Så gör jag för att orka

Höst

I kommentarerna till mitt inlägg om ärlighet kom det fram att några av er fick lätt prestationsångest av mina veckomenyer. Så kan vi inte ha det! En kort påminnelse och en reflektion kring det här:

Höst

1. Mina veckomenyer speglar inte alltid min vardag. Jag blandar rätter från mitt arkiv med sånt som jag har ätit i veckan. Jag ska bli tydligare med det! Och göra ett inlägg där jag bjuder på mina nödlösningsmiddagar.

2. Om du inte orkar laga mat ska du inte få dåligt samvete – det betyder nog bara att du har lagt din energi på något som du tycker är viktigare! Att jag lagar mycket mat handlar ju om ett stort intresse och att jag skriver en matblogg. Du ska bara veta hur mycket saker som jag inte gör i och utanför hemmet. Jag skulle aldrig orka om jag skulle försöka hinna med allt.

Höst

Sysslor som jag prioriterar bort, ett urval:

♦ Jag har inte gjort en enda noggrann storstädning här hemma på två år. På sin höjd har jag rensat i lite skåp. Men jag har aldrig: tvättat fönstrena, dammtorkat eller moppat. Disk och dammsugning har jag i princip helt outsourcat till Max. Det är alltid stökigt hemma hos oss i vardagen.

♦ Numera sminkar jag mig nästan aldrig på vardagar. Jag går till frisören vartannat år. Shopping existerar typ inte i min värld.

♦ Oftast tackar jag nej till fester, utekvällar och sociala tillställningar.

♦ Jag skjuter upp många ”vuxengrejer”:
Det tog tre år från min första kallelse att pallra mig iväg till en cellprovtagning. Trots att jag har kallat mig för Annie de senaste 16 åren har jag ännu inte bytt namn till det. Jag har skjutit på tandläkarbesök i snart ett år. När jag jobbade i England 2012 fick jag en skatteåterbäring på 5000 spänn, men den har jag inte krävt tillbaka ännu. Jag prenumererar på en veckotidning som jag inte har öppnat på ett halvår.

♦ Alla växter dör hemma hos oss.

♦ Vi har en förvaringsbrist i vår lägenhet som vi inte har pallat att lösa. Det gör att vi har något som kallas för ”den stora klädhögen” här hemma, där ren och halvsmutsig tvätt blandas hej vilt.

♦ Jag träffar mina polare max en gång i veckan.

Tänk då också på att jag varken har trädgård, hus, bil, husdjur eller ett kids att sköta.

Höst

Min energi får främst gå till det som jag tycker är viktigast just nu – bloggen och examensarbetet.

Jag tänker det som en brasa som jag behöver hålla vid liv. Varje måndag morgon får jag en trave vedklabbar till det här. Använder jag upp alla innan veckan är slut så dör elden, och jag kraschar. Jag slänger några klabbar på plugg/blogg, några på relationer, några på fritidsintressen och några på hushållsarbete. Nu slänger jag det mesta på bloggen, och då blir det inte mycket kvar till allt det andra. Huvudpoängen är att antalet vedklabbar är begränsat. Lägger jag mer på ett område måste jag ta från ett annat.

Höst

Det här tror jag faktiskt är självklart för dom flesta. Men det är så lätt att glömma bort. Jag veeet hur svårt det är att inte jämföra sig. Alla andra verkar få så mycket gjort! Jag avundas bland annat Sandra som verkar hinna med så mycket kulturkonsumtion, Sara för att hon tränar så ofta och Flora för att hon verkar hänga med polare varje dag.

Höst

Men det här är personer som har gjort andra prioritering för att orka med sina liv. Som jag inte skulle göra.

Kan vi inte tillsammans bli bättre på att komma ihåg det här? Inte slänga några dyrbara vedklabbar på att känna oss dåliga och lata. Ge oss själva en klapp på axeln för att var och en av oss gör så gott vi kan för att underhålla vår egen brasa ❤

Nu är jag nyfiken – vad prioriterar du bort för att orka med dina passioner?

Annie Månsson

– Annie

Jag finns på bloglovin’, instagram och facebook

31 reaktioner på ”Så gör jag för att orka

 1. Det verkar ju ändå som att du vet hur du vill prioritera din tid och din energi. Den stora boven är verkligen att jämföra sig med andra. Eller åtminstone med den bilden av sig själva som de lägger ut på nätet. Och då är det lätt att glömma att en kanske inte alls egentligen är sugen på den andra liv? Jag är tyvärr ganska bra på att sätta mina passioner sist och istället göra det jag ”borde”. Fast när det kommer till tysk byråkrati blir en hel del liggande. Åh, ångesten, formulären, kanslityskan! Ditt inlägg fick mig att tänka på att jag borde bli bättre på at sortera ut vad jag faktiskt vill ägna min tid åt.

