostade kikärtor

2 burkar kikärtor
2 msk olivolja
1 msk sirap
1 tsk torkad basilika
1 tsk cayennepeppar
örtsalt

Dressing

1 kruka basilika, bladen
2 cm ingefära
3 lime
1 dl sweet chili
1 msk olja

Kikärtor: skölj av kikärtorna, häll ut dem på en ugnsplåts som täcks med bakplåtspapper och en ren kökshandduk/hushållspapper. Torka dem lätt. Blanda olja, sirap och kryddorna och häll över kikärtorna. Blanda med händerna och strö över örtsalt.

Kör in plåten i en kall ugn (för att spara energi) som du sätter på 225 grader. Rör runt efter 15 minuter och kör sen 15 minuter till, eller tills kikärtorna får färg och är krispiga på utsidan, men mjuka på insidan.

Dressing: när kikärtorna är i ugnen kan du göra dressing genom att finriva ingefära och mixa alla ingredienser med hjälp av exempelvis en stavmixer. Smaka av och ställ åt sidan.

Resten: koka upp en stor kastrull med vatten och ha i nudlar och edamamebönor. Häll av i ett durkslag efter 2 minuter.

För över nudlarna och bönorna till en stor skål. Häll över dressingen. Jag brukar klippa till nudlarna med en kökssax för att det inte ska bildas en stor nudelklump i mitten. Om blandningen känns torr kan du tillsätta lite vatten.

Finhacka äpple, avokado, och nötter. Blanda ner i nudlarna. Häll i kikärtorna när de är klara och servera salladen med extra sweet chili.

-Annie

Jag finns på Bloglovin’, Instagram och Facebook

47 reaktioner på ”Månadens gröna: baljväxter! Syrlig vårsallad

  1. Det här ser så himla gott ut. Önskar att jag tålde baljväxter helt så att jag kunde leva på dem men fan vad allergier sätter stopp för mycket. Tur att det går i mindre mängder iaf!

    Gilla

  2. risnudlar! avokado! ugnsrostade kikärter! alltså, det här skulle kunna vara ett recept FRAMTAGET för mig?! måste testas! 😀 återkommer med mitt bidrag! ❤

    Gilla

  3. Det här känns ju nästan för gott alltså, haha! Jäklar vad gott. Åh du är en sån matinspiratör! Jag har velat vara med i månadens gröna så länge nu men inte fått till tiden. Jag ska verkligen ge det ett försök i februari (haha bra grej att göra årets kortaste månad).

    Gilla

  4. Hallå! Lite sent ute men har lite mycket omkring just nu:)) Fantastiskt fint tema, big like & din rätt är klockren! Ser framemot inlägget i sin helhet! Bara baljväxter ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s