Vegoinspiratören: Jävligt Gott – kungen av vegetarisk husmankost

Gustav Johansson

Det är inte varje dag som jag får chansen att intervjua en stor förebild! Bästa Gustav Johansson som kanske är mer bekant som bloggaren Jävligt Gott driver en av Sveriges allra största vegetariska matbloggar, med långt över 20 000 unika besökare i veckan.

jävligt gott

Han är kanske mest känd för att vara mästare på att vegofiera svenska husmansklassiker. Svårt att inte älska det alltså. Gustav är en stor inspirationskälla för mig med sina kolhydratrika och fettdrypande rätter! Jag utgick bland annat från hans recept när jag skapade min superpopulära skagenröra.

jävligt gott

Vi pratade om bakgrunden till hans framgång, hans bästa matlagningsknep och vad som händer nu när han går och blir heltidsbloggare.

Jävligt Gott är förresten finalist i årets upplaga av Matbloggspriset i kategorin Folkets val. Vinnaren avgörs genom likes på Facebook, och jag tycker att vi ska hjälpa Gustav att ta hem det här! En röst på honom är ju en röst på vego. Han ligger riktigt nära ettan i tävlingen i skrivande stund, och behöver alla pinnar han kan få innan röstningen stängs måndag kväll. Det är bara att följa länken till fb för att avlägga din röst.

Gustav Johansson

Varför tror du att din blogg har blivit så framgångsrik?

– Det är svårt att peka på en enda faktor, men jag skulle gissa på att det till viss del handlar om att när jag startade bloggen så fanns det dels ganska få lakto-ovo vegetariska matbloggar, de flesta som fanns var veganska, och att jag redan från början har haft fokus på ganska mycket ”vanlig” mat som jag vegofierat, vilket det verkar ha funnits en stor efterfrågan på.

– Och sen tror jag att det hel enkelt varit lite en fråga om att ligga rätt i tiden, de senaste åren har bloggen vuxit väldigt mycket i takt med att vegetariskt blivit stort överlag. Och bra sökmotoroptimering! 😉

soppa

Vilka är dina fem mest populära rätter? 

Gräddstuvade vegetariska köttbullar, vegansk boeuf bourguignon, palak paneer, fooled pork och hemmagjorda vegetariska hamburgare! I den ordningen också.

vegetarisk köttbullar

Vad inspireras du av i din matlagning?

– Oj, jättemycket! Dels hittar jag mycket inspiration genom att kolla på dokumentärer och program om mat. Det finns jättemycket på netflix, men också av att följa olika facebookgrupper och instagram för att se vad det finns för trender och smarriga nya grejer som andra lagar.

– Sen inspireras jag överlag av att upptäcka nya länders kök och traditioner. Det finns så mycket god mat som ännu inte har kommit till Sverige.

palak paneer

Du har ju nu tagit steget över till att blogga på heltid. Grattis! Kommer vi som följer dig att märka någon skillnad på ditt innehåll? 

– Tack! Ja förhoppningsvis ska det bli både mer och bättre av det som redan finns där. Det är i alla fall ambitionen!

vegansk keldasoppa

Vad ser du för utmaningar nu när du blir egen? Inom vilka områden vill du utvecklas? 

– Många! Det är självklart en utmaning att bygga en hållbar affärsmodell där jag har tillräckligt mycket intäkter för att kunna göra vad jag vill, men fortfarande ha utrymme att själv styra och bestämma vart Jävligt Gott ska ta vägen, eller utan att tappa integriteten och relationen med läsarna.

– Jag har massor av saker jag vill göra. Grunden handlar dock om att kunna nå ut till fler med mer inspiration och tips för att få fler människor att äta mer gott vegokäk (bra bloggnamn där förresten!). Jag är jättesugen på att jobba mer med rörligt media, göra olika otippade samarbeten och diverse annat roligt.

vegansk booeuf

Vad har du för relation till vegansk matlagning? Tror du att du själv kommer att ta steget fullt ut och bli vegan någon dag?

– Vi har en utforskande och intresserad relation! Jag tror absolut att det kommer att sluta med att jag blir vegan, men jag är inte säker på att det kommer att ske superfort.

– Jag äter typ 90 % veganskt redan idag, men det är svårt framförallt att äta ute, och i nån mån tror jag att min blogg blir bättre av att jag också hela tiden letar efter de bästa ersättningarna utan att kompromissa, och samtidigt kan tala till och vara öppen för de som ännu inte tagit steget att bli veganer.

vegetariska hamburgar

Vad lagar du när din energinivå är nere på 0, men du ändå vill äta något jävligt gott? 

– Korv med bröd eller fryspizza. Typ. Väldigt basic käk. En matbloggare äter sjukt mycket mer än det hen instagrammar, och det är verkligen inte alltid så komplicerat.

fooled pork

Hur ser din kontakt ut med andra bloggare? Vilka följer du själv?

– Jag har jättemycket kontakt med andra bloggare, och det blir bara mer och mer. Vi är ju kollegor, och ofta har vi samma utmaningar och problem så det är väldigt värdefullt att utbyta erfarenheter och att pusha varandra.

– Det är förvånansvärt lite konkurrens tycker jag! Förutom när det ska tävlas så klart 😉  Jag är ett stort fan av bland annat Zeinas Kitchen, Gaashud, Tuvessonskan, dig själv och Mattias Kristianssons olika projekt.

– Ofta sådana som lagar mat liknandes den jag själv gillar helt enkelt! Även tidningen Vegourmet tycker jag förtjänar ett hedervärt bubblaromnämnande.

cheese'n'chips

Vad händer framöver? Några spännande projekt i kikaren som du kan berätta om? 

– Ja några! Dels har jag ett par roliga samarbeten med lite roliga företag som ni snart kommer att hitta på bloggen inom kort. Jag ska antagligen också till Sthlm Food and Winemässan, samt lägga en massa tid och krut under hösten på att planera för nästa steg i Jävligt Gotts utveckling.

– Vad exakt det innebär vet jag dock nästan knappt själv, annat än att det kommer att bli riktigt roligt. Och jo, jag ska till LA över Halloween. Det kommer bli crazy!

qournfärssås

Slutligen, vilka är dina tre bästa matlagningstips? 

– Oj, det är svårt att välja, men här kommer de första som pops to mind:

1. Testa, testa, testa! Det är bara genom att laga en massa olika typer av mat som man lär sig hur saker smakar och funkar ihop

2. Tänk balans! Ofta är de godaste rätterna de där sötma, sälta, syra, textur, krämighet och kropp synkar. Fundera, saknas något, och testa!

3. Lär dig hacka lök, och lite andra bra knivskills! Det sparar sjukt mycket tid i köket om man lagar mycket mat.

vegansk renskav

Om du mot förmodan har missat det: glöm inte att rösta på Gustav för bövelen! Vego 4-ever!

3 reaktioner på ”Vegoinspiratören: Jävligt Gott – kungen av vegetarisk husmankost

  1. Vilken trevlig intervju! Jag streamade halv åtta hos mig bara för att se avsnittet som han var med i när det gått på teve. Har också tillagat hans fooled pork flera gånger (så himla gott) och har faktiskt två burkar jackfruit hemma i skrivande stund.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s