  Gilla

  • Ja, hyfsat ändå! Men självklart händer det att jag tänker att jag borde prioritera om. Mitt plugg- och bloggsug är inte heller konstant precis.

   Håller verkligen med dig! Det är så lätt att ”klistra ihop” bitar från andras liv (någons hurtighet, någons karriär, någons vänskapsrelation osv osv) och tänka att så vill jag minsann ha det. Men det fungerar inte så! Gör du mycket av nåt får du göra lite av nåt annat.

   Ibland är det helt klart läge att prioritera om i sitt liv, men ganska ofta tror jag att vi befinner oss på en plats för att vi har gjort en rad val som vi egentligen är ganska nöjda med.

   Passioner är verkligen en sån grej som är värt att prioritera! Dom gör ju livet värt att leva typ, haha. Så det tycker jag absolut att du ska! ❤

   TACK för dina fina ord och för din kommentar ❤

   Liked by 1 person

 2. TACK för att du skrev det som så många borde vara öppna och ärliga med! Jag äter också ”snabbåtgärdsmiddagar”, trots att jag älskar att experimentera i köket. Och det är ju de lyckade experimenten och de återkommande favoriterna som hamnar på bloggen. Inte vill jag att mina läsare ska få dåligt samvete för att de steker fiskpinnar till barnen. Det gör jag med, men visar inte upp det offentligt, främst för att det är tråkigt bloggande. Eller är det det?
  Jag är inte heller jättebra på att hålla mitt yttre sådär välputsat eller hemmet skinande blankt. Man gör ju det man hinner vill och orkar. Och det dummaste man kan göra är att jämföra med någon annans offentliga fasad. Eller ännu värre, flera stycken.
  Jag gillar liknelsen med vedklabbar, för den är verkligen klockren!

  Lycka till med examensarbetet.

  Jessica

  Gilla

  • Nämen precis, så resonerar jag också! En blogg är ju först och främst en källa till inspiration (tycker jag). Och hur inspirerande är det med fiskpinnar? Det vet vi ju redan att vi kan laga. Men bara för att det inte är inspirerande behöver det ju inte vara dåligt. Jag skulle inte vilja vara utan mina nödlösningar!

   Och ja verkligen, såå onödigt att jämföra sig. Det leder ingenstans alls!

   Och tack för dina värmande ord och för din kommentar ❤ ❤

   Liked by 1 person

 3. Städningen prioriteras bort hårdast just nu. Vänner och roligheter är i mindre doser (än om jag inte bloggat) men ser till att göra något en eller par gånger i veckan för att fylla på med energi och inspiration! ☺

  Gilla

 4. Allt handlar om prioritering, det är så sant. Många undrar hur jag hinner blogga varje dag. Men det är ju för att det finns en massa andra saker som jag inte gör: jag har inga barn, jag är värdelös på att städa, jag tittar inte på TV, jag har inga husdjur/krukväxter/osv… Det man prioriterar högst hinner man och det andra blir sådär. Så är det nog för alla. Men om man ska laga mat som en matbloggare, klä sig som en modebloggare och resa som en resebloggare… ja då blir det svårt 😉

  Gilla

 5. Vilket fint inlägg utan att för den sakens skull bli…banalt! Viktigt att prata om hur saker är, utan att för den saken skull prata ner sig själv. Skitbra liknelse med klabbarna, det blir väldigt tydligt när en tänker så. Sen tyckte jag du skrev ytterst fint och klokt i kommentarsfältet – ”ibland är det helt klart läge att prioritera om i sitt liv, men ganska ofta tror jag att vi befinner oss på en plats för att vi har gjort en rad val som vi egentligen är ganska nöjda med”. Kram!

  Gilla

 6. Åh! Ja! Vilket bra inlägg! Det som blir problematiskt tror jag verkligen är (som några är inne på i tidigare kommentarer) är att i alla fall jag läser så många typer av bloggar och har i grunden många olika intressen. Så i min tanke så vill jag alldeles för mycket, jag vill vara både matbloggare, långdistanslöpare, muskelbyggare i gymmet, yogalärare och massoooor. Förutom allt det där som jag redan är i dagsläget såklart….

  Så ja, vi behöver verkligen bli bättre på att acceptera mängden vedträn och anpassa oss till det och prioritera vad som är viktigt och kul för mig, just nu. Sen finns det ju alltid möjlighet att prioritera om i framtiden 🙂

  Tack för att du delar dina tankar i ett fint inlägg!

  Kram från
  Anna

  Gilla

 7. Först och främst försöker jag göra saker enklare och effektivare. T ex har jag ett schema för vilka kläder jag ska ha på mig, och ett annat för vilken mat vi ska äta till middag.
  Städning har vi valt att ta in hjälp med eftersom tiden till annat är viktigare än de pengarna för oss.

  Sen är det skönhetsvården som får stryka på foten för mig. Jag sminkar mig minimalt när jag jobbar, låter oftast håret vara som det är och håller i stort sett aldrig på med ansiktsmasker och bubbelbad. Just nu tränar jag inte heller, men det är mer för att jag är gravid och inte orkar än för att jag inte har tid.

  Gilla

 8. Så himla bra och ärligt inlägg. Alla gör ju ständigt sina egna prioriteringar men det blir ändå så lätt att kolla på andra och tänka ”varför hinner inte jag med det där? vad dålig jag måste vara”, men man inser inte riktigt att den andra personen inte hinner med något man själv gör. Och när man får olika intryck från alla håll om vad personer håller på med om dagarna tror jag man lätt blandar ihop alla till en enda supermänniska och jämför sig själv med, att ALLA andra hinner med ALLT det där. När det egentligen är 10 olika personer. Okej jag känner själv hur luddig och virrig den här kommentaren blev…
  Själv har jag senaste året tvingats prioritera bort mycket fritid för att få jobbet att funka, har alltid så stora planer på vad jag ska hinna med under veckorna men ständigt slutar det med att jag inte hinner eller orkar. Supertrist, men får trösta mig med att det är en övergående period.

  Gilla

  • Men precis, jag tycker att du beskriver det mycket bra och inte virrigt alls!

   Det är verkligen tråkigt när en får prioritera bort fritid, men det hjälper ju så klart om det är en övergående period ❤

   Gilla

 9. ”Om du inte orkar laga mat ska du inte få dåligt samvete – det betyder nog bara att du har lagt din energi på något som du tycker är viktigare!”

  AMEN! Alltså du är nog, helt på redigt, en av de vettigaste personerna jag vet. Grym, modig, omtänksam, generös, ball, empatisk! Listan kan göras hur lång som helst och jag är så glad att internet förde mig hit!! Nu väntar bah en IRL-förning också.

  Men alltså måste fråga…. HETER DU INTE ANNIE?!?!?!!

  Gilla

  • FICK PÅ ALLVAR TÅRAR I ÖGONEN AV DENNA KOMMENTAR ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

   JA! Irl-förningen will happen!!!

   Nej! Lite chockerande faktiskt! Hehe, jag heter Anneli, så är ju inte någon galen skillnad. Men jag har aldrig känt mig som en Anneli.

   Gilla

 10. Så bra inlägg! Verkligen! Skönt att höra att du väljer vad du prioriterar och att du väljer borta flera saker. Gillar ditt tankesätt med vedklabbar! Ska själv se över vad jag prioriterar i mitt liv och fundera över hur vilka brasor jag vill hålla i liv. Insåg precis att jag försöker hinna med allting och klankar ner på mig själv när det inte går, det får jag ta och sluta med. Tack för uppvaknandet!

  Gilla

 11. Bra initiativ!! Kände igen mig sjukt mycket i din lista! Speciellt det där med städningen… Jag prioriterar bort:
  1. Andra intressen, som typ att måla, lära mig om odling, läsa mer romaner och annat jag egentligen är intresserad av.
  2. Träffa vänner. Gör det ibland men inte så ofta. Går väldigt sällan på fikor och lunch osv. Istället är det bloggjobb heeela dagen.
  3. Göra saker bara för mig själv. Tog mig tex flera år att boka en tid hos en tatuerare, och har fortfarande inte investerat i varken grejer, kläder, behandlingar, resor eller lärdomar som egentligen är viktiga för mig.
  4. Vuxengrejer. Ligger så sjukt efter hörs Körkort, sparande, försäkringar, permanent boende osv osv.
  5. Va ledig på helgen. Ser till att vara ledig på kvällarna men testar absolut recept och redigerar bilder annat kul på helgen.
  6. Åka på utflykter, weekendresor och annat som tar upp mycket tid.
  7. Fixa saker hemma, typ sätta upp hyllor, införskaffa välbehövliga grejer, laga saker osv. Allt är ständigt ofärdigt och rörigt, suck!
  8. Städa lol
  9. Shoppa.
  10. Koppla bort helt på semestern, pga vill uppdatera insta, blogg mm.
  11. Ta ordentliga pauser utan att ”passa på” att svara på kommentarer, skriva kommentarer, läsa bloggar osv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